Specsavers stapt over op Google Apps

Een deel van de werknemers van de opticienketen Specsavers gaat Google Apps gebruiken. In Nederland gaan 'enkele honderden' personeelsleden van zowel het hoofdkantoor als van de winkels gebruik maken van Google Apps.

Wereldwijd gaat het om 2500 werknemers van de franchise-organisatie, die in totaal zo'n 16000 mensen in dienst heeft. Het personeel van het hoofdkantoor van Specsavers in Australië en Nieuw-Zeeland gaat als eerste over op Google Apps. De uitrol naar andere hoofdkantoren, laboratoria en productiefaciliteiten in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië zal in de eerste helft van 2011 worden afgerond.

De Britse leverancier van cloud computing Ancoris ondersteunde Specsavers bij de keuze tussen Google Apps en Microsoft Exchange en hielp het bedrijf de overstap te maken. Ancoris is een Google Enterprise Partner. 'Google Apps is eenvoudig, snel inzetbaar en stelt ons in staat eenvoudig op te schalen, zonder dat we flink moeten investeren in de aankoop van software en licenties die we wellicht niet gebruiken', zegt chief information officer John Lister van Specsavers.

Ahold en KLM

Google Nederland vierde op 16 september 2010 het binnenhalen van de eerste grote Nederlandse multinational als klant: het winkelketenconcern Ahold stapt met 55.000 medewerkers over van het IBM-product Lotus Notes op Google Apps Premier Edition voor e-mail, chat, online samenwerken en intranet. Een paar honderd applicaties die het supermarktconcern in Lotus Notes programmeerde, zullen worden omgebouwd naar Google Apps. Het gaat daarbij ondermeer om teamwebsites. Ahold is de eerste Nederlandse multinational die volledig overgaat op Google: niet met een deel van zijn personeel, maar met iedereen op het hoofdkantoor en in de buitenlandse vestigingen.

Eerder haalde Google al KLM binnen, die de Google-cloudsoftware gebruikt om contact te houden met zijn piloten en cabinepersoneel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Mooi om te zien dat Google terrein aan het winnen is in de enterprise markt. Niet zo zeer voor Google maar dit geeft een indicatie dat ook multinationals serieus met cloud computing en saas bezig zijn. Ben benieuwd of we in 2011 een omslag gaan zien en de bekende spelers zoals IBM en Microsoft nu significant veel terrein gaan verliezen.

Bart Schrooten

Specsavers heeft het met hun keuze voor Google Apps absoluut goed voor de bril. Welkom in de cloud,

Groeten

Lex de Grijs - Caase.com

Veel succes met het weggeven van jullie gegevens.

@Peter: het was wel maandag maar wat een zure reactie zeg. Trouwens, om je gegevens te laten grijpen heb je Google helemaal niet nodig want daarmee helpt Microsoft je al jaren door software te leveren met een grote hoeveelheid veiligheidslekken.

Misschien vliegen de stoelen in Redmond weer door de lucht maar de deal die Google met Specsavers heeft gesloten is alleen maar goed voor de markt: het valideert verder het technische & business model van de cloud, het voedt innovatie en het houdt concurrerende leveranciers scherp.

Toch is er wat voor te zeggen om de data van je klanten niet zomaar in de cloud op te willen slaan. Security is er de belangrijkste van. Van Google is bekend dat ze een enorme "gegevenshonger" hebben en het is dan ook niet voor niets dat ze deze diensten gratis aanbieden. Dat is geen atruisme ofzo. Een bedrijf richt geen gratis dienst op als ze daar geen voordeel uit halen en ik kan me niet voorstellen dat ze werkelijk niets met die data doen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-01-31T10:34:00.000Z Jolein de Rooij


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.