Kwart gemeenten regelt opbrekingen via MOOR

Een op de vier Nederlandse gemeenten gebruikt het platform MOOR voor het afhandelen van opbrekingen en graafwerkzaamheden. De naam staat voor Meldpunt Opbrekingen Openbare Ruimte en is een applicatie van dienstverlener PSMS die zich richt op het optimaliseren, automatiseren en ondersteunen van alle processen rondom werkzaamheden in de openbare ruimte.

De applicatie ondersteunt gemeenten bij regie en toezicht op alle werkzaamheden in de openbare ruimte en bevordert de samenwerking tussen gemeenten, netbeheerders en aannemers. Vrijwel alle netbeheerders en aannemers werken met het pakket. Leverancier PSMS verwacht in 2013 100.000 meldingen via zijn platform te verwerken, stelt directeur Martin de Vaal.

’Daarmee zitten we op circa een derde van alle werken’, zegt De Vaal. Doordat er op steeds meer plekken in Nederland wordt gemeld, worden betrokkenen beter geïnformeerd over werkzaamheden in de openbare ruimte en gemeenten in staat gesteld de overlast voor burgers, bedrijven en weggebruikers te verminderen.

De gemeente Amsterdam is in 2007 als eerste klant gestart. Ineke Bakker, afdelingsmanager wijkbeheer Oost in Amsterdam-Noord en sinds 2012 voorzitter van de stuurgroep MOOR: “De afgelopen jaren is veel kennis en inzicht opgedaan over kwantiteit en kwaliteit van werkzaamheden in de openbare ruimte. Deze applicatie heeft het mogelijk gemaakt om gericht te kunnen sturen op wegbeheer en daarmee samenhangende dienstverlening aan burgers en bedrijven.’

Zakelijke meerwaarde

Ook het bedrijfsleven is voorstander van het gebruik van de applicatie door gemeenten. Peter Brugge van netwerkdienstverlener UPC zegt: ‘Het platform heeft voor UPC en zijn aannemers veel meerwaarde en is met meer dan honderd aangesloten gemeenten hard op weg om als centraal platform te kunnen dienen. Hierdoor kan een netbeheerder, of aannemer namens de netbeheerder, alle vergunningen en breekmeldingen met betrekking tot de openbare ruimte projectmatig en op een uniforme manier met een gemeente afhandelen.’

PSMS richt zich op dienstverlening aan gemeenten, waterschappen, provincies, netbeheerders en aannemers op het gebied van het beheer van openbare ruimte en ict. Het technisch en functioneel beheer van MOOR wordt gedaan door PSMS, plus de invoering van het platform en de daarmee samenhangende organisatie-ontwikkeling.

Yellowtail

PSMS is in 2008 opgericht door consultancybedrijf Yellowtail. Ook het Amsterdamse bedrijf Bitbrains is betrokken bij de ontwikkeling van het cloudplatform.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-08-15T12:15:00.000Z Johannes van Bentum


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.