Intel steekt miljoenen in big data en OpenStack

Intel heeft via zijn investeringsvehikel Intel Capital fors geld gestoken in de Amerikaanse bedrijven BlueData en Mirantis. BlueData levert infrastructuursoftware waarop big data-platforms, zoals Hadoop en Spark, kunnen draaien. Intel steekt samen met een aantal andere participanten twintig miljoen dollar in de verdere ontwikkeling van de software en samenwerking met BlueData. Daarnaast leidt Intel Capital een consortium dat maar liefst honderd miljoen dollar stopt in de uitbouw van het Openstack cloudsoftware-portfolio van Mirantis.

BlueData is een startup uit het Californische Mountain View dat al eerder geld ophaalde bij een aantal investeerders. In een nieuwe ronde heeft het bedrijf nu twintig miljoen dollar opgehaald bij een groep investeerders, aangevoerd door Intel Capital. Ander deelnemers zijn Amplify Partners, Atlantic Bridge, Ignition Partners en een niet nader genoemde 'strategische investeerder'.

BlueData faciliteert met zijn software big data-omgevingen, waardoor het gebruik van big data-platforms als Hadoop en Spark en aanvullende technologie zoals virtualisatie, containertools, caching en encryptie, wordt vergemakkelijkt. Het extra opgehaalde kapitaal steekt BlueData in de verdere ontwikkeling van de software, waarbij het zich richt op een nauwe aansluiting op Intels datacenterarchitectuur, gebaseerd op Intel Xeon processortechnologie. Aanvullend biedt Intel hulp bij het opzetten van product-, kanaal- en verkoopprogramma's.

Mirantis

Naast BlueData heeft Intel Capital ook geïnvesteerd in de Openstack-cloudsoftwareleverancier Mirantis. Ook hier voert de chipfabrikant via zijn investeringstak een consortium aan dat in totaal honderd miljoen dollar aan kapitaal beschikbaar stelt aan het bedrijf uit eveneens Mountain View. Naast Intel Capital bestaat het consortium uit de nieuwe investeerder Goldman Sachs en de eerdere investeerders August Capital, Insight Venture Partners, Ericsson, Sapphire Ventures (voorheen SAP Ventures) en WestSummit Capital.

Mirantis is in 1999 gestart en een van de mede-oprichters van Openstack Foundation, de gemeenschap achter het open source cloudcomputing-softwareplatform dat een alternatief biedt voor de publieke clouds Amazon Web Services, Microsoft Azure en Google Cloud. Met behulp van de software van Mirantis kunnen bedrijven hun eigen cloudinfrastructuur inrichten. Partijen als Cisco, Comcast, Ericsson, Samsung, Intel, Huawei, Getty Images en de Nasa zijn bijvoorbeeld afnemers van de Mirantis-software.

Voor Intel past de investering in en samenwerking met Mirantis bij zijn recent gelanceerde 'Cloud for All'-initiatief. Het chipconcern wil met partners voor klanten duizenden clouds inrichten.

Mirantis haalde in 2014 ook al honderd miljoen dollar aan kapitaal op, en daarvoor al eens twintig miljoen dollar. Het bedrijf wil in 2016 een beursnotering aanvragen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-08-26T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.