Atos coördineert Europees cloud-project

Ict-dienstverlener Atos is de coördinerende partner van het Europese Artist-project. Doel van het project is het ontwikkelen van tools en technieken om bestaande applicaties en diensten naar de cloud te migreren. Artist omvat een investering van 9,7 miljoen euro en wordt gepromoot door tien partners uit diverse Europese landen. Het project wordt ondersteund en deels gefinancierd door de Europese Commissie.

Bedrijven staan nu voor de keuze hun software naar de cloud te migreren. In die software zijn meestal grote bedragen geïnvesteerd. Het alternatief is om weer helemaal opnieuw te beginnen en te aanvaarden dat een berekening van de kosten van deze beide opties gemaakt moet worden.

Het project is gebaseerd op modelgerichte engineeringtechnieken om traditionele applicaties te kunnen omvormen naar platformonafhankelijke modellen die geschikt zijn voor cloud-computing. Dit verlaagt het risico, de tijdsduur en de kosten van softwaremigraties die nu nog aanzienlijke obstakels opleveren voor organisaties die willen profiteren van de nieuwste cloud-technologieën.

Het Artist-project loopt tot september 2015 en ontwikkelt een set tools waarmee de ondersteunde migratie van traditionele software naar software-as-a-service geanalyseerd, gepland, geïmplementeerd en gevalideerd kan worden. Er zijn plannen om een bibliotheek voor herbruikbare componenten (modellen en transformaties), een validatiekader en een certificeringsmodel voor gemigreerde applicatie te creëren.

Support

Ongeveer 90 procent van de softwarekosten kan worden toegeschreven aan de support na installatie. Desondanks bereiken traditionele applicaties zelden dezelfde performanceniveaus als die van applicaties die op de nieuwste beschikbare technologie gebaseerd zijn. Volgens de partners zal Artist de kosten met de helft verlagen in vergelijking met traditionele 'handmatige' migratiemethodes. Dit maakt het mogelijk om frequenter migratieprogramma's naar betere en voordeligere platforms te implementeren.

Atos zal de ervaringen en uitkomsten van het Artist-project gebruiken voor de verbetering van zijn Canopy Transformation Services. Deze services omvatten geïndustrialiseerde diensten om klanten naar de Cloud te migreren en maken daarbij nuttig gebruik van de portfolio van IaaS, PaaS and SaaS.

Consortium

Het Artist-consortium, waarin Atos als coördinator optreedt, bestaat uit twee universiteiten (TU Wien-Oostenrijk en ICCS/NTUA-Griekenland), drie onderzoeksinstituten (Tecnalia-Spanje, verantwoordelijk voor de technische coördinatie van het project, Fraunhofer IAO-Duitsland en INRIA-Frankrijk) en vijf bedrijven: twee grote multinationals, Atos (Spanje) en Engineering (Italië) en drie gespecialiseerde SME's (ATC-Griekenland, Spikes-België en Sparx-Oostenrijk).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-05-02T09:52:00.000Z Johannes van Bentum