DHPA lanceert beperkte cloud-vergelijker

Het samenwerkingsverband van Nederlandse cloud- en hostingaanbieders, Dutch Hosting Provider Association (DHPA) heeft een dashboard gepubliceerd waar eindgebruikers de cloud- en hostingdiensten van verschillende aanbieders kunnen vergelijken. In het overzicht is informatie opgenomen over de geboden diensen (aanbod van SaaS, PaaS of IaaS), certificeringen en de vestigingsplaats van de leverancier. Zo moet het voor eindgebruikers eenvoudiger zijn om aanbieders te vergelijken. De functionaliteiten van het dashboard laten echter nog te wensen over.

Het dashboard is in opdracht van DHPA gebouwd door marktanalist Voiss. Dat onderzoeks- en adviesbedrijf heeft in de afgelopen twee jaar een database opgebouwd van ruim zevenhonderd bedrijven die zich richten op 'ICT-as a Service.' Die informatie gebruikt het bedrijf voor benchmarks en adviesdiensten voor haar klanten. Een deel van die informatie is nu verwerkt in het dashboard dat gebouwd is in opdracht van DHPA.

Het overzicht op de DHPA-site bestaat vooralsnog alleen uit de 31 leden van de DHPA. Volgens de stichting voldoet het overzicht aan de behoefte om verschillende aanbieders te kunnen vergelijken. 'Producten, reizen en diensten worden dagelijks online vergeleken. De feitelijke opsomming en vele reviews geven houvast in het beslissingsproces. Wanneer een bedrijf op zoek gaat naar een hostingpartij of passende cloud provider is het echter aangewezen op eigen onderzoek', schrijft het in een toelichting op de lancering van de vergelijkingstool. 

Beperkte functionaliteit

De functionaliteit van het dashboard is echter nog beperkt. Er kan alleen gezocht worden op de bedrijfsnaam van de aanbieder. Zoeken op dienst, certificering of vestigingsplaats van de aanbieder is niet mogelijk. Bovendien is het niet mogelijk om in één scherm verschillende leveranciers te vergelijken. Volgens Voiss voldoet het dashboard aan de afgesproken opzet.

Michiel Steltman verwacht dat de functionaliteiten op termijn worden uitgebreid en noemt de vergelijkingstool een eerste goede stap op weg naar hulp bij de selectie van cloud- en hostingdienstverleners. Hij benadrukt dat het lastig is om te zoeken naar betrouwbare informatie. 'Er is behoefte aan transparantie en betrouwbare datakwaliteit. Voiss biedt die betrouwbare marktinformatie. Volgens Steltman moet er nog wat gesleuteld worden aan de uitvoering van de vergelijkingstool. Hij gaat daar binnenkort over in gesprek.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Deze dienst bestaat al een tijd en ik vraag me af wat het verschil is tussen dit product van DHPA en wat er nu al bestaat!

Ik waardeer de initiatief wel maar het doet me denken aan vergelijkingssites voor de zorgaanbieders. Op elke site kom je bij een andere aanbieder uit en ze zeggen allemaal dat ze onafhankelijk zijn.

En nu?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-12-10T15:35:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.