Intel stimuleert cloudgebruik

Handen schudden

Intel kondigt het Intel Cloud for All initiatief aan. Hiermee wil Intel de adoptie van de cloud stimuleren, door het gemakkelijker te maken om publieke, private en hybride cloudoplossingen uit te rollen. Dit gebeurt via een reeks investeringen en nieuwe samenwerkingsverbanden op het gebied van cloudsoftware. Een eerste stap is gezet met het, samen met Rackspace opgezette, Openstack Innovation Center.

Hoewel clouds van iedere omvang en type kunnen profiteren van het Intel Cloud for All initiatief, zullen vooral grotere organisaties de vruchten ervan plukken. Juist bij enterprises zorgt de complexiteit, het gebrek aan schaalbaarheid en gebrek aan enterprisefunctionaliteit in open source oplossingen er volgens Intel voor dat de adoptie van cloud technologie wordt geremd. Door deze barrières weg te nemen kunnen organisaties beter geoptimaliseerde en schaalbare cloudinfrastructuren uitrollen.

Het Intel Cloud for All initiatief focust in beginsel op drie hoofdgebieden. Allereerst wordt er geïnvesteerd in het ecosysteem om sneller makkelijk uit te rollen sdi-enterpriseoplossingen te realiseren. Ook streeft men naar optimalisatie van sdi-oplossingen om efficiënte clouds te bieden voor verschillende toepassingen, door optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden van Intel-platforms.
Tot slot wil Intel met Cloud for All door betere samenwerking binnen de industrie en door gebruik te maken van de beste standaarden, oplossingen en routes-to-market de cloudadoptie stimuleren.

Samenwerking met Rackspace

Een onderdeel van het initiatief is een samenwerkingsovereenkomst met Rackspace, de mede-uitvinder van het open source cloudsoftwareplatform Openstack. Intel en Rackspace gaan gezamenliik het Openstack Innovation Center opzetten. Dit innovatiecentrum versnelt de ontwikkeling van enterprise-mogelijkheden en vergroot het aantal ontwikkelaars dat een bijdrage levert aan de OpenStack-code. Het project brengt OpenStack-engineers van Rackspace en Intel samen om de schaalbaarheid, beheersbaarheid en betrouwbaarheid van OpenStack verder te verbeteren. Dit wordt gedaan door het toevoegen van nieuwe functionaliteiten en het reduceren van bugs door bij te dragen aan de OpenStack-code. Het nieuwe OpenStack Innovation Center wordt gevestigd bij het hoofdkantoor van Rackspace in San Antoni in, de Verenigde Staten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Gebruiken van Cloud als een delivery model is een verandertraject dat verschillende aspecten kent. Techniek is er een van maar zeker niet alles. De vraag is wat deze samenwerking aan andere aspecten doet.

Reza,

Goede constatering. Ik deel je mening dat Cloud niets meer of minder is dan een andere deliverymodel. Wat natuurlijk verschilt per Cloud vorm (IAAS/SAAS/PAAS/BAAS)

Ruud,

"Ik deel je mening dat Cloud niets meer of minder is dan een andere deliverymodel."

Deze zienswijze op cloud is een ernstige tekortkoming en dit zie ik bij veel it-ers. Zelfs voor IaaS gaat dit niet op. Ik ga geen epistels schrijven, maar dit soort zienswijzen slaan cloud plat tot storage en virtualisatie van servers, iets waarvan je denkt dat het ook wel on-premises kan. Naast dat cloud computing vaak meer is dan dat stap je ook meer even over opex/capex/selfservice/betalen naar gebruik en weet ik wat nog meer heen.

Als je cloud aanvliegt zoals je on-premises hebt aangevlogen blijf je zitten met meer complexiteit, meer kosten, meer van dezelfde problemen die je altijd aan had en geen van de voordelen.

Jammer.

@Henri
Tekortkoming ligt naar mijn mening bij jouw want zolang draadloos stroom nog niet bestaat blijf je gewoon geconfronteerd worden met de dragende infrastructurele componenten van Network, Compute & Storage. Hoe je deze in 'What-ever-as-a-Service' met elkaar combineert gaat om de LEVERING van een dienst waarin je kunt kiezen voor uitbesteding maar providers nog steeds tegen hetzelfde investeringsdal van al genoemde infrastructurele componenten aankijken, strijd gaat dus enkel om de marge per vloertegel.

Betreffende de OpEx erken ik de noodzaak van automatisering maar meer dan 20 jaar ervaring leert dat het onvoorspelbare slecht te scripten is, lees wat dat betreft mijn opinie over het verschil tussen beheersbaar en beheerbaar nog eens terug.

Henri,

Hier reageer je weer eens erg kort door de bocht. Het lijkt altijd wel of je jezelf persoonlijk aangevallen voelt als iemand een andere mening over cloud heeft dan jij. Meningen kunnen nu eenmaal verschillen.

Even nog een vraag : Waar hoor je mij roepen dat Cloud alleen maar Storage en Virtualisatie is? Ik heb dat in de jaren dat ik hier blog en reageer nog nooit geroepen. Dus ik hoor graag van je hoe je tot die overhaaste conclusies komt.

Feedback en discussie is goed en leerzaam. Maar laten we het wel fair houden en wegblijven van frustraties. Helaas wordt dit op dit platform steeds vaker in discussies toegepast. Daarom reageer ik ook hier bijna nergens meer op.

Maar terug naar het onderwerp. Ik zie Cloud als ITaas. Dat kan on-premises of off-premises. En in mijn optiek zal dit de komende jaren nog een mix tussen beide zijn. Dus een hybride vorm. En zo zijn de zaken die je noemt (capex/opex/chargeback/portal/self service ) perfect in te regelen. Niet alleen voor de off-premises maar ook voor de on-premises omgevingen. Zo heb je best of both worlds.

Kijk maar eens naar
http://www.emc.com/collateral/solution-overview/h12476-so-hybrid-cloud.pdf

Cloud is niet meer of minder dan een "as a service". Dus een service die aan je geleverd wordt. En Cloud maakt dus in mijn optiek ook gewoon gebruik van een deliverymodel. Want hoe wil je anders een dienst leveren zonder leveringsmodel?

Natuurlijk is de levering vaak sneller, mooier, en flexibeler en zo nu en dan ook goedkoper. Zeker als je kiest voor een hybride vorm. Want de cloud is nog niet voor alles even kosteneffectief. Ewout slaat in mijn optiek daarom de spijker weer eens perfect op zijn kop.

Suf artikel maar de reacties maar de reacties geven een goed beeld hoe de ICT er in de praktijk bij staat. Wat Cloud betreft, jarenlang dezelfde discussie. Samengevat heeft iedereen nog zo'n beetje dezelfde mening. Cloudwatervrees vs “zolang draadloos stroom nog niet bestaat”.

In fase 2.0 hetzelfde, maar dan wordt verwezen naar eerdere eigen publicaties. In het kader van “zie je wel, heb ik altijd geroepen maar ze wilden niet luisteren”.
En dan wat Byod betreft, vraag Ruud eens naar zijn ervaringen :-). Deze dedup specialist is intussen in fase 3.0 beland : bijna nergens meer op reageren ;-)

Jarenlange algemene pleidooien voor security en selfservice op computable, maar de website werkt niet met SSL en je kunt je eigen reacties niet wijzigen. Zelf mis ik een soort dropdown menuutje met Gartner citaten.

@felix
Wat een heerlijke 'het moet me alles geven maar mag niets kosten' reactie, inderdaad redelijk systemisch voor de staat van ICT als we kijken naar de econmisch meest voordelige migraties door te besparen op de postzegels maar prijs van enveloppen vergeten. Om in te gaan op je dedup ben ik benieuwd wat opgenomen vermogen van al die kopiëen is, het wordt tenslotte steeds moeilijker om voldoende stroom het datacentrum in te brengen om de All People Seems To Need Data Processing maatschappij te voeden.

Ik roep natuurlijk maar wat maar als de opslag van het bonnetje van Teeven geen cent kostte maar het terug vinden ervan een modaal salaris nodig had dan lijken eerder de verhoudingen in het Information Lifecycle Management dan het bonnetje me zoek. De paradoxale tegenstrijdigheid van een back-up van het Internet maken maar er nooit naar kijken want het zijn tenslotte de gebruikers die denken dat informatie niet meer tot de organisatie behoord als deze naar de cloud is geschreven en vervolgens een drop-down menu willen van een specifieke dataset.

Felix, Discussie is er inderdaad nog steeds, dat betekent niet dat ik maar stop om dezelfde antwoorden te geven op incomplete beweringen die schade doen aan de mogelijkheden van vandaag.

Als cloud alleen een delivery model is van iets wat al bestaat, waarom zou cloud dan in vredesnaam interessant moeten zijn.

Ik ben gewoon allergisch voor dat soort bekrompen zienswijzen die de IT graag in het stenen tijdperk houden. Nu geloof ik zomaar dat Ruud er geen tweede agenda op na houdt, hij heeft vaak de beste intenties. Maar dat betekent dat hij in mijn ogen geen idee heeft wat cloud computing is betekent en oplevert. Hij roept vaak dat hij niet tegen cloud computing is, maar geeft daar nooit concrete voorbeelden bij waardoor het "in name only" blijft.

Is magnetische opslag hetzelfde als SSD? Is Raid hetzelfde als SDS? Is een fileshare hetzelfde als Dropbox / OneDrive / Google Drive? Nee, en de consequenties zijn net zo groot als een propellor versus een Jet engine. De ene brengt je naar de lucht, de ander naar Pluto. En zelfs die vergelijking is minder groot dan traditionele computing en cloud computing.

Maar goed, hou jij maar vast dat cloud een leveringsmodel is.

Henri,

Dat zijn nogal uitspraken die je weer doet.

Ik heb het puur en alleen over een ander deliverymodel. Hoe je het wendt over keert is Cloud het zwart wit gezien ook. En dat daar voordelen, veranderingen en een andere manier van denken en doen bij horen, is mij meer dan duidelijk. Die heb ik ook al meerdere malen genoemd. Dus voorbeelden genoeg als je het mij vraagt. Lees onderstaand nog maar eens door voor dat je weer overhaaste conclusies gaat trekken.

http://emcblog.nl/technical/transformeren-moet-je-leren/

Dat je het dan weer direct op de man af speelt, valt mij een beetje tegen van je. Ik ben namelijk niet de enige die er zo over denkt. Ik zie alleen meer heil in de hybride vorm van cloud. En dat zie ik ook weer terug bij de bedrijven waar ik rondloop. Daar verschillen we mogelijk van mening. Maar ja niet alles past (al) in AWS, Azure of Google. Meningen kunnen nu eenmaal verschillen so be it. Alleen iemand afschilderen als bekrompen en totale nitwit op het gebied van Cloud vind ik alles behalve netjes. Dat zou ik ook nooit publiekelijk doen. Maar dat terzijde. Je zal verbaasd zijn wat ik al met Cloud doe en gedaan heb.

Maar terug naar het topic. De transformatie van on-premises naar off-premises is er 1 die gefaseerd zal gaan plaats vinden. En ik ben natuurlijk ook niet de enige die dat roept. Gartner, IDC en Forrester denken er gelukkig hetzelfde over ;-)

Zodat is dat Ruud (en anderen natuurlijk die er hetzelfde over denken, maar ja die ken ik niet). Het dropdown citaten menuutje moet inderdaad ook uit IDC en Forrester kunnen putten. En wees niet te hard voor Henri. Hij strijdt voor de goede zaak : "Incomplete beweringen die schade doen aan de mogelijkheden van vandaag". Na spider en ant, nu ook Cloudman. En wie kijkt nou naar zo'n superheld met een blik van "maor dah kan toch elemaal nie.."

Ruud, ik hou het kort, want het komt toch niet aan. Ik zeg niet dat je bekrompen bent (dat is op de man), maar dat je er een bekrompen mening op na houdt. Dat is een wezenlijk verschil. Als ik je artikel lees bevestigd dit alleen maar mijn mening, wat een nietszeggend bla bla verhaal. "Vergeet ook niet de softe kant van IT", "Meten is weten", er staat werkelijk niets zinnigs in anders dan "pas wel op voordat je iets doet".

Da's niet op de man, dat is op de inhoud.

Persoonlijk vind ik je capabel, ik denk dat er weinig mensen meer van storage weten dan jij, maar wat cloud betreft heb ik niet echt het idee dat je de essentie ervan ziet. Geeft niet, maar ga dan niet klagen als ik je uitspraken aanval.

Cloud.is.niet.een.delivery.model.

Meningen mogen verschillen, maar als je mening niet klopt zal ik je verbeteren :-)

@ Henri,

We gaan het niet eens met elkaar worden. Op zich niet erg.

En klagen doe ik niet, ik geef alleen tegengas. That's all.

Maar ik zal de strijdbijl maar begraven. Want we gaan er toch niet uit komen.


@ Felix,

Geweldige reactie.

Cloudman hahaha. Ik zie een hele Marvelreeks aankomen. Ik denk dat Henri maar snel de filmrechten moet gaan claimen.

@ Henri,

Nice one to read:

http://premium.wikibon.com/strategic-comparison-of-public-cloud-versus-hybrid-cloud/

Ik heb het artikel doorgelezen, maar wel in de snellees modus. Het geeft aan dat enterprises waarschijnlijk niet profiteren als ze alles naar de public cloud brengen omdat veel applicaties toch niet profiteren van schaalbaarheid, bovendien prijst het een hybride aanpak aan.

Dat hybride voor veel enterprises een beetje de enige keus is lijkt me wel goed te verdedigen ondanks dat er veel haken en ogen aanzitten. Maar overigens zie ik niet de relatie in onze onderlingen verschillen over wat cloud computing is. In hun voorbeelden stellen ze AWS als de public cloud en een VMWare omgeving als on-premises omdat deze combi veel voorkomt en ik ga daar wel in mee.

Waar ik uiteraard niet in mee ga is dat alleen het delivery model anders is. Ik kan daar heel lang op doorgaan, maar kan het heel kort uitleggen: De dingen die je via AWS af kunt nemen kun je niet on-premises kopen.

Ook zullen veel bedrijven niet profiteren als ze cloud computing gebruiken om IT zoals het altijd gedaan is gaan inzetten.

Mijn advies voor enterprises is eenvoudig: SaaS gebruik is een feit om hier governance over uit te kunnen voeren is AD integratie en dus IAM een noodzaak. De basis van iedere hybride manier van werken bevat dus een IAM welk het centrale uitgangspunt is. De gebruikers on-premises zijn exact dezelfde gebruikers als SaaS. Stoot zo veel mogelijk commodity hard en software af en omarm de SaaS tegenhangers. In het door jouw gerefereerde artikel wordt er op gehamerd dat grote datasets dicht bij de toepassing moet staan en zij achten externe cloud computing providers daarin de mindere keuze. Ik zie dat anders omdat de visie in het artikel biased is. Grote datasets kun je prima en zou je prima in de cloud moeten hangen. Zij lijken heel erg te blijven hangen in een cliënt server model waarbij de GUI dus heel dicht bij de databron moet blijven staan. In mijn ogen kan een op HTML gebaseerde GUI overal staan zolang je de dataverwerking maar dicht bij de data bron houdt.

Als laatste on-topic. Ik ben benieuwd naar of Openstack het word. Zelf denk ik het niet.

Henri, ik vroeg ergens om en dan dit. Dat lees ik graag. Heel kort want ik heb kramp im de handen.

Saas vind ik zelf het buitenbeentje van de clouddiensten waarvan ik denk dat het bet zo stoelt op de steeds meer geavanceerde mogelijkheden aan de gui kant (web) als wat er achter ligt. Verder kan ik denken dat het willen gebruiken saas producten in een ingewikkeld applicatie landschap weer de vraag geeft: Hoe te integreren.


De twijfels over openstack begrijp ik, een open source bouwpakket, maar het gebodene komt overeen met VMware
Het laatste is een afgebakend product. Daar Ben jk enthousiast over al zal ook met de kwaliteit van de literatuur te maken hebben gehad. Het is wel goed dat deze open source variant er is en het zal zich nog ontwikkelen.

Fyi, beheer is een applicaties is 2. Iaas en saas kan ik nog wel bevatten maar dat paas en de schaalbare applicaties dat is een vaag voor me. Dus daarom ook gedrukte papieren over openshift en cloudfoundry meegenomen. Openshift, over gelezen maar de vraag bleef op, maar hoe schaalbaar te maken werd me niet duidelijk. Benieuwd naar cloudfoundry, misschien wordt het daarin beter beantwoord. Ben op benieuwd of er literatuur bestaat over het ontwerpen van de schaalbare applicaties. Ik houd me aanbevolen.

Denk dat er nog steeds een hele categorie van applicaties is waarvoor een public Cloud niet zoveel biedt of dat een noodzaak is. Maar het beheer nieuwe (en ik denk op veel plaatsen al gangbaar, is dat zo?) stijl lijkt me onontkoombaar. Uitgetikt.

Henri,

Leuk om te lezen dat je het artikel tot je genomen hebt. Ik vond het zelf een erg nuttig en leerzaam stuk.

Ik zie het nog steeds als een ander deliverymodel. Ik blijf stug volhouden net als jij ;-) Maar ik zal het iets nuanceren.

Niet alles wat de Cloud aanbieders kunnen leveren kan je on-premises doen. Dat ben ik absoluut met je eens. Maar dat geldt andersom gezien ook nog stees. Ik zie het als een verbeterd, flexibeler en dynamischer "deliverymodel plus". Het is dus als ik heel eerlijk ben ook wel meer dan alleen een deliverymodel er zit ook een stuk transitie/optimalisatie en flexibiliteit bij.

Er kleven veel voordelen aan de Cloud. Alleen niet alles is er nog even geschikt voor. Technisch gezien steeds meer, maar politiek en juridisch gezien nog niet altijd. Ook is het niet voor alles beter en goedkoper. Dat verschilt echt case by case. Zeker bij de grotere enterprise organisaties. Vandaar ook dat ik het wikibon artikel deelde.

Ik ben zelf groot voorstander voor de gefaseerde transitie.Vandaar dat ik een groot fan van de hybride vorm van Cloud.

Zeer goede toevoeging van je over SaaS. Waar voor dank! Alleen is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Je moet de (IT)organisatie dan echt opnieuw gaan opvoeden en geheel anders laten denken. Dat kost tijd. En de aanwezige legacy spullenboel beperkt /vertraagt dit vaak ook nog eens. Waar door er vaak nog voor de oorspronkelijke manier wordt gekozen.

@ruud helaas kon ik het artikel niet lezen, geen klikbare link, al lees maar begrijp de strekkking. Maar ook blij met jouw laatste reactie, inhoudelijk en begrijpelijk en denk dan de verschillen in gedachten zijn helemaal niet zo groot. Leerzaam en bevestigend. Liever dit dan misplaatst gehakketak met deze reacties kom je vooruit en kom je tot een algemeen begrip. Toch wel prettig in een zo een ingewikkeld vakgebied als de ict. Hier word ik blij van.

Louis,

Saas, paas, iaas, it, cloud, hybride, is allemaal niet zo moeilijk als het lijkt.

Als organisatie heb je functionaliteit nodig in de vorm van applicaties en daarbij komen servers kijken en data opslag. Je hebt gebruikers en deze wil je graag gecontroleerd gebruik laten maken van applicaties als venster naar je data.

Je kunt daarvoor servers kopen en inrichten, maar in een tijd van virtualisatie kun je dit ook elders afnemen. Lekker snel en vaak tegen aantrekkelijke prijzen.

Nu zijn er bedrijven die extra functionaliteit aanbieden zoals fail-over of functionaliteit om je spullenboel in de gaten te houden. Alles op basis van; if this then that. Dat valt een beetje in het SaaS domein. Nu hebben die aanbieders ook een API waarmee je met eigen code dingen kunt aansturen en automatiseren. Zo kun je een met een paar regels code bijvoorbeeld een road balancer aanschakelen met een extra webserver voor als het druk is.

Nu kun je veel van deze dingen ook zelf instellen met behulp van bijvoorbeeld Openstack, Puppet, et cetera. Maar cloud leveranciers bieden steeds meer dingen aan die het leven aangenamer maken en bovendien hoef je zelf niets meer aan te schaffen en heb je niets meer te maken met falende hardware. Zo kan ik een hele test infrastructuur inclusief storage in de lucht trekken om de spullenboel te testen en weer uitzetten nadat de tests zijn afgelopen. Door slim gebruik te maken van bepaalde tools van cloud providers heb je zelfs geen virtuele servers meer nodig.

Een bizar voorbeeld is Codenvy.com. Hier krijg je de gehele IDE om software mee te schrijven (Java, Python, PHP, whatever) en ook te deployen. Doordat alles via de browser gaat is iedere werkplek / device nu je software ontwikkel tool geworden en alle code versie beheer regel je weer met een andere dienst.

Iaas is in feite de meest primitieve vorm van cloud computing, Paas de krachtigste en SaaS de meest ontzorgende. Uiteindelijk wil je gewoon je dingen kunnen doen zonder je druk te maken om alles wat eraan vooraf gaat en dat kan dus. Er zit genoeg complexiteit in het domein, de IT daaromheen moet zo eenvoudig mogelijk.

Louis, jij bent wiskundige. Als jij dus wat wiskunde op data los wilt laten wil je toch meteen code / wiskunde schrijven en je niet bezig houden met het laden van je data? Nou dat kan tegenwoordig heel eenvoudig :-)

@Henri Zo, eindelijke weer een normaal toetsenbord onder handen.

Begrippen zoals cloud, iaas, paas, saas, hybride cloud zijn niet zo moeilijk te begrijpen schrijf je. Daar ben ik het niet helemaal mee eens, uiteindelijk wil ik weten: wat moet ik er me technisch bij voorstellen? De NIST definitie van Cloud computing (en deze termen) vind ik een hele goede, maar nu nog de technische invulling. Het zijn ook begrippen die een geheel eigen leven gaan leiden en die je in allerhande contexten zie terug komen, soms begrijpelijk, te vaak onbegrijpelijk. Daarom moetje aan de studie.

Dat het afnemen en beheer van resources zich ontwikkeld heeft is duidelijk, met de beheersoftware (bv vmware, openstack) en de aanbieders van clouddiensten (vooral aws). En in het laatste geval, zeg je hoef je je niet meer om het beheer van de hardware druk te maken. Maar is dat niet een glijdende schaal? Je kan ook via andere aanbieders je machines afnemen zonder je te bekommeren om die hardware. Wel om je machines en software. Maar is dat bij een grote cloudboer veel anders? Ok, de services als software, de api's de wijze waarop je van iaas tot saas de mogeljkheden kan benutten zijn opkomend. Anders. Ik zou dan ook zeggen, niet alleen ontzorgen maar weer hele andere mogelijkheden en zorgen.

En is het heel veel anders? Uiteindelijk heb je te maken met cpu's, geheugen, opslag, netwerken. Dat vond ik ook wel leuk bij de studie van de vmware en openstack, het gaat over softwware maar aan het einde van de rit staan nog altijd fysieke apparatuur. Dus ben je een grote organisatie die met een veelheid aan machines en applicaties werkt dan zul je toch diepgaande kennis in huis moeten hebben om dit alles goed te laten draaien, ook als je het richting de cloud verplaatst. De SaaS noemde ik al als iets speciaals, dat grijpt op functioneel niveau in. Nog lastiger lijkt me!

De CodeEnvy, nee daar heb ik nog nooit van gehoord. Dat is ook een beetje het probleem, het aanbod van de mogelijkheden is zo groot. Zelf gekeken naar Openshift en Cloudfoundry. En bij alles blijft ik achter met het idee, ik houd nog het meest van de native aanpak, dan bestaat er ook versie controle, kan je ook schaalbare applicaties maken. En dan ontvouwt zich wel wat bij jou het beste past. Het maken van die keuzes is misschien wel iiets waar ook de term agile van toepassing op is.

Aan de andere kant, waardeer je enthousiasme en het is ook een kwestie van aan de slag gaan. Ik ben van de afdeling beren op de weg, sceptisch en wat niet hoeft dan hoeft niet. Maaar ook, genoeg twijfels. Geef je nog eens een demonstructie, dan haak ik graag een keer aan.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-07-24T10:45:00.000Z Henk Boot
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.