Vierde winnaar Nokia Lumia 925 is bekend

Macaw beloont vraag over databeheer in cloud

It-dienstverlener Macaw heeft tijdens de Twitter-week die het met Computable hield de vierde Nokia Lumia 925 toegekend aan Twitter-gebruiker ‘van der Meer’. Deze persoon wilde weten of het beheer van smartphones en tablets nog wel nodig is als data alleen in de cloud staat en niet op de devices zelf.

‘Ja’, meent Macaw-specialist Maarten Wiese. ‘Meestal staat er een lokale kopie van de data op de smartphone. De voordelen zijn daarbij controle en inventarisatie.’ ‘van der Meer’ reageerde op dit antwoord met de vraag of het dan mogelijk is om geen lokale kopieën op devices toe te staan zodat beheer zich kan richten op backend in plaats van de devices. Wiese: ‘Wanneer je alleen web-based applicaties gebruikt heb je geen lokale kopie. Dat kost wel veel functionaliteiten.’ De Twitter-gebruiker vraagt vervolgens of het it-beheer dan nog wel relevant is als devices zo gebruiksvriendelijk zijn als iPad en software als SaaS geleverd wordt. ‘Wanneer er data op de mobiele devices staat, is het interessant om deze te beheren’, meent Wiese. ‘Alleen al voor de beveiliging.

Back-up en outsourcing

‘van der Meer’ was niet enige Twitter-gebruiker met een vraag over beheer in de cloud voor Macaw. Pieter Hoolsema wilde weten of je bij de cloudprovider kan afdwingen dat er naast de reguliere back-up ook een back-up is van 24/7 geopende bestanden. Wiese: ‘Dit is afhankelijk van de gekozen partij en is vaak maatwerk.’ Maak specifieke afspraken met je cloudprovider, is zijn advies.

De eerdere winnaar in de Twitter-week Sanne Groenhof, business consultant bij PGGM, had een vraag over outsourcing. ‘Als ik toch mijn systemen ga outsourcen, kan ik dan net zo goed direct het beheer outsourcen?’ Volgens Wiese daarit het daan vooral om de keuzes en hoe ver je gaat. ‘Ga je alleen voor IaaS of echt SaaS?’ Hij wijst erop dat volledige outsourcing op dit moment wel een actueel thema is.

Via Twitter zijn alle vragen over het onderwerp ‘beheer in de cloud’ terug te vinden. Gebruik hiervoor de hashtag #AskMacaw.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Merkwaardig dat Maarten Wiese niet tegen mevrouw Groenhof had gezegd dat outsourcing totaal anders is dan cloud!
In cloud neem je een dienst af terwijl het in outsourcing heel anders werkt.
Dit is juist een belangrijk punt waar veel klanten geen weet van hebben. Hierdoor kunnen veel leveranciers hun oude outsourcing-business in de nieuwe cloudzakken verkopen.

@ Reza, en even hilarisch , of beter bedrieglijk, is het dat pakketten plots veel veter functioneren 'in de cloud'. Alle bugs verdampen blijkbaar, alle ontbrekende functionaliteit wordt door de engeltjes snel aangevuld. Moeten we ons nog om iets bekommeren, zijn d'r ook nog ict'ers nodig?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-11-26T11:27:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.