Rijkswaterstaat schrijft watercloud-prijsvraag uit

Rijkswaterstaat en de waterschappen willen een zogeheten watercloud inrichten om de waterdatahuishouding te verbeteren. Deze watercloud is een open platform gebaseerd op standaarden en open source software, modellen en (open) data en moet in 2020 in de lucht gaan. Rijkswaterstaat heeft in het kader hiervan een prijsvraag uitgeschreven voor het inleveren van uitgewerkte voorstellen voor zo'n watercloud. Voor de uitvoering van de winnende studie ligt tweehonderdduizend euro klaar. De pitch sluit 23 april aanstaande.

Rijkswaterstaat, waterschappen en leveranciers willen meer samenhang in onderliggende waterbeheerdata, zoals areaalgegevens en meetnetinformatie. Het idee is dat een betere datahuishouding zorgt voor een versterking van de samenwerking binnen waterbeherend Nederland. En dat hierdoor ook innovaties worden gestimuleerd.

Om dit doel te bereiken willen Rijkswaterstaat en waterschappen een watercloud inrichten, ook wel modellenecosysteem genoemd. Dit ecosysteem bestaat uit onder andere uit samenhangende data, dataopslag, modelschematisaties, modelsoftware, voor- en nabewerkingssoftware en visualisatietechnieken. In de loop van 2020 wil Rijkswaterstaat deze watercloud ingericht hebben waarbij het samenwerkt met de waterschappen, marktpartijen en kennispartners om modeldata te genereren en beschikbaar te stellen.

Prijsvraag

"'Proof of concept' over droogtevraagstuk"

Na een marktconsultatie heeft Rijkswaterstaat besloten een aanbesteding in de vorm van een prijsvraag te organiseren waarbij partijen alleen of in een consortium een voorstel voor een watercloud kunnen doen. Het te realiseren ecosysteem draait bij voorkeur op een gestandaardiseerde open source cloudoplossing zoals CloudFoundry. De hosting is in een datacentrum op Nederlands grondgebied, die voldoet aan de Europese regelgeving. Inschrijvers moeten hun voorstel ook presenteren alsook een 'proof of concept' indienen rond het thema droogte.

Volgens Rijkswaterstaat hebben de waterbeheerders de laatste jaren veel energie gestopt in het op orde krijgen van modellen en data. Deze data willen zij beschikbaar hebben in de watercloud. De gedachte erachter is dat daarmee gegevens sneller toegankelijk zijn en gemakkelijker verrijkt kunnen worden met andere relevante data, zoals CBS-data of gegevens vanuit de landbouw, waardoor er nieuwe inzichten ontstaan over droogtevraagstukken. Aan de deelnemers van de prijsvraag wordt gevraagd om aan te geven welke data toegevoegde waarde kunnen hebben voor droogtevraagstukken.

Prijzen

De te winnen prijs is een bedrag van tweehonderdduizend euro voor de uitwerking van de bureaustudie. Ook zijn er prijzen voor de nummers 2, 3 en mogelijk 4 voor het uitwerken van delen van een studie; die lopen op tot maximaal vijftigduizend euro.

De prijsvraag met een uitgebreide beschrijving en de voorwaarden is te vinden op Tenderned.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-14T17:59:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.