CGI bouwt cloud voor verkeersstudie TU Delft

Ict-dienstverlener CGI ondersteunt de Technische Universiteit (TU) Delft bij een nieuw onderzoeksprogramma voor verkeer en vervoer met de naam Dittlab. Die letters staan voor Delft integrated Traffic & Travel Laboratory. CGI bouwt een private cloud op basis van open standaarden. In die omgeving analyseren onderzoekers en studenten verkeer- en vervoergegevens uit sensornetwerken. Zij gebruiken die databron voor simulatiemodellen voor wetenschappelijk onderzoek naar verkeers- en vervoersstromen.

Doel van Dittlab is om de volgende generatie applicaties voor dynamisch verkeersmanagement te ontwikkelen. De focus ligt daarbij op het beïnvloeden van individueel keuzegedrag van toekomstige bestuurders. Zo kunnen de resultaten uit het programma worden ingezet voor het verbeteren van verkeersdoorstroming en verkeersveiligheid, het verkorten van reis- en transporttijden en het verminderen van brandstofverbruik en kostenbesparingen voor transport.

De Dittlab-cloud wordt door onderzoekers en studenten gebruikt om data en applicaties op te slaan, terug te vinden en te plaatsen op virtuele wegenkaarten. Zo moeten onderzoekgegevens bewaard blijven en gedeeld worden. CGI kiest voor de opzet van open data en open simulatiesoftware. Daardoor moet iedere onderzoeker of programmeur in het vakgebied, ongeacht de gebruikte technologie of achterliggende leverancier, kunnen meedenken en meebouwen aan simulatiemodellen en oplossingen. De inzichten uit de studies worden gebruikt om middelen te ontwikkelen om het verkeer beter te bekijken en te onderzoeken. TU Delft en CGI starten na de zomer van 2014 met het opzetten van het Dittlab.

'Speeltuinen'

Hans van Lint, professor Traffic Simulation & Computing TU Delft: 'Universiteiten willen graag investeren in goed uitgeruste ‘speeltuinen’ waar wetenschappers en studenten onderzoek kunnen doen. Wanneer marktpartijen als CGI hier een bijdrage aan leveren leidt dat tot innovaties. We kijken er dan ook erg naar uit om Dittlab in de komende maanden samen met de ict-dienstverlener te realiseren.'

Sake Algra, algemeen directeur CGI Nederland a.i.: 'We werken wereldwijd al meer dan 35 jaar samen met klanten in de transport en logistiek. Daarbij bieden we een volledig dienstenaanbod aan, van consultancy en ontwikkeling tot implementatie en beheer. Zo zetten we onze kennis van de weg en innovatieve technologie in voor klanten als Rijkswaterstaat, verschillende provincies en commerciële bedrijven. Dat moet de doorstroom bevorderen en de milieubelasting zoveel mogelijk beperken. De samenwerking met TU Delft sluit hier goed op aan.'

Logica

De van oorsprong Canadese ict-dienstverlener CGI is naar eigen zeggen de op vier na grootste onafhankelijke zakelijke en technologische dienstverlener ter wereld. Het bedrijf nam in 2012 voor 2,1 miljard euro de Brits-Nederlandse dienstverlener Logica (voorheen Logica CMG) over.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij TU Delft

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-06-10T14:25:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.