ICT is een populair onderwerp voor 1-aprilgrappen

Lachen

Zelfrijdende fietsen van Google, een digitale facelift voor videoconferenties, een apparaatje waarmee je op feestjes de smartphones van anderen uitschakelt, een Commodore 64-gameserver van Strato en een bedrijf waar vrijwel alle medewerkers een chip in hun hand laten implementeren. De mailbox van Computable stroomt weer vol met 1-aprilgrappen. We zetten er een paar voor je op een rij.

Google introduceert zelfrijdende fiets in Nederland

  • Veiliger fietsverkeer, verbeterde mobiliteit en tijdwinst door innovatie


Geïnspireerd door de techniek achter de self-driving car introduceert Google dit voorjaar in Nederland de zelfrijdende fiets. De introductie gebeurt vanuit Amsterdam, de fietsstad bij uitstek. Nederlanders fietsen in totaal meer dan 15 miljard kilometer per jaar, bijna 900 kilometer per persoon. De zelfrijdende fiets maakt het voor iedereen mogelijk om veilig te navigeren door de stad. Daarnaast past deze aankondiging in het streven van Google om met gebruik van technologie de mobiliteit in steden te verbeteren. Om die redenen is Google uitermate trots dat een Nederlands team heeft gebouwd aan deze innovatie.

De vier belangrijkste componenten van de zelfrijdende fiets zijn:

1. Locatiebepaling: waar ben ik?

De fiets verwerkt zowel kaart- als sensorinformatie om te bepalen waar hij zich bevindt. De Google fiets weet op welke straat en welke rijbaan hij rijdt.

2. Omgeving: wat gebeurt er om me heen?

De sensoren helpen objecten nabij de fiets te detecteren zoals voertuigen en voetgangers. De software classificeert objecten gebaseerd op omvang, vorm en bewegingspatroon.

3. Vervolg: wat gebeurt er hierna?

De software voorspelt welke objecten om ons heen vervolgens zullen doen. Het voorspelt dat bijvoorbeeld een auto voorbij zal rijden of een voetganger over zal steken.

4. Acties: wat moet ik doen?

De software kiest vervolgens een veilige snelheid en een traject voor de fiets. Hij beweegt weg van de auto en vermindert vaart om voorrang te verlenen aan een voetganger. 

Slimmer, makkelijker en veiliger

Pim van der Feltz: "In 2009 startte Google met het self-driving car project en we hebben onszelf afgevraagd ‘stel dat je fietsen in Nederland slimmer, makkelijker en veiliger kan maken door de self-driving technologie op een fiets toe te passen.’ We hadden al de camera’s, software en accu’s. De uitdaging was om dit alles bruikbaar en werkbaar te maken in een kleiner frame. Als Google Nederland zijn we heel trots dat het is gelukt om deze innovatie vanuit Nederland te ontwikkelen."

Bij de ontwikkeling van de fiets betrok Google actief de Gemeente Amsterdam en de Fietsersbond. Beide partijen zijn zeer enthousiast over de zelfrijdende fiets en zien significante voordelen. Kajsa Ollongren, locoburgemeester van Amsterdam: “De zelfrijdende fiets kan de economie echt een boost geven. Je kon al werken vanuit je kantoor, thuis en in je auto maar nu zelfs onderweg op je fiets.“ Ook de Fietsersbond is positief over de introductie. Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond: “Wij vinden dit de grootste innovatie sinds de uitvinding van de fiets zelf.“

Alleen beschikbaar op 1 april in een fietswinkel bij jou in de buurt. Lees via deze link de blogpost.

Zelfrijdende fiets Google

Conrad.nl lanceert off-switch voor smartphones

  • Grote ergernis Nederlanders aangepakt


Smartphones in de de kroeg. Smartphones op verjaardagen. Ben jij het ook zo zat dat iedereen tegenwoordig maar met dat apparaatje bezig is? Conrad.nl lanceert de oplossing: de smartphone off-switch!

Het blijft één van de grootste ergernissen op verjaardagen en feestjes. Iedereen loert tegenwoordig op zijn telefoon of tablet. Bij het minste of geringste wordt het apparaat erbij gepakt om kattenfilmpjes of suffe memes te laten zien. Conrad.nl vindt dat dat maar eens afgelopen moet zijn en stelde daarom een bouwpakket samen waarmee een off-switch kan worden gebouwd om alle apparaten binnen een beperkte straal automatisch uit te zetten.

De off-switch is met enkele simpele stappen in elkaar te zetten en zorgt ervoor dat zowel iOS-, Android- als Windows-devices met één druk op de knop worden uitgeschakeld. Tijd om weer sociaal te doen!

VisionsConnected lanceert digitale facelift voor videoconferencing

  • Nooit meer een bad-hair day tijdens een video call

VisionsConnected, leverancier van cloud based videoconferencing en unified communications, lanceert VCenhance. Deze dienst stelt gebruikers in staat, aan te passen hoe de ander hen ziet, zodat zij zich nooit meer ongemakkelijk hoeven te voelen tijdens een video call. Met VCenhance zijn bad-hair days, wallen, rimpels en pukkels verleden tijd én is het mogelijk kledingopties in te stellen.

VCenhance is uitermate geschikt voor sollicitatiegesprekken, vergaderingen na een avondje stappen of voor de dagen dat de wekker niet op tijd af ging. De dienst zorgt er bijvoorbeeld voor dat het lijkt alsof de gebruiker in pak deelneemt aan de meeting, terwijl dit in werkelijkheid niet zo hoeft te zijn. En met behulp van de face enhancer, die een filter aanbrengt over het gezicht, ziet de gebruiker er altijd goed uitgerust en professioneel uit.

“Wij horen vaak dat het grootste voordeel van videoconferencing, tegelijkertijd de grootste drempel is voor veel mensen. Namelijk het video-aspect. Met VCenhance kunnen gebruikers aangeven welke aspecten van hun uiterlijk ze willen benadrukken of juist weglaten tijdens een video call”, licht Raymond Alves, CEO van VisionsConnected, toe.

Strato lanceert retro-gameserver ‘Commodore 64 MOD Version’

Strato kondigt aan dat het een retro-gameserver ‘Commodore 64 MOD Version’ lanceert. Het gaat om het eerste gemodificeerde model van de beroemde computer uit de jaren 80 en 90 dat in het datacenter van Strato is geplaatst. Gamers kunnen al vanaf € 14,90 per maand volledig gebruik maken van de retroserver.

De Commodore 64 MOD Version is een netwerkversie van de Commodore 64 waarop single- en multiplayergames gehost kunnen worden. Twee games zijn voorgeïnstalleerd: ‘Summer Games IPv4 Edition’ en ‘International Karate Groupfight’.

Natuurlijk vergde het veel aanpassingen om de oude Commodore geschikt te maken voor 2016. Technici van STRATO gingen zo ver mogelijk. “We hebben de C64 van netwerkfuncties voorzien en een CoAx-HDMI Converter ingebouwd, zodat het monitorsignaal past bij huidige specificaties en 4.096 kleuren biedt“, zegt Christian Böing, ceo van STRATO. “Bovendien moesten we onze Strato systemen diverse extra opdrachten, zoals Run/Stop + Restore, bijbrengen.“

Er bleek verrassend veel mogelijk bij de oude C64. Zo werden de prestaties drastisch verbeterd door SSD-schijven van topmerken in de computer te plaatsen. De internetaansluiting verloopt via de bestaande TFE-oplossing (The Final Ethernet) en de Contiki Stack. De vroeger noodzakelijke Yellow-Cable-aansluiting is verbeterd naar de Orange-Cable-standaard, waarvoor STRATO zelfs een patent heeft aangevraagd. Deze standaard maakt een snellere dataoverdracht met minder packet loss mogelijk, belangrijk voor gameservers. 

Nerds & Company geeft medewerkers mogelijkheid tot microchip in hand

Enschede, 25 maart 2016 - Nerds & Company heeft het mogelijk gemaakt voor haar werknemers om een chip te laten implanteren in hun hand. De chip helpt werknemers in eerste instantie onder andere met het loggen van hun uren, doet dienst als sleutel en het aan- en uitzetten en ontgrendelen van computers. Ook Geo location wordt mogelijk gemaakt door de chip. Werknemers hoeven niet meer het hele kantoor door wanneer ze een collega nodig hebben, maar kunnen elkaar makkelijk traceren via de chips.

Vandaag laten de eerste 20 werknemers de RFID microchip implanteren in hun hand. Van de 43 werknemers hebben 35 werknemers aangegeven gebruik te willen maken van de chip. Johan Bruning, CTO van Nerds & Company ‘De chip dient een groter doel dan alleen intern, we zijn de afgelopen tijd druk geweest met Ambient User Experiences en onderzoek naar allround digitale belevingen. Met deze chip kunnen we de mogelijkheden verder ontdekken, meer experimenteren en straks hopelijk een mooi product in de markt zetten. Dat we de chip al kunnen gebruiken voor onze eigen dagelijkse acties en Ambient User Experience is een leuke bijkomstigheid natuurlijk. De mensen die bij ons werken zijn gek op dit soort snufjes en erg enthousiast erover’.

Natuurlijk is het implanteren van de chip vrijwillig voor de werknemers van Nerds & Company, maar het aantal deelnemers is boven verwachting. Tijdens de inventarisatie over het al dan niet doorgaan met de mogelijkheid voor het plaatsen van de microchips heeft iedereen een document ontvangen met informatie over privacy en gegevens. En gaat een medewerker weg? Dan wordt ook de chip verwijderd.

Het bedrijf was al lange tijd op zoek naar de implementatie van iets in het bedrijfsproces dat naadloos aansluit op de bedrijfscultuur. Deze chip die aansluit op productontwikkeling en te implementeren is in de dagelijkse processen is een win-win vondst. Nerds & Company wil de wereld laten zien dat de Nerds het verschil maken in de huidige samenleving en de helden zijn van alledag. Je kan niet meer om technologie heen en waarom zou men dat ook willen? Omarm het en het kan ieders leven een heel stuk makkelijker maken.

Computable vertrouwt niemand meer

Nerds & Company meldt dat de ontmaskerde 1 april grap zoveel rumoer en enthousiasme bij het bedrijf heeft gecreëerd dat twee medewerkers van het bedrijf alsnog een chip laten plaatsen. Computable vertrouwt niemand meer en wil dat eerst zien en dan geloven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Eentje voor de oudere jongeren onder ons, die het token ring netwerk nog kennen, in de jaren 90 ingediend door een operator van het rekencentrum waar ik destijds werkte:

- een officieel CR om op 1 april alle linksdraaiende tokens te vervangen door rechtsdraaiende in verband met slijtage van het netwerk.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-04-01T14:40:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.