Amazon naar duizend miljard dollar dankzij AWS

Cloudaanbod alsmaar belangrijkere winstmotor

Amazon is voor het eerst meer dan duizend miljard dollar waard op de beurs. Hiermee volgt Amazon het voorbeeld van Apple. Hun cloudaanbod AWS blijkt alvast een winstmotor, die steeds harder draait. De cijfers liegen er niet om.

De rit van Amazon op de beurs is opmerkelijk. Amazon steeg in 165 beursdagen van zeshonderd miljard naar duizend miljard dollar. Op één jaar tijd is het aandeel meer dan verdubbeld. Hiermee doet Amazon het zelfs nog straffer dan Apple, dat ook onlangs het magische plafond van duizend miljard doorbrak.

Jarenlang verlies

Op langere termijn is de opmars van Amazon zelfs nog opmerkelijker. Oprichter Jeff Bezos begon de onderneming in 1994 vanuit zijn garage als een online boekenwinkel en stapelde jarenlang het ene verlies na het andere op. Pas in 2003 kon het bedrijf uit Seattle voor het eerst het jaar zonder verlies afsluiten.

Vooral de jongste jaren gaat het hard, nu Amazon zijn aanwezigheid (en dominantie) in zowat alle retailsectoren in (monster)winsten begint te vertalen. Bijna de helft van de pakjes die Amerikanen online bestellen, bestellen ze bij Amazon.

Cloudwinst 80 procent hoger

Meer dan de helft van zijn inkomsten haalt Amazon uit zijn cloudservices. In het cloudtijdperk investeren bedrijven niet meer zelf in infrastructuur voor opslag of computerkracht, maar wenden die aan bij partijen als Amazon.

De clouddiensten van Amazon zijn een melkkoe met klanten als Netflix, Spotify en Airbnb, maar ook gevestigde namen als GE. Amazon puurde in het tweede kwartaal 1,6 miljard dollar bedrijfswinst uit AWS, bijna 80 procent meer dan een jaar eerder.

Eat your own dogfood

Ook qua omzet gaat de AWS cloudmotor steeds harder draaien. De infrastructuur en het aanbod van AWS genereerden in het tweede kwartaal 6,1 miljard dollar omzet voor Amazon, zowat de helft meer dan een jaar eerder.

Amazon is ook een schoolvoorbeeld van het eat your own dogfood-credo. Veel van de eigen (retail-)diensten ontwikkelt Amazon zelf en ze draaien op hun eigen webservers.

Nu de rest?

Zijn Apple en Amazon de enige bedrijven die (snel) de magische drempel van duizend miljard dollar hebben overgestoken?

Toch niet. Ook Google en Microsoft zullen waarschijnlijk binnenkort door de duizend miljard dollar gaan, ze hebben nu al de negenhonderd miljard in zicht. Het gaat hard voor sommige techbedrijven.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het klinkt allemaal zo mooi. Megawinsten voor de grote bedrijven en ze doen het allemaal zo goed!

Maar wel dankzij monopolie gedrag, belastingontduiking, afknijpen van eigen personeel en het geld toestoppen aan politici die de regels voor hen versoepelen. Als je je eigen personeel zo weinig betaald dat ze van ellende voedselbonnen nodig hebben om rond te komen!
Dit soort mensen zijn geen helden maar het grootste schorriemorrie wat op deze planeet rondloopt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-09-05T11:26:00.000Z William Visterin
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.