'Cloud computing heeft verborgen kosten'

man cloud laptop kantoor

Ict-beslissers houden bij de keuze voor cloud computing te weinig rekening met bijkomende kosten zoals de inhuur van juristen, auditors voor extra controle van de systemen en de afvloeiing van ict-personeel. Het gaat dan om medewerkers waarvan de functie vervalt doordat hun werk wordt uitbesteedt. Mike Chung van adviesbureau KPMG waarschuwt tijdens een Computable- rondetafeldiscussie tijdens Infosec in de Jaarbeurs in Utrecht voor verborgen kosten.

Het gaat onder andere om de kosten voor de inhuur van juristen. Zij controleren bijvoorbeeld of leveringsmodellen via internet en dataopslag buiten de landsgrenzen niet in strijd zijn met wet- en regelgeving.

Volgens technisch-directeur van Terremark Europe Kurt Glazemakers worden die kosten gecompenseerd doordat de bestedingen aan hardware, software en beheer dalen. 'Die voordelen moet je natuurlijk wel afwegen tegen de extra kosten, als die er al zouden zijn', nuanceert hij.

Eén van de vragen tijdens het gesprek over cloud computing en systeembeheer was of de keuze voor cloud computing goedkoper is dan de keuze om software, opslag en beheer binnenshuis te houden.

KPMG'er Mike Chung : 'Ik kom voortdurend bij klanten over de vloer waarbij de fantastische vooruitzichten die door leveranciers werden beloofd met cloud computing toch veel minder fraai bleken. Overigens wil slechts een zeer klein deel weer terug naar on-premise, maar problemen met name betreffende governance (de bedrijfsvoering en het voldoen aan wet- en regelgeving, red.) van verschillende leveranciers en technische integratie met de interne ict zijn groter dan gedacht.' Hij stelt dat cloud computing meestal wel een bescheiden kostenvoordeel oplevert en zorgt voor snellere implementaties zonder veel voorinvesteringen.

'Niet altijd goedkoper'

Web platform architect Bram Veenhof van Microsoft: 'De cloud is niet alleen maar goedkoper, sterker nog, als een oplossing geen gebruikmaakt van specifieke cloudcomputingvoordelen, zal het vaak duurder zijn. Cloud computing maakt echter een aantal scenario's goedkoper, zoals uitwijk bij piekbelasting.'

Technisch directeur Kurt Glazemakers van Terremark Europe: 'Doordat cloud,- SaaS,- of IaaS-providers op grote schaal en multi-tenant opereren, kunnen applicaties of infrastructuur per definitie sneller worden uitgerold dan in een traditionele situatie. De vraag is echter wat je waar plaatst en waarom. Ook moet je altijd rekening houden met de juridische consequenties en de mogelijkheid om zaken terug te draaien.'

Rondetafel-discussies Computable

De Computable-sessies vinden plaats tijdens die gecombineerde beurzen Infosecurity, Tooling Event en StorageExpo in de Jaarbeurs in Utrecht.

3 november 2010
10.00 - 11.00 uur IPv6
11.30 - 12.30 uur Storage trends
13.30 - 14.30 uur Systeembeheer in de cloud
15.00 - 16.00 uur Storage in de cloud

4 november 2010
10.00 - 11.00 uur Gerichte aanvallen
11.30 - 12.30 uur Mobiele apparaten in het netwerk
13.30 - 14.30 uur Patchmanagement
15.00 - 16.00 uur Informatiebeveiliging

De sessies vinden plaats op stand D-159

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Ook moet je altijd rekening houden met de juridische consequenties en de mogelijkheid om zaken terug te draaien."

Hmm..

Hoe zit het trouwens met de beveiliging in de cloud ?
En de wetgeving ? En de praktijk ?


Waarom willen bedrijven niet terug naar on premise?

Governance wordt hier verkeerd uitgelegd. Kort gezegd betekent dit de wijze van besturing van de hele 'cloud'- service. Hoe krijg je datgene voor elkaar wat je ook echt wilt als klant van een clous aanbieder. Aan welke 'knoppen' moet je uiteindelijk draaien om iets bestuurbaar te krijgen. Welke afspraken dienen gemaakt te worden.

@Wiljan,

Dat heeft misschien te maken gezichtsverlies of cognitieve dissonantie. Gezichtsverlies naar buitenwereld en cognitieve consonantie om het besluit voor zichzelf te rechtvaardigen.

Vergeet ook niet dat er verborgen kosten kunnen zijn in de vorm van de 'transportkosten' van en naar een cloud. Natuurlijk, wanneer je veel aanprikpunten hebt, zoals via een webshop, is het handig om een grote wolk te hebben, die je makkelijk kunt uitbreiden of inkrimpen naar behoefte. Is er echter een klein aantal lokale gebruikers die intensief met de cloud moeten werken, dan moet je de transportkosten wel meenemen in de totale kosten berekening.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-11-04T10:44:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.