BT verdubbelt datacentercapaciteit Nederland

Datacenter

Telecomdienstverlener BT opent in de loop van 2012 een nieuw datacenter in Amsterdam. Bovendien breidt het bedrijf zijn bestaande datacenters in Nieuwegein en Amsterdam Zuidoost uit. Met de uitbreiding verdubbelt de datacentercapaciteit in Nederland, vertelt ict-directeur Joost van Hest van BT Global Services Benelux. Nederland wordt voor BT een van de grootste datacenterknooppunten van het Europese vasteland.

Het telecombedrijf heeft een shortlist van locaties in Amsterdam opgesteld en beslist voor het eind van het jaar welke het wordt, aldus Van Hest. De uiteindelijke keuze is afhankelijk van de fysieke afstand naar de eigen netwerkinfrastructuur en naar de bestaande datacenterlocaties in Amsterdam en Nieuwegein. Het nieuwe datacenter moet binnen anderhalf jaar operationeel zijn, vertelt Van Hest.

Virtuele machines

De bestaande capaciteit van de datacenters in Amsterdam en Nieuwegein bedragen respectievelijk 1,6 en 1,7 megawatt, vertelt hij. BT gaat dit uitbreiden met 3,3 megawatt, wat dus een verdubbeling is. Het huidige vloeroppervlak bedraagt 7900 vierkante meter.

Wat het totale oppervlak na de uitbreiding wordt, weet de ict-directeur niet. 'Door de enorme toename van het aantal virtuele machines is de vloeroppervlak ook niet belangrijk.' Hij verwacht dat het aandeel virtuele machines binnen twee jaar toeneemt van ongeveer 40 procent naar 80 procent.

Managed services

In Nieuwegein wordt in een leegstaande hal van het bestaande datacenter ingericht. Servers in deze ruimte worden niet gekoppeld aan de overige infrastructuur in het pand, vertelt Van Hest. Voor september 2011 worden ze ingezet voor BT's managed services-producten. Daaraan worden volgens hem extra hoge eisen voor redundantie gesteld.

De capaciteitsuitbreiding is nodig voor BT's toenemende aantal clouddiensten, zoals zijn nieuwe virtuele datacenterdienst. De faciliteiten voldoen aan de normen van nieuwe gedragscode die de Europese Unie heeft opgesteld. Deze normen hebben onder meer betrekking op energiebeheer en uitstoot van kooldioxide.

Imtech

Technisch dienstenbedrijf Imtech is ingeschakeld om het nieuwe datacenter te ontwerpen, te bouwen en te onderhouden. Het bedrijf had al een onderhoudscontract met BT voor het datacenter in Nieuwegein.

Joost van Hest is de opvolger van Edwin Hageman, die sinds begin december 2010 de algemeen directeur van BT Global Services Benelux is. Op zijn beurt volgt Hageman Bas Burger op, die een van BT's vier nieuwe sectorgeöriënteerde divisies voor multinationals leidt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

He Anil,

Als ik dit verhaal lees van BT gaan ze stevig uitbreiden in Nederland!
Ik had van jou begrepen dat BT sommige van hun diensten juist aan het afbouwen was, klopt dat?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-12-08T11:46:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.