Online vliegwinkels migreren naar Google Cloud

Backend Cheaptickets.nl en Vliegwinkel.nl verplaatst

Travix, de organisatie achter reiswebsites als Cheaptickets.nl en Vliegwinkel.nl, verplaatst zijn volledige backend naar het Google Cloud Platform. Het bedrijf draait de frontend sinds 2015 in de Google-cloud en migreert nu ook de backend stapsgewijs naar die online omgeving.

Travix is vijf jaar geleden ontstaan uit een fusie van drie online reisbureaus. Om kosten te besparen en wendbaarheid te vergroten, vervangt het bedrijf stapsgewijs de losse ict-omgevingen van die drie fusiepartners door één systeem. 'Bij het ontwerp van de nieuwe sites hadden we drie eenvoudige uitgangspunten: ze moesten tegen lagere kosten, beduidend sneller en stabieler zijn dan de oude systemen', vertelt Stephan Vinkenborg, verantwoordelijk voor software engeneering bij Travix.

Volgens Vinkenborg zijn de nieuwe websites volledig responsive en hebben ze kortere laadtijden sinds de overstap naar Google Cloud Platform. 'Ook onze eigen mensen ervaren het verschil: zo merkte één van onze ontwikkelaars laatst op dat we al een jaar lang geen enkele ‘HTTP500 error’ meer hebben gezien.'

'Daarnaast ervaren de ontwikkelteams een verbetering bij de bouw van de systemen en het doorvoeren van veranderingen. Het afgelopen jaar voerden ze meer dan 2800 deployments uit zonder downtime voor de klant', aldus Vinkenborg. Hij benadrukt dat de keuze voor Google Cloud dus niet alleen draait om de kosten, maar ook om de flexibiliteit in de architectuur.

Cloud First en containers

'Het is interessant om te zien dat Travix een ‘cloud first’-strategie hanteert, waarin alle nieuwe diensten per default in de cloud zijn gebouwd', licht Matthew Feigal, Cloud Platform Solutions Engineer, van Google Cloud Platform toe.

‪Vinkenborg: 'Google Cloud Platform voldoet aan al onze eisen en biedt ons de mogelijkheid om makkelijk met containers aan de slag te gaan. Deze containers draaien op Google Cloud Platform en maken het mogelijk om kleine en grote wijzigingen snel en veilig door te voeren.'

Hij vervolgt: 'Op die manier kunnen verschillende ontwikkelteams gelijktijdig aan een platform werken in een programmeertaal waarin zij het meest effectief zijn. Zo kan de reserveringsmodule verbeterd worden, terwijl een ander team aan de pagina voor de reviews werkt. Daarnaast kunnen de teams zelf updates uitvoeren zonder de websites offline te halen.'

‪Travix bespreekt de overstap naar de cloud en de ervaringen met Google Cloud Platform tijdens het GCP NEXT event. Dat vindt plaats op 7 juni 2016 in de Westergasfabriek in Amsterdam.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-05-25T11:55:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.