Google komt met Cloud Bigtable database

Zoekgigant Google introduceert database-dienst Google Cloud Bigtable. Het richt zich op grote organisaties die op zoeken naar schaalbare rekenkracht voor big-data -toepassingen en de verwerking van grote hoeveelheden data van mobiele apparaten (IoT).

De managed database-service Google Cloud Bigtable is gebaseerd op de open source industrie standaard Apache HBase API. De zoekgigant gebruikt Bigtable intern als database voor diensten als Google Search, Gmail en Google Analytics en zet de dienst nu in de markt als tegenhanger van SQL-databases. Google Cloud Bigtable is gericht op organisaties die grote hoeveelheden data verwerken. Bijvoorbeeld meer dan een petabyte aan data in allerlei verschillende bestandsformaten.

De dienst beschikt over 'native' integratie in open-source big data standaarden zoals Hadoop, Spark, Storm en Google BigQuery. Volgens de leverancier is Cloud Bigtable de eerste volledig beheerde database-dienst waarbij gebruikers niet hoeven in te boeten op snelheid, schaalgrote, kosten of efficiëntie.

Het claimt dat de oplossing 2,5 keer meer prestaties levert dat de diensten van concurrenten tegen de helft van de kosten van die diensten. Volgens de aanbieder biedt de database een latency van enkele milliseconden.

Google verwacht dat de database onder andere wordt ingezet in de financieele sector, advertentie-markt, nuts- en telecomsector.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Een advies voor bedrijven die in "big data" willen stappen. Azure heeft een sterk nieuw product, AWS had al een sterke propositie en deze van Google is ook sterk.

Er komen steeds meer API's voor gezichtsherkenning (how-old.net anyone?), spraak herkenning en machine learning.

Deze proposities in de cloud zijn in mijn ogen niet of nauwelijks te kloppen. Dan blijft de enige parameter "verwerking van persoonsgegevens" ofwel compliance. Zorg ervoor dat je persoonsgegevens buiten deze cloud diensten houdt (Ja dat kan zonder in te hoeven boeten op functionaliteit) en je bent het ventje.

We zitten nu echt op een hellend vlak qua versnelling.... De wereld zal nooit meer hetzelfde zijn. We zitten nu echt op het begin van de tipping point. Grappig is dat AI er voorlopig niet komt, systemen zullen nog steeds niet "bewust" zijn, de toepassing echter zal wel als AI aanvoelen....

Mark my words...

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-05-06T09:00:00.000Z Pim van der Beek