Alibaba wil datacenter in Europa

Chinese e-commercebedrijf breidt cloud-tak uit met 1 miljard dollar

Alibaba

Het Chinese e-commercebedrijf Alibaba gaat zijn cloud-afdeling Aliyun uitbreiden in Europa, Japan en het Midden-Oosten. Alibaba investeert de komende drie jaar één miljard dollar hiervoor. Onder andere zullen er Aliyun-datacenters in Europa komen. Alibaba is op dit moment bezig met het zoeken naar een geschikte datacenterlocatie in Europa. Volgens verschillende media toont de uitgebreide investering aan dat Alibaba op het gebied van cloud computing wil concurreren met Amazon.

Aliyun is de cloud-afdeling van ecommerce bedrijf Alibaba. Op dit moment heeft Aliyun vijf datacenters in China en Hong Kong. Begin dit jaar opende de cloudprovider bovendien zijn eerste datacenter in de Verenigde Staten. Aliyun heeft ruim 1,4 miljoen klanten en is goed voor 63 miljoen dollar van de omzet van Alibaba.

In een persbericht op de website van Alibaba wordt aangegeven dat de extra investering in Aliyun met één miljard dollar is bedoeld om de internationale invloed van Aliyun te vergroten. Daarnaast moet de ontwikkeling van nieuwe cloud- en big data-oplossingen worden gestimuleerd met de financiering. Tot slot moet het geld een cloud computing ecosysteem ondersteunen dat is gebaseerd op de samenwerking van cloud-partners. De huidige alliantie van partners van Aliyun bestaat al uit Intel, Singtel, Meraas (in Dubai), Equinix, PCCW, Linkbynet, Towngas (in Hong Kong) en Yonyou Software (in China).

Op basis van de aankondiging van de extra investering in Aliyun en op basis van eerdere uitspraken van Aliyun-president Simon Hu, denken verschillende media dat deze stap een richting is naar beter concurrentievermogen van Alibaba met Amazon. Hu gaf een week geleden namelijk aan zich te richten op het concurreren met Amazon en Amazon Web Services. Hij zei toen: ‘We hopen binnen drie of vier jaar even goed als of zelfs beter te presteren dan Amazon.‘

Alibaba kan nog geen verdere details geven over de precieze nieuwe datacenter-locaties in Europa. Hierover zegt Alibaba-woordvoerster, Beckie Wang, dat het Alibaba-team op dit moment nog aan het onderzoeken is welke datacenter locaties geschikt zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-08-03T10:01:00.000Z Birgit Bunt


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.