Microsoft brengt startknop in Windows 8.1 terug

Windows 8.1

Softwareleverancier Microsoft kondigt een nieuwe versie van zijn besturingssysteem Windows 8 aan. Windows 8.1 biedt nieuwe functionaliteit en brengt, iets waarover al langer werd gespeculeerd, de startknop terug. Microsoft maakte de vernieuwingen bekend in een blogpost van Antoine Leblond, verantwoordelijk voor het Windows-programmamanagement.

De ingrijpendste verandering in de nieuwe Windows-versie 8.1 lijkt de terugkeer van de startknop. Het verdwijnen van de startknop was een van de grote vernieuwingen van Windows 8 ten opzichte van voorganger Windows 7. Voor het overige biedt de nieuwe versie van het besturingssysteem vooral cosmetische wijzigingen en worden kleine onhandigheidjes in de bediening weggewerkt.

Een wezenlijke verandering is een aanpassing aan de zoekfunctie: die kan worden uitgebreid met een aantal bronnen, waaronder de persoonlijke SkyDrive of SkyDrive Pro van de gebruiker. Bovendien wordt het hier mogelijk bestanden rechtstreeks in de Microsoft-cloud op te slaan. Een kopie van de SkyDrive-bestanden is bovendien beschikbaar als de gebruiker geen internetverbinding heeft, wanneer dit in de instellingen wordt aangegeven.

Het vernieuwde besturingssysteem heeft als browser Internet Explorer 11 aan boord. IE11 maakt de browser beter geschikt voor gebruikers met een aanraakscherm.

Zakelijk gebruik

De wijzigingen die nu zijn aangekondigd hebben vooral gevolgen voor consumenten die Windows 8 gebruiken. Wijzigingen die betekenis hebben voor zakelijk gebruikers zullen tijdens de developersconferentie Build van 26 tot 28 juni 2013 in San Francisco worden bekend gemaakt. Duidelijk is in elk geval dat Windows 8.1 het besturingssysteem beter geschikt maakt voor het werken met cloud-toepassingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Het verdwijnen van de startknop was een van de grote vernieuwingen van Windows 8 ten opzichte van voorganger Windows 7"

Seriously? Vernieuwing?

Het lijkt erop dat de Startknop hetzelfde is als dat je de Windows toets indrukt en je zodoende dus naar het basis Windows 8 scherm gaat.

Zoals al door diverse mensen opgemerkt is dat niet zoals de Startknop nu werkt zodat er alleen aan klein menu op-popt. Maar dat dus je hele scherm veranderd als je op de "start" knop drukt.

Als dit het geval is... is het dus geen verbetering.

Maar ik ben benieuwd.

@Moose: ja, seriously. Het start menu is een van de slechtste aspecten van Windows. Het is toch van de zotte dat ik, als ik een document wil aanpassen, niet op "Document aanpassen" kan klikken.

Mensen worden, dankzij die falende start knop, gedwongen om in applicaties te denken ipv in functies. Stel je voor dat je zo denkt over al je activiteiten. Dus niet "Ik ga een potje voetballen", maar "Ik ga met 21 anderen een rond voorwerp naar twee tegenoverliggende zijden van een grasveld schoppen". Start jij 's morgens de koffie automaat, of ga je gewoon een kopje koffie drinken?

Dus niet "Ik start 's ochtends eerst mijn Outlook", maar wel "Ik lees 's ochtends mijn post". Of dat met Outlook is of met een ander programma is volkomen irrelevant. Dus geef mij maar een tegeltje met een e-mail symbool. Dat werkt. Een startknop met daarin eerst de firma "Microsoft" en dan nog eens de kreet "Office Outlook" werkt niet.

Lang leve Windows 8, weg met de startknop!

Ik vind het prima dat ze de startknop nog even laten staan, ter ondersteuning van oude legacy, maar zodra iedereen W8 apps kan gebruiken mag ie van mij subiet weer verdwijnen.

Peter, wat een leuke uitleg. Om aan je verhaal toe te voegen, waarom kan dit al met bijna alle tablets op basis van niet MS software. Die vraag moeten ze bij MS eens stellen en bijvoorkeur beantwoorden.

Je krijgt met dit soort verhalen een Novell gevoel bij MS.

@Peter,
Ik ben het falikant oneens met jouw uitleg. Voor veel bedrijfsomgevingen werkt Windows 8 in zijn huidige configuratie simpelweg niet en ben je nog steeds afhankelijk van Windows 7. Zeker zonder touch screens. Dat weet jij net zo goed als ik. Blijf met Windows 8 lekker op tablets ed. Veel gebruikte applicaties kun je in Win7 ook kwijt in de taakbalk en op het bureaublad. Prima te doen met een muis en via het startmenu kun je veel toepassingen en onderhoudsfuncties snel bereiken wanneer daar behoefte aan is.

't Is vrij eenvoudig.
De grootste groep gebruikers willen de startknop terug, dus komt hij terug. Dat is zeer verstandig, want de grootste groep gebruikers zijn nog altijd eindgebruikers (consumenten).
Tegen de stroom inzwemmen is niet handig, met de stroom mee wel.
En wat een ander (kleine groep) er verder van vinden is totaal niet relevant - vraag maar aan Kodak. Het gaat om de wensen van je klanten te begrijpen en uit te voeren, schijnbaar willen deze een startknop.

@ peter, zet jij 's morgen je ruitenwissers aan omdat het mogelijk 's middags gaat regenen? Dat is namelijk wat ik lees uit je bijdrage...

@Jurgen: Tegen de stroom inzwemmen maakt je sterker.

@Peter: De startknop onder Vista/Windows 7 werkt al heel anders dan je beschrijft.

Een tablet is geen laptop. Een smartphone is geen tablet.

Als je iets maakt moet het iets toevoegen, beter zijn dan de alternatieven op bepaalde vlakken.

Tablet deed iets beter dan de laptop en iets beter dan de smartphone.

Windows 8 moet iets toevoegen voor de tablet en iets toevoegen voor de desktop. Vooral dat laatste zie ik niet. Voor de tablet piep klein beetje, maar dat is niet zo interessant, want "get over this"

Men probeert de tablet en de laptop in 1 apparaat te stoppen. Dat gaat (nog) niet. Door ze samen te voegen met een toetsenbord is het nog net geen laptop en nauwelijks meer dan een tablet. Probeer meer eens met de Surface op je schoot te werken. en als tablet is ie vaak al weer te zwaar.

Microsoft wil van een softwarebedrijf een devices/software/services bedrijf worden, maar tot nu toe is dat een zware transitie en ook twijfel ik nog erg aan de Xbox One al vind ik het concept goed bedacht.

Op bijna al je punten ben ik het met je eens, Henri.

Behalve met je XBox One punt. Het lijkt tot nu toe meer een media center dan een console en die-hard gamers kopen een console, niet een media center.

Maar doordat al die functionaliteit gecombineerd wordt, schiet het prijskaartje wel omhoog. Dit maakt hem waarschijnlijk te duur voor de casual gamer.

De demografie van de doelgroep qua klanten richt zich dus tot de lastige niche markt daar tussen. Voormalige Die-hard gamers, die nu meer een casual gamer zijn en ook behoefte hebben aan een media center.

Ze maken het wel lastig voor hun zelf, bij Microsoft op deze manier.

Windows 8 is het nieuwe Windows Vista, een tussenstop in de roadmap van Microsoft. Microsoft zit in een moeilijk pakket, Windows 8 verkoopt niet, wel op nieuwe apparatuur, maar niet op bestaande, het marktaandeel gaat gierend omlaag, want er worden minder PC' verkocht. De bedrijven markt is nu nog compleet in handen van Microsoft, maar hoe lang nog....Android lonkt naar de desktop en IOS ook, het is niet ondenkbaar dat de desktop in 2014 geen Windows PC meer is, maar een IOS of Android apparaat met een virtuele desktop, office 365 of Google Apps.

Het terugbrengen van de startknop is een doekje voor het bloeden, de volgende versie van Windows zal radicaal anders moeten of er eindigt een tijdperk. Hoe ga je Touch op de desktop inzetten Microsoft, dat is de grote vraag.

Verder ga ik helemaal mee met Het commentaar van Peter, de techneuten proberen nog steeds de functionaliteit in te vullen met een dwingende hand van zo moet het, de wereld is verandert en accepteert dat niet meer.

Gaat MS dan ook andere zaken op orde brengen waar ik als eigenaar van de nieuwe MS Surface Pro (idd nog niet uit in NL):

- er is geen PRT SCRN knop meer waardoor alleen met Snipping Tool
gewerkt kan worden. Overigens werkt dit niet als je een pdf aan het
lezen bent...

- als je per ongeluk in je startmenu een app verwijdert dan kun je die
niet opnieuw installeren vanuit de app-store. Workaround is een
nieuw lokaal account aanmaken en je huidige account weggooien wat
natuurlijk absurt is!

Ik ben benieuwd. Overigens ben ik wel erg te spreken over de Surface Pro en Windows 8 in het algemeen. Nu nog de bugs eruit halen ter verbetering...

De uitspraak 'Android lonkt naar de desktop' is zo'n typische uitspraak.
Android is een gekastreerde versie van Linux die geleverd wordt zonder fatsoenlijke toegang tot het OS, die moet je eerst zelf tot stand brengen met 'rooten'.

Wie eens een flexibel systeem met rijkelijk veel funkties wil zien kan Linux proberen want daar kun je met één systeem kiezen uit verschillende desktop GUI's bij Ubuntu zijn dat Unity, KDE, Gnome, LXDE, FVMW etc.

Windows 8 hinkt op twee gedachten, ik heb het hier (ook) geinstalleerd.
De 'apps' zijn te primitief voor zakelijk gebruik, de startknop is met een extra programmaatje geïnstalleerd en ik start in de desktop.
Zo is 8 net zo goed bruikbaar als 7.

Graag hoor ik van alle voorstanders van de start knop waarom voor een groot deel de gebruikers hun scherm vol staat met icoontjes van veelgebruikte programma's, recente documenten, etc. Die hebben kennelijk ook meer behoefte aan directe toegang tot functionaliteit in plaats van een zoektocht naar een applicatie in niet altijd even hanteerbare menustructuur.

Een pc is geen telefoon en ook geen tablet. En die werkt ook niet met een touchscreen maar met muis en toetsenbord. Op zijn minst had Microsoft de keuze uit tegels en startknop aan de gebruiker over kunnen laten. Maar dat is waarschijnlijk te eenvoudig gedacht. Ook het feit dat een bedrijf met zoveel geld geen fatsoenlijk gebruikersonderzoek kan doen.
Maar de wereld wil liever een Fyra trein i.p.v. een Alsthom.

@Willem: De originele startknop is natuurlijk ook niet een erg sterke interface.

Ik heb onder X11 een hoop window managers getest (een paar werden er door Jan genoemd) en heb een hoop betere gezien dan de industrie standaard Windows 95 GUI voortborduursel.

Het is belangrijker dat mensen iets krijgen dat ze gewend zijn en waar ze mee kunnen werken.

Een veel betere GUI zou natuurlijk iets dat zou werken op basis van een 'commo rose' in een context gevoelig menu ipv werken met X,Y-as positie keuzes. De commo rose komt voor in het FPS spel Battlefield en is bedacht om bliksemsnel keuzes te kunnen maken.

Last but not least, is de interface keuze voor Windows 8 een stap achteruit in plaats van vooruit.

@Peter, ik ben het met je eens dat we de functionaliteit willen. Alleen het overgrote deel van de gebruikers vult een functionaliteit in met de applicatie. Ook wij doen daar vaak aan mee.

Speadsheets zijn excelletjes. Tekst verwerken doe je met Word. Mail met Outlook. Surfen met Internet Explorer. Een pc = Windows.

Probeer dat maar eens te doorbreken. Zet maar eens iemand aan een pc met Libreoffice (Writer en Calc), Thunderbird (mail) en Firefox (browser). Dan heb ik het nog niet eens over een Linux/X-Windows-pc. Kijk eens naar de offertes waarin expliciet wordt gevraagd om specifieke applicaties ipv de gewenste functies.

De keuze zou aan de gebruiker moeten zijn. Tiles zijn leuk op een tablet/smartphone met touchscreen. Maar niet op een desktop/laptop. Ik zou mijn werk niet eens kunnen doen met alleen een touchscreen, zelfs al zou ik het willen. Dus wil ik per definitie een startmenu. Hoe die dan is vormgegeven, daarover mogen smaken verschillen.

Peter legt op een duidelijke manier uit wat de filosofie van kenlijk Microsoft aangaande de Metro interface is.
Ik heb wel zo mijn twijfels of Microsoft de wereld werkelijk zo beperkt ziet, want het zou inderdaad inhouden dat men verwacht dat Windows voor weinig meer gebruikt wordt dan voor wat MS-Office toepassingen die je tegenwoordig net zo gemakkelijk, met veel minder problemen en veel goedkoper met een Android klapdoosje kunt uitvoeren.

Er zijn echter nogal wat mensen die toch iets meer doen met hun computer dan enkel een briefje tiepen en de Telegraaf website bezoeken.
Voor die mensen is de oude Windows interface al geen pretje maar de nieuwe al helemaal niet.

Zoals Jan en Technicus al aangeven er zijn zat gebruikers interfaces die aanzienlijk prettiger werken.. ik tik dot momenteel op een iMac, ook niet echt een geweldig OS maar ik kan er iig mee werken en er mijn ding mee doen, met zo'n knipperende kermis van Microsoft kan ik dat beslist niet.

De marketing prietpraat van Microsoft is nog steeds bullshit. Bij Windows 8 zou 'Less is more' zijn. Dan krijgt de gebruiker bij Windows 8.1 dus minder Windows via de retro startmenu? Onzin.
Microsoft heeft getracht om de grote massa Windows gebruikers via de 'revolutionaire' Windows 8 desktop te wennen aan de tegeltjes van Windows 8 RT voor de smartphone en tablet. Reden hiervoor is het magere succes van Windows Phone ten opzichte van vroeger BlackBerry en nu iOS, Android en andere Linux varianten.

@Peter, de knop 'Document aanpassen' aanklikken, is dan alles opgelost? Nee, want met welk document (of database, enz.) wil je werken? Je bureaublad volplempen met bestanden is niet handig, al ken ik mensen die dit nog steeds doen. Verder moeten mensen steeds meer werken met gemeenschappelijke bestanden op een bedrijfsserver of ergens in een cloud. Dus - als het gezochte bestand niet toevallig op het eigen bureaublad staat - begin je met een knop 'Recente documenten', of met een knop 'verkenner' voor bestanden, of met een knop 'documentbeheer', enz.
En als je dan het juiste bestand gevonden hebt, dan moet je er voor kiezen om deze met eerder gekozen standaardprogramma te openen, of daarvoor via een menu voor een ander geschikt programma te kiezen.

Daarna is het zelden simpel en alleen een kwestie van wat browsen en plain tekst intypen. Je hebt meestal een hiërarchisch menu nodig van het besturingssysteem, een klassieke applicatie, een apps. (Weinigen kunnen zo’n beetje alles vanuit de prompt regelen.) En ook als je bijvoorbeeld op je werk (bijna) alles met een crm-applicatie moet doen, dan heb nog steeds een hiërarchisch menusysteem nodig met twee of drie lagen.

M.a.w., er zijn bijna altijd meerdere stappen te nemen. Dat kan je doen vanuit één centrale startknop, of vanuit een reeks van startknoppen op het bureaublad, die iconen, widgets of tegeltjes genoemd worden, of knoppen op je toetsenbord / onderaan je smartphone, of door extra knoppen op je muis met menu’s. Zo was het eigenlijk al bij de GUI’s in de jaren 80 zoals de Apple Lisa desktop en GEM en veel later bij Windows 95. Dit is nog steeds niet wezenlijk anders bij nieuwste device aansturing m.b.v. de stem.

Ikzelf heb graag een startknop waaronder ik alles kan vinden, naast een beperkt aantal zelf te creëren en aan te passen knoppen voor veel voorkomende functies of applicaties. Vernieuwingen alleen als het relevante verbeteringen zijn, want aanpassen kost ook tijd en geld. De startknop van Windows 8.1 van MS heb ik niet nodig, daar hebben andere meer flexibelere bedrijven zoals Pokki , IObit en Ivo Beltchev al gezorgd.

@ICT-er: wat dom, vervangers gebruiken voor de startknop. Gebruik dan gewoon iets wat *beter* is dan de door jou genoemde tools voor het terugbrengen van de startknop. Maar wat iemand prettig of beter vindt verschilt van persoon tot persoon natuurlijk,
In W8 metro begin je gewoon te typen wat je wilt, 9 van de 10 keer binnen drie toetsaanslagen kun je aanklikken of aanraken wat je nodig hebt.
Ik zou het wel zeer prettig vinden als ik zelf shortcuts kan definieren, zoals bijv ook met fingertips kan. Zo kan ik de plm. 10 documenten, 12 sites op intranet, een handvol applicaties en een paar macro'tjes snel gebruiken. Als een naam of locatie wijzigt hoef ik niets nieuws aan te wennen, alleen maar de shortcut bijwerken en ik kan de site Apekool of document onzin.zin weer openen zoals ik gewend ben.

@A.Hoekstra, er zijn inmiddels velen die een tool gebruiken om hun Windows 8 versie weer van een startknop/-menu te voorzien. (Sommigen gaan zelfs Windows 8 geïrriteerd downgraden.) Reden; niet iedereen werkt even gemakkelijk met de prompt en/of PowerShell commando’s. Bij applicaties is dit net zo. Bijvoorbeeld met een office suite werken zonder een (lint)menu en alleen met sneltoetsen, dat kan de normale Windows gebruiker niet. Er zijn ook te weinig eenvoudige sneltoetsen voor de vele opties die een moderne suite biedt. De makers van MS Office 2013 hadden dat ook door en bieden de Windows gebruikers daarom nog steeds het lintmenu.
Wat dit met dom te maken heeft, dat ontgaat me.

Heb net een paar dagen met Windows 8.1 preview gewerkt. Die heeft geen echte verbeterde GUI gekregen. De startknop van de sidebar staat nog een keer linksonder, zonder een echt menu. Dat is het zo'n beetje.
Het startscherm met "Alle-apps" is onhandig als je veel apps en tools hebt. Dan heb je je "Alle-apps" scherm meer dan vol; ook bij een groot scherm. Op de meeste van mijn devices heb ik honderden toepassingen. Dat betekent veel scrollen. Het niet zelf gemakkelijk kunnen groeperen van toepassingen is een gemis.
Dat hebben ze bij bijvoorbeeld OS-X en Ubuntu heel wat beter geregeld. Daar past de GUI bij het type device.

Samengevat: op deze manier gaat Microsoft haar aandeel op de desktop verliezen. En dat alleen vanwege de hoop dat ze een substantieel aandeel bij de groeimarkten van tablets en smartphones kunnen veroveren. Dat is een stapje vooruit en een stapje achteruit. In de ICT is dat achteruitgang.

Ik snap dus echt niet waarom mensen nu nog steeds zo vallen over die start knop zeg. mijn windows 8.12 boot standaard naar het buroblad, apps zoeken is nog makkelijk nu dan met "alle programms's" vind ik. Ik moet eerlijk zeggen dat toen windows 8 er aan kwam ik ook viel over het ontbreken van de startknop maar na een paar dagen ben je al helemaal gewend en werkt t minimaal net zo makkelijk zo niet nog makkelijker. en nu met de nieuwe knop word t nog weer makkelijker, als je die met rechts aanklikt krijg je een hele lijst van dingen die je kan doen. dusd wat voegt die knop in windows 7 nu nog exytra toe behalve dan dat dat misschien niet jou persoonlijke voorkeur heeft. Dus het argument dat windows 8 puur is voor tablets vind ik een totaal verkeerde omschrijving. Mijn windows 8 buroblad ziet er precies hetzelfde uit als op win7 minus die knop.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-05-31T10:17:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.