IBM steekt 1 miljard in Watson-divisie

Ict-reus IBM start een nieuwe divisie die volledig is gericht op de ontwikkeling en toepassing van supercomputer Watson. Het bedrijf investeert een miljard dollar in de nieuwe afdeling. De divisie biedt werk aan zo'n tweeduizend mensen en wordt geleid door Michael Rhodin, die voorheen IBM's softwaregroep leidde.

In New York verrijst een nieuw gebouw waar IBM zakelijke toepassingen van de supercomputer toont aan klanten en consumenten. 'We hebben een keerpunt bereikt waarop de interesse overweldigend is geworden, daarom moeten we sneller handelen', zegt Stephen Gold, vice-president van de nieuwe Watson-divisie, over de keuze om fors te investeren in de supercomputer.

Watson, een supercomputer met kunstmatige intelligentie werd in 2011 ontwikkeld om menselijke vraagstelling te kunnen imiteren en interpreteren. De computer werd bekend in het Amerikaanse spelprogramma Jeopardy waar Watson twee menselijke spelers te slim af was.

Volgens IBM is het formaat van de supercomputer teruggebracht van een kamerbreed apparaat tot een kast met de omvang van drie gestapelde pizzadozen. IBM is ook volop bezig met het ontwikkelen van clouddiensten rondom de supercomputer.

Omzet uit Watson

Marktonderzoeker Gartner becijferde dat de omzet die IBM met zijn Watson-divisie behaalt momenteel rond de honderd miljoen dollar ligt. Het bureau voorspelt dat Watson en daarvan afgeleide diensten rond het jaar 2018 goed zijn voor ruim twaalf procent van de omzet van IBM. In 2012 zette IBM wereldwijd 104,5 miljard dollar (76,6 miljard euro) om.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik zou mij graag toevoegen aan het Watson team en me richten op diensten als Siri en Google Now, want daarin zit veel toekomst.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-01-09T17:33:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.