Cuba archiveert Hemingway in de cloud

Het archief van de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway in de Cubaanse hoofdstad Havana wordt gedigitaliseerd en opgeslagen in een cloud. Dat gebeurt in het John F. Kennedy Presidential Library & Museum in de Amerikaanse stad Boston. Het archief komt terecht in een cloudomgeving van dataopslagleverancier EMC.

Dit wordt mogelijk gemaakt door de non-profit organisatie Finca Vigia Foundation. Deze stichting, vernoemd naar het huis van Hemingway nabij Havana, krijgt ondersteuning van een initiatief van EMC voor informatie-erfgoed. Dit goede doel digitaliseert en archiveert documenten van historische waarde ten behoeve van onderzoek en onderwijs.

Hemingway woonde tussen 1940 en 1960 in zijn huis Finca Vigia, dat vlakbij de Cubaanse hoofdstad Havana ligt. Na de Cubaanse revolutie van 1959 liet hij alles achter en pleegde in de Noord-Amerikaanse staat Idaho in 1961 zelfmoord. Sindsdien hebben de communistische machthebbers onder leiding van Fidel Castro via een staatsinstelling zich ontfermd over het archief van de Amerikaanse schrijver.

Lobbywerk

Een aantal spullen van Hemingway bleef in zijn huis Finca Vigia goed bewaard. Het gaat hierbij om boeken, kunstwerken, brieven, foto's, schetsboeken, documenten en manuscripten. De stichting Finca Vigia mag nu dit archief digitaliseren. Dat wordt onder andere uitgevoerd op dataopslag en informatiesystemen van de Amerikaanse leverancier EMC.

Voor dit traject is het nodige lobbywerk verricht, doordat de relatie tussen de Verenigde Staten en Cuba niet optimaal is. Doordat Ernest Hemingway door beide landen als een groot schrijver wordt gezien, is het nu mogelijk met moderne opslagtoepassingen het Cubaans archief van Hemingway te digitaliseren.

Kennedy

Voor het digitaliseren wordt samengewerkt tussen verschillende partijen. Alle stukken die zich in Finca Vigia bevinden, worden beheerd door de Cubaanse staatsinstelling Consejo Nacional de Patrimonio (CNPC, de Cubaanse Raad voor het Erfgoed). Nu worden deze archiefstukken gedigitaliseerd met steun van het initiatief van EMC voor informatie-erfgoed en de Finca Vigia Foundation. Hierbij is ook het Hemingway Letters Project van de Penn State University in Pennsylvania betrokken. De originele stukken van Hemingway blijven in Cuba.

De digitale kopieën worden gehost in het John F. Kennedy Presidential Library & Museum in Boston. Een beveiligde back-up van alle opgeslagen informatie van het Hemingway-archief wordt opgeslagen in een cloud van EMC. Dit gebeurt in het kader van disaster recovery.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dus als iets op een website komt te staan, dan heet dat tegenwoordig in de cloud archiveren. Tijd voor de bubble om te barsten lijkt me...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-10-15T08:23:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.