SAP van Eneco in zeven weken naar Azure-cloud

Conclusion zet 17,5 terabyte aan data uit 23 omgevingen over

Eneco controleert zonnepanelen met DroneGrid

Eneco maakt voor de inspectie van een zonnepanelenpark gebruik van een drone (archief).

Energiebedrijf Eneco heeft in de zomer van 2018 zijn SAP-omgeving succesvol gemigreerd naar Microsoft Azure. Dat gebeurde met hulp van ict-dienstverlener Conclusion uit Utrecht. Volgens beide partijen gaat het om één van de eerste en grootste migraties naar een public cloud-omgeving in Nederland.

De partijen melden dat in zeven weken tijd 17,5 terabyte aan data van 23 omgevingen is overgezet vanuit de datacenters van de oude dienstverlener naar de public cloud-omgeving van Microsoft Azure.

Eneco wil niet melden wie de leverancier is waarvan in september 2018 het contract eindigde, maar het gaat waarschijnlijk om een beheercontract met Capgemini. Om de data in de Microsoft-cloud te krijgen, is intensief met die vertrekkend dienstverlener samengewerkt.

Maximilian Ebenhoch, die namens ict-dienstverlener Conslusion als lead-architect bij het project betrokken is en manager business en technology van Eneco, Sander van Steenis, verantwoordelijk voor de SAP-omgeving, vertellen in een interview met Computable uitgebreid over het migratietraject. Ze delen onder meer dat de migratie naar Azure in twee fasen is opgedeeld. In de eerste fase, in juli 2018 afgerond, is de SAP-omgeving die op Windows en Suse Linux draaide in het datacenter van de beheerder, waarvan het contract in september 2018 eindigde, overgebracht naar de cloud-omgeving van Azure bij Microsoft in Amsterdam. In de tweede fase zijn de onderliggende Sybase-databases vervangen door SAP Hana. In een volgend project dat binnenkort van start gaat, worden de applicaties overgezet naar de nieuwste variant van SAP S/4 Hana.

Conclusion

De migratie is uitgevoerd door Mybrand, dat onderdeel is van Conclusion. In het uitgebreide supportcontract dat is aanbesteed, heeft Eneco ook toegang tot expertise van de overige 22 divisies van de Utrechtse ict-dienstverlener.

Eneco noemt flexibiliteit en schaalbaarheid als belangrijkste voordelen van de nieuwe omgeving. Er moet sneller nieuwe software geïmplementeerd kunnen worden. Bovendien wil het energiebedrijf zijn SAP-omgeving aanpassen aan de nieuwe mogelijkheden binnen de in-memorry database Hana, waarbij het de Sybase-databases heeft vervangen door in-memory systemen van SAP.

Lees hier het interview: Bij Eneco gaan 's nachts  ook de SAP-systemen uit, met betrokkenen van Conclusion en Eneco. 

[aangepast] Eerder werd Ciber genoemd als de leverancier waarmee het contract voor SAP-beheer afloopt. Die informatie is niet juist en is aangepast. Ciber is alleen als adviseur betrokken geweest. Volgens een Computable-lezer is Capgemini de leverancier waarmee het contract afloopt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-18T11:00:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.