Stel je datacentervraag en win een iPad Mini

‘Hybride is ideale opstap naar publieke cloud’

Organisaties zijn vaak huiverig voor de publieke cloud en kiezen daarom meestal voor een private cloud. Wat veel organisaties echter niet weten, is dat er ook een tussenvorm bestaat tussen deze twee uiterste clouds: de hybride cloud. Daarin kunnen bedrijfskritische toepassingen in de private cloud worden ondergebracht en overige zaken in de publieke cloud. Computable en datacenterdienstverlener Equinix ontvangen hierover graag vragen van lezers.

Biedt de hybride cloud alleen maar voordelen of zijn er ook nadelen waarmee rekening moet worden gehouden? En is de hybride cloud het beste van de twee cloudwerelden publiek en private? Linksom, rechtsom of dwars door het midden, alle drie deze cloudvormen hebben een datacenter nodig. Equinix en Computable gaan via een speciale kennissessie via Twitter er proberen achter te komen of en zo ja, waarom de hybride cloud de ideale opstap is naar de publieke cloud. Zij roepen lezers van Computable op om deel te nemen aan deze sessie en om vragen in te dienen over het onderwerp ‘hybride cloud’.

Datacenterperspectief

Beide partijen gaan graag in op onderwerpen als private en publieke clouds, het moment van ovstappen tussen verschillende cloudvormen en rol van het datacenter de hybride cloud. Equinix zal vragen van Computable-lezers beantwoorden vanuit datacenterperspectief. Vragen kunnen worden ingediend via Twitter.

Equinix-medewerkers Derek Jager, Denis Dincic en Seth ten Pas zitten klaar om alle vragen te beantwoorden. Twitter-gebruikers moeten eerst Equinix op Twitter volgen (@EquinixNL) en kunnen vervolgens alle vragen stellen binnen het thema. De medewerkers van Equinix reageren en geven antwoord via een persoonlijk bericht. Voor de interactieve kennissessie ‘Equinix geeft antwoord’ wordt de hashtag #EQGA gebruikt.

iPad Mini

Equinix en Computable willen met de Twitter-actie zoveel mogelijk relevante datacentervragen verzamelen en beantwoorden. Om lezers te stimuleren ook een vraag in te dienen, beloont Equinix iedere werkdag de allerbeste, relevante vraag met een iPad mini, het kleine tablet van hardwareleverancier Apple. In totaal worden er in de week van 10 tot en met 16 juni dus vijf iPad mini’s weggegeven. Een vraag kan tot 0.00 uur worden ingediend voor het winnen van een iPad mini. Vragen die na dit tijdstip worden ingediend, worden na afloop van de Twitter-sessie door Equinix beantwoord.

De redactie verzamelt alle reacties en gestelde vragen en ontvangt zoveel mogelijk antwoorden van Equinix. Deze worden gebundeld en gebruikt om een redactioneel artikel over te schrijven. Hierin komt aan bod wat de mogelijkheden van datacenters zijn en waar de grote pluspunten voor organisaties zitten.

Opstellen Twitter-bericht

Bezoekers van Computable.nl kunnen tijdens de Twitter-week vragen stellen aan medewerkers van Equinix. Dit kan alleen via Twitter. In een Twitter-bericht wordt de volgende informatie vermeld: @EquinixNL #EQGA. Bezoekers moeten Equinix op Twitter volgen en ontvangen via een persoonlijk bericht, dat niet te zien is voor anderen, een reactie of antwoord op hun vraag.

Overige subthema’s

Vandaag wordt het subthema ‘hybride cloud’ behandeld. Gisteren kwam ‘private vs. publieke cloud’ aan bod en de komende dagen volgen nog de datacenterthema’s pay-per-use applicaties, on-premises applicaties in het datacenter en de emotionele aspecten die spelen rondom de controle bij de keuze voor een datacenter. Mocht je over deze subthema’s al vragen willen stellen, dan kan daarvoor op Twitter de hashtag #EQGA worden gebruikt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Let wel op dat de hybride cloud de bron kan zijn van het applicatieoerwoud en legacy in de toekomst!

1) Eerst begin je met het afnemen van je applicaties bij leverancier A, B, en C. Deze applicaties waren in het begin niet zo belangrijk.

2) In de loop van de tijd wordt er verder op deze applicaties binnen je organisatie gebouwd, ze krijgen steeds meer een belangrijk rol binenn bedrijfsprocessen.

3) Vervolgens komt er een moment dat deze applicaties aan andere applicaties bij andere cloud providers gekoppeld moeten worden. het kan ook zijn dat deze hybride cloud diensten lees applicaties verder geintegreerd moeten worden in het bedrijfsprocessen.

Hier begint het feest!

Door gebrek aan standaardisatie binnen cloud computing zal je als bedrijf tegen verschillende problemen aanlopen!

A) De koppeling tussen verschillende cloud oplossingen zijn niet mogelijk of niet optimaal,

B) De authenticaties en beveiliging tussen verschillende cloud providers zijn verschillend,

C) De provider biedt geen ondersteuning voor eventueel maatwerkaanpassingen etc, etc

Deze problemen en tekortkomingen zullen resulteren in desinvestering in hybride oplossing van toen.

Gelukkig wordt verder gewerkt aan deze gebreken! Als standaardisatie verder in de toekomst in cloud computing doorgevoerd wordt dan zou hybride cloud een mooie oplossing zijn. Maar zover zijn we nog niet!

Helemaal eens Reza! Goede toevoeging.

@Reza,

Het is bijna net als met een bank als je wilt switchen van de ene naar de andere financiële instelling... In dit geval komen er ook nog forse migratiekosten bij...

Ook standaarden zijn een tussenstap (volgens het artikel is de hybride cloud dat ook, maar daar ben ik nog helemaal niet zeker van). Uiteindelijk zullen de platformdiensten (PaaS) dit probleem oplossen maar voorlopig zijn we inderdaad nog niet zover.

Zolang we met z'n alleen niet eens in staat zijn om afspraken te maken over zoiets simpels als het stekkertje (interface)van de oplader voor alle accu apparaten (gsm's, voedingen voor laptops, tablets, scheerapparaten enz.) dan is standaardisatie op een zo complex onderwerp als applicaties nog ver weg. Maar wel de moeite waard om hard aan te werken.

@Ruud: Dank voor je reactie.

@Maarten: Ik vind dat je de ellende een beetje zacht uitgedrukt hebt in je voorbeeld. Stel je voor dat de bank bepaalt bij welke winkels je mag pinnen (want het bankpasje past niet in elk pinautomaat, geen standaardisatie, er is geen contract met leveranciers van transactieverkeer op het net etc), welke gegevens je van je afschrijvingen mag zien(want het zichtbaar maken van alle informatievelden is een maatwerk voor ze), geen geld over kan maken naar andere banken (er is geen koppeling mogelijk tussen verschillende banken)................
.........dan zit je pas dichtbij mijn voorbeeld.

Zoals je aangaf, de migratiekosten zullen zeker fors zijn, ook de pijn die business gaat voelen.

@Art
Standaarden zijn geen tussenstap maar wel de basis voor cloud computing in de toekomst. Er zijn veel bewegingen op Europese niveau die deze zaak willen realiseren maar dat gaat niet zo snel en makkelijk.

Hybride cloud is mijns inziens GEEN opstap naar publieke cloud; Hybride cloud is gebruik maken van private EN publieke cloud, dus een complexer leveringsmodel dan wanneer men alleen één leveringsmodel gebruikt.

Ik heb er toch maar even wat uitgebreider op gereageerd op onze blog:

http://blog.unit4.nl/2013/06/standaarden-in-de-hybride-cloud-moeilijker-wordt-het-niet/

Hybride is een combinatie en dat maakt de zaak ingewikkelder.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-06-11T08:47:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.