Roche stapt wereldwijd over op Google Apps

Biotechnologiebedrijf Roche stapt wereldwijd met meer dan negentigduizend werknemers over op Google Apps. Hiermee wordt Google Apps het gemeenschappelijke platform voor de Roche Group. Met de overstap kunnen medewerkers flexibeler en beter samenwerken, ongeacht hun locatie.

Roche bestaat al 110 jaar en is actief in meer dan 140 verschillende landen. Met Google Apps kunnen gebruikers bij hun e-mail en documenten vanaf elke apparaat dat met het internet verbonden is, zonder dat ze gebruik hoeven te maken van remote access-systemen zoals vpn.

‘De geïntegreerde manier waarop Google Apps samenwerking mogelijk maakt, met een sociale focus, is erg aantrekkelijk', zegt cfo en cio van de Roche Group Alan Hippe. ‘Zo brengt het niet alleen mensen binnen ons bedrijf dichter bij elkaar, maar geeft het ons ook een strategische voorsprong.´

Overal toegang

De afgelopen 2,5 jaar werkt Roche met twee verschillende platformen voor e-mail en agenda, wat een obstakel vormde voor effectieve samenwerking. Doordat de systemen niet goed op elkaar aansloten, besloot Roche op Google Apps over te stappen.

Medewerkers hebben nu toegang tot hun mail en documenten via elk apparaat dat verbinding met internet kan maken. Hierdoor kunnen ze locatieonafhankelijk werken. Met Google Apps worden volgens Hippe ook de ondersteunende it-teams ontzien. ‘Het doorbreken van barrières om communicatie en innovatie mogelijk te maken via mobiele apparatuur, is een belangrijke peiler binnen de it-strategie van Roche.'

Roche start zo snel mogelijk met het overbrengen van de eerste medewerkers naar de cloud. Het biotechnologiebedrijf krijgt daarbij ondersteuning van Google zelf. Wanneer het project afgerond moet worden, is niet bekend.

Ahold

Roche is niet de eerste multinational die op Google Apps overstapt. Supermarktconcern Ahold deed dit al eerder in 2010. Lotus Notes werd daarbij wereldwijd vervangen. Deze migratie gold voor 55.000 medwerkers. De deal werd groots gevierd bij Google Nederland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik ben erg benieuwd naar de ervaringen tot nu toe van Ahold. Waar zijn ze tegen aangelopen? Wat zijn de grootste uitdagingen? En wat zijn de grootste "wins" die behaald zijn.

Ook ben ik erg benieuwd naar de businesscase van Roche. Wat zijn de voordelen die behaald willen gaan worden? Flexiliteit? Verlaging van kosten etc. etc.

Roche past natuurlijk perfect in het profiel voor Google Apps. Het zal wel een behoorlijke cultuurschok opleveren verwacht ik aangezien ze hier net als Ahold 1 van de 1e in Nederland in gaan zijn.

Het is natuurlijk een geheel andere manier van denken en doen. En dit zal ook nog wel wat uitdagingen en discussie opleveren.

Maar al met al is dit een zeer interessante case waar van we allemaal kunnen leren. Zeker naar het migratiescenario, beheer en natuurlijk last but not least de beveiliging ben ik erg benieuwd. Ik ben benieuwd hoe dit aangepakt gaat worden. En wat de wensen en eisen zijn.

Ik hoop dat de ervaringen en mogelijke uitdagingen ook gedeeld gaan worden. Dit kan natuurlijk een mooie referentie worden voor iedereen die Clouddiensten wil gaan afnemen.

De ene multinational na de andere gaat over op Google Apps. Reactie van Microsoft: een filmpje uitbrengen waarbij Google als een beunhaas wordt afgeschilderd. Niet geheel geloofwaardig.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-02-17T14:26:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.