Onderwijs koploper in gebruik cloudapplicaties

Ruim de helft van de Nederlandse bedrijven (55 procent) gebruikt applicatiesoftware uit de cloud. Het hoogste cloudgebruik vindt plaats binnen de onderwijssector, waar leeromgevingen en leerlingadministratiesystemen veelal cloudtoepassingen zijn. Dit blijkt uit onderzoek van Computer Profile onder zesduizend it-verantwoordelijken van Nederlandse ondernemingen met vijftig of meer medewerkers.

Ontwikkeling SaaS 2012 tot 2016

Ontwikkeling SaaS van 2012 tot 2016

De analyse toont aan dat de onderwijssector het meest gebruikmaakt van applicaties uit de publieke cloud (91 procent). Computer Profile stelt dat dit komt doordat leeromgevingen en leerlingadministratiesystemen vaak cloudtoepassingen zijn. Zij voorspellen dat het aantal cloudtoepassingen in snel tempo op de 100 procent uitkomt. Het aandeel cloudapplicaties is in de transportsector het laagst (38 procent).

HR en office

Type SaaS-oplossing in gebruik

Type SaaS-oplossing in gebruik

Het grootste deel van de publieke cloudapplicaties is een hr-oplossing (26,2 procent). Een jaar geleden was dat nog 22 procent en twee jaar geleden 18 procent. De tweede grootste groep is kantoorsoftware. Dat is in verhouding tot een jaar geleden gelijk gebleven (23,3 procent). Ruim 27 procent van de Nederlandse bedrijven maakt gebruik van een dergelijke applicatie uit de cloud. Dit is een flinke stijging ten opzichte van de 12,5 procent in 2014 en de 8,4 procent in 2013. Deze stijging komt voornamelijk door het toenemend gebruik van Office 365 van Microsoft.

Verder maakt 6,7 procent van de ondernemingen met vijftig of meer medewerkers gebruik van crm-software uit de publieke cloud. Dat betreft voornamelijk Salesforce.com-toepassingen, gevolgd door Microsoft CRM Online en Oracle. Zowel documentmanagementsystemen en financiële toepassingen uit de cloud komen voor bij circa 8 procent van de bedrijfslocaties.

Microsoft

Leveranciers cloudapplicaties

Leveranciers cloudapplicaties

Microsoft is de meest voorkomende leverancier van publieke cloudoplossingen. Een kwart van de bedrijven maakt gebruik van een oplossing van de Amerikaanse softwaregigant. Daarbij blijft bijvoorbeeld het gebruik van Office 365 stijgen. Bovendien levert Microsoft ook Exchange-oplossingen uit de cloud, zoals SharePoint en Dynamics.

Raet staat op nummer twee als leverancier van cloudapplicaties (10 procent), gevolgd door ADP door (7,1 procent). Alle andere leveranciers als Afas, Google en Salesforce.com komen bij 7 procent of minder van de bedrijven voor.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Naast applicaties maken het onderwijs en de bedrijven ook meer en meer gebruik van Cloud in de vorm van Iaas en Paas.
NTT Europe heeft recent nog mede een europeesche aanbesteding gewonnen voor het leveren van cloud diensten en IaaS oplossingen aan onderwijs instellingen door heel Europa.

https://www.surf.nl/nieuws/2016/11/surfnet-selecteert-acht-cloud-leveranciers-voor-nederlands-onderwijs-en-onderzoek.html

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-12-21T10:17:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.