VMware introduceert Cloud Foundry-platform

virtualisatie servers

VMware, leverancier van virtualisatie en cloudinfrastructuren, introduceert Cloud Foundry, een open platform as a service (PaaS). Het nieuwe applicatieplatform is ontworpen voor cloud computing-omgevingen en wordt door enterprise datacenters en public cloud service providers geleverd als een dienst. Het platform is onder andere geschikt voor open source software (oss).

Cloud Foundry moet het ontwikkelen, leveren en uitvoeren van moderne applicaties eenvoudiger maken, aldus VMware. Zo hebben ontwikkelaars meer mogelijkheden om hun applicaties te implementeren, te laten draaien en te schalen. Hiervoor hebben zij volgens VMware een brede keuze uit public en private clouds, professionele frameworks en diensten voor een applicatie-infrastructuur.

Java

Cloud Foundry ondersteunt ontwikkel-frameworks zoals Spring voor Java, Ruby on Rails, Sinatra for Ruby en Node.js, maar ook andere JVM-gebaseerde frameworks zoals Grails. Spring voor Java is afkomstig van het overgenomen Springsource dat software ontwikkelt op basis van open source en het mogelijk maakt om Java-toepassingen te bouwen.

Door de open architectuur van Cloud Foundry is het mogelijk dat andere ontwikkel-frameworks in de nabije toekomst snel kunnen worden gefaciliteerd, zo zegt VMware. Voor de applicatiediensten ondersteunt Cloud Foundry nu MongoDB-, MySQL- en Redis-databases met geplande support voor VMware vFabric-diensten.

Cloud Foundry is niet gebonden aan een bepaalde cloudomgeving. Het vereist evenmin een VMware-infrastructuur. Cloud Foundry ondersteunt het gebruik van public en private cloudomgevingen, waaronder ook omgevingen die zijn gebouwd op VMware vSphere, die worden aangeboden door VMware vCloud-partners, niet-VMware public clouds en ondersteuning voor Amazon Web Services door cloud management provider RightScale.

Open source

Cloud Foundry wordt aangeboden in meerdere leveringsmodellen. Ten eerste via de nieuwe VMware Operated Developer Service: een public cloud PaaS-dienst, die wordt ondersteund door VMware, waarmee ontwikkelaars toegang hebben tot Cloud Foundry en nieuwe diensten kunnen testen en optimaliseren.

Ten tweede via het Community PaaS Project: een open source project en community met Apache 2-licentie om de Cloud Foundry software te bekijken, evalueren en wijzigen en het risico van vendor lock-in te minimaliseren. Dit model is uit te breiden en stelt ontwikkelaars in staat om Cloud Foundry te integreren met elk gewenst framework, applicatiedienst of cloudinfrastructuur.

Ten derder is er het nieuwe Cloud Foundry Micro Cloud: een downloadversie van Cloud Foundry in een virtuele machine op een desktop van de ontwikkelaar. Met dit model kunnen zij applicaties bouwen en testen op hun eigen machines om er zeker van te zijn dat de applicaties lokaal ook in het bedrijf draaien. Cloud Foundry Micro Cloud is beschikbaar in de loop van het tweede kwartaal van 2011.

Ten vierde is er Cloud Foundry voor bedrijven en service providers: In de toekomst gaat VMware ook versies ontwikkelen voor bedrijven die PaaS-mogelijkheden willen aanbieden in hun eigen private clouds, en service providers, die Cloud Foundry willen aanbieden via hun public clouddiensten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-04-14T11:33:00.000Z Witold Kepinski


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.