Microsoft verhoogt prijzen Office 19 met 10 procent

Volumekortingen ook verleden tijd

Ict-gigant Microsoft verhoogt zijn prijzen vanaf vandaag met tien procent. Ook verdwijnen de volumekortingen op termijn. Het betreft de prijzen voor Office 2019. Met de prijsstijging wil Microsoft bedrijven bewegen de overgang naar de cloud te maken.

Dat zegt Matt Fisher, senior vicepresident product strategy bij Snow Software in een persbericht. ‘We zien al langer dat Microsoft met Office 2019 zijn klanten voortdurend probeert te stimuleren hun gegevens naar de cloud te verplaatsen. Microsoft geeft ook nu aan dat de nieuwe prijsstijgingen de prijzen voor cloudoplossingen alleen maar aantrekkelijker zullen maken. Waarmee Microsoft dus eigenlijk bedoelt dat de prijzen voor Office 365 niet worden verhoogd, maar alleen die van Office-producten die ‘on-premise’ draaien. De prijsverhoging geldt dus voor alle onderdelen van Office 2019, waaronder Visio, Project, Enterprise CAL, Core CAL en serverproducten zoals Exchange Server, Skype for Business Server, SharePoint Server en Project Server.’

Fisher stelt verder dat bedrijven er goed op moeten letten om alleen te betalen voor de licenties die ze daadwerkelijk gebruiken.

Reactie Microsoft

Computable stelde aan Microsoft de vraag waarom de prijzen zijn verhoogd, of het bedrijf uiteindelijk helemaal wil stoppen met on-premise en of er nog meer verhogingen zitten aan te komen. In een reactie verwijst de onderneming enkel naar een eerder verschenen blogbericht. In dit blogbericht spreekt het bedrijf de bewering van Fisher - dat Microsoft enkel de on-premise-prijzen verhoogt - tegen. In het bericht staat namelijk dat zowel de prijzen van on-premise als van cloudproducten gaan stijgen. Wel geeft de softwaregigant aan dat ze overgaat naar een ‘cloud-first world’ en de klant in plaats van het programma centraal wil stellen in de prijsstelling.

Ook wil Microsoft consistenter en transparanter zijn binnen de verschillende verkoopkanalen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Vreemd. De office producten in de cloud (online) hebben nu nog maar een fractie van de functionaliteit van hun on premise variant. Waar is Microsoft mee bezig?

De eerste vorm van belastingheffing: Prijsverhoging die de grote softwareleveranciers doorvoeren kunnen worden beschouwd als dubbele belastingheffing (verhoging plus de btw). U heeft geen enkele vorm van prijsstabiliteit. De prijzen gaan omhoog, er is geen keuze want als grotere organisatie zit je toch min of meer vast (de bekende vendor lock in).
Via een goede inventarisatie (wat heb ik en wat wordt waar gebruikt) is het mogelijk om de licentiekosten te beperken. Alleen betalen voor daadwerkelijk gebruik. Deze benadering kan toch behoorlijk grote besparingen opleveren. Aangekochte licenties die niet worden gebruikt behoren tot de categorie: "financiële lekkages".
We horen in de markt echter alleen de bangmakerij waarbij organisaties worden gecontroleerd (met de door de softwareleveranciers geadviseerde tools en consultants). De zogeheten software audits die worden uitgevoerd om het gebruik van niet betaalde licenties op te sporen is nog steeds een interessant businessmodel. Organisaties zijn namelijk geneigd meer te kopen omdat ze de licentievoorwaarden (de juridische bananenschillen) niet goed kennen. De andere kant van deze bangmakerij (bewustzijn) wordt in de markt nauwelijks belicht: U heeft te veel licenties: Hoe kunt u te veel licenties voorkomen en beperken? Kunt u het teveel betaalde terugvorderen, overdragen of gebruiken bij upgrades?
Het beheer van licenties is een groot (juridisch en monopolistisch) circus met veel bananenschillen. Hier kunnen we spreken van een tweezijdig financieel risico voor organisaties: Te veel licenties of te weinig licenties.
Het tweede gevaar voor “belastingheffing” is het wijzigen van de licentievoorwaarden (grondslag voor gebruik) die de softwareleveranciers eenzijdig kunnen doorvoeren. Deze wijzigingen hebben een grote impact. Uiteindelijk is een Cloud versie de weg waar eindgebruikersorganisaties naartoe worden gedwongen. Het subscriptie model kost uiteindelijk meer dan een goede beheerde versie op locatie en vormt zeker een groter risico van vendor lock-in. De aanval die de softwareleveranciers uitvoeren zit hem onder andere in het opschroeven van de compliance verplichtingen voor de zogeheten on-premise licenties. Gebruikersorganisaties krijgen extra administratieve druk om boetes te voorkomen. Of wordt het straks gebruikt als onderhandelingsstrategie voor een Cloud push?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-01T11:42:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.