Corporaties schroeven ICT-bestedingen op

Stijging

Woningcorporaties geven meer geld uit aan ict. Dit is terug te zien in de toename van ict-kosten per verhuureenheid (vhe). Die zijn gestegen naar 152 euro, daar waar ze vorig jaar per vhe op 137 euro uitkwamen. Corporaties besteden met name meer geld aan applicaties waarmee bedrijfsprocessen verder te automatiseren zijn. Dit blijkt uit de ICT Benchmark Woningcorporaties die adviesbureau M&I/Partners uit Zeist dit jaar uitvoerde onder 27 woningcorporaties.

Applicaties, inclusief de personele toerekening, zijn goed voor 59 procent van de totale ict-kosten, zo blijkt uit de benchmark. Volgens Steven Bonnee, adviseur bij M&I/Partners, is het effect van de digitalisering van de corporatie terug te zien in de daling van het aantal medewerkers per vhe. ‘De digitale corporatie staat hoog op de agenda en dit zien we terug in de kostenontwikkeling.'

Verder blijkt uit de benchmark dat het uitbesteden van ict toeneemt. Corporaties denken zo meer aandacht te kunnen schenken aan het belang van informatievoorziening binnen hun eigen organisatie. Vooral kleinere woningcorporaties (minder dan 10.000 vhe’s) kiezen meer en meer voor outsourcing. Ook wordt er door alle corporaties vaker gekozen voor software-as-a-service (SaaS)-applicaties en cloud computing, waardoor de beheerlast voor de organisaties afneemt.

Toename

Een andere ontwikkeling is de toename van het aantal ict-werkplekken per medewerker (in fte): die steeg over de periode 2004 tot en met 2015 gemiddeld van 1,1 tot 1,8. Deze toename wordt vooral veroorzaakt door 'dubbele' ict-werkplekken als gevolg van parttimers en externen en doordat steeds meer medewerkers een extra werkplek ter beschikking hebben in de vorm van een laptop of tablet. De stijging laat zien dat het beleid van corporaties om het aantal ict-werkplekken per medewerker te verminderen, tot nu toe is mislukt.

M&I/Partners heeft in zijn benchmark tevens gekeken naar de ict-volwassenheid van de corporaties. Het proces 'hulp voor eindgebruikers' is net als voorgaande jaren het meest 'volwassen' georganiseerde ict-proces. Het minst volwassen proces was gegevensbeheer (kwaliteit van data).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-08-08T10:50:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.