Huawei werkt aan cloudplatform voor partners

De Chinese ict-leverancier Huawei werkt aan een platform waarmee partners managed services kunnen aanbieden aan hun klanten. Zo kunnen deze partners bijvoorbeeld IaaS-diensten aanbieden. Er wordt momenteel gezocht naar partners en klanten om mee te starten, zodat na de zomer van dit jaar de eerste proof of concepts kunnen draaien. Ook de plek van de datacenters moet nog worden bepaald. Bij het uitrollen van dit plan 'heeft West-Europa en Nederland in het bijzonder onze aandacht', zegt Edwin Diender van de global cto office van Huawei Enterprise Business Group.

Van klanten kreeg Huawei regelmatig de vraag of de leverancier hun infrastructuur op afstand wilden beheren. 'Huawei heeft wel de producten om een IaaS-omgeving te bouwen, maar biedt de dienst zelf niet aan', zegt Martijn van Deursen van TenICT. Op het moment dat een klant de wens bij TenICT neerlegt, bouwt de dienstverlener de omgeving zelf. Diender: 'We hebben wereldwijd veel datacenters en we hebben ook de toepassingen die geschikt zijn om in de cloud te beheren, maar die ontsluiten we nog niet.'

Software development kit

Diender: 'Dit platform heeft de oorsprong in de carrier-markt. Daar gelden al veel voorwaarden als het gaat over bijvoorbeeld beschikbaarheid, betrouwbaarheid of up-time. De technologie van het carrier-platform spitsen we hiermee toe op de zakelijke markt. Met een uniforme software development kit (SDK) geven we partners de gelegenheid hun eigen dienst aan te bieden op dit platform. Partners hoeven dus maar met één werkomgeving te werken, in plaats met verschillende sdk's om de verschillende diensten zelf te ontwikkelen.' Voor partners wordt het zo eenvoudiger om eigen diensten te ontwikkelen en te beheren.

De overheidssector, een markt waar Huawei in Nederland sterk groeiende is, vindt de dienst interessant, denkt Diender. 'Denk bijvoorbeeld aan een provincie die een shared service center aanbiedt aan hun gemeenten, zodat de gemeenten niet apart hun eigen spullen hoeven aan te schaffen. Een partner van die gemeente moet nogal wat inregelen om zo'n IaaS-platform voor haar gemeentelijke klant op te zetten. Wat wij nu gaan bieden, is dat de partner met het eIMS-platform dit straks veel makkelijker kan opzetten voor haar gemeentelijke klant.' Ook in de zorgsector en de onderwijssector ziet Huawei mogelijkheden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-05-21T08:56:00.000Z Rian van Heur