‘Cloud- en techbedrijven sterk in opmars’

Nederlandse it-branche in kaart gebracht in rapport ABN Amro

De it-sector in Nederland telt ruim 55.000 bedrijven, waarvan ruim de helft bestaat uit softwarebedrijven (54 procent). Vooral de opkomst van cloud zet die branche in beweging; bijna vijftien procent van alle bedrijven houdt zich bezig met deze nieuwe vorm van it.

Dat stelt onderzoeksbureau Panteia in het rapport 'It-branche in beeld', uitgevoerd in opdracht van ABN Amro. De studie vond plaats onder ruim zeshonderd it-bedrijven en biedt inzichten in de it-branche door een analyse op basis van het type bedrijven, werkgelegenheid, groeiverwachtingen en belangrijkste activiteiten. Reden voor het onderzoek was dat de it-branche weliswaar tot de snelst groeiende in Nederland behoort en bovendien een belangrijke facilitator van de digitalisering in andere sectoren is, maar dat er weinig data beschikbaar zijn over de grootte en economische impact van bedrijven die in deze branche en onderliggende subbranches actief zijn.

Nieuwe spelers

Uit de studie komt naar voren dat ruim 55.000 bedrijven actief zijn in de it-branche en dat het grootste segment daarvoor bestaat uit softwarebedrijven (54 procent), gevolgd door system integrators en it-dienstverleners (27 procent), tech- en internetbedrijven (8 procent), hosting- en cloudproviders (6 procent), hardwarebedrijven (5 procent) en datacenters (0,5 procent). Internetbedrijven, hosting- en cloudproviders en datacenters zijn de nieuwe spelers en zijn het sterkst in opmars. Verder houdt door de opkomst van cloud al veertien procent van alle bedrijven zich bezig met deze nieuwe vorm van it.

Niet helemaal opmerkelijk is dat het grootste deel van de it'ers (55 procent) werkzaam is voor softwarebedrijven, een tak goed voor 41,9 procent van de totale omzet in de it-markt, gevolgd door hardwareleveranciers (29,8 procent) en system integrators en it-dienstverleners (15,8 procent). Tech-bedrijven zijn evenwel het marktsegment waar de onderzoekers de komende jaren de meeste groei vermoeden. Naar verwachting blijft ook de it-branche in de komende jaren aantrekken. De totale omzetgroei bedroeg in 2018 ruim zeven procent en ook over de toekomst zijn it-bedrijven positief. Ruim de helft verwacht in de komende drie jaar een toename of zelfs een sterke omzetstijging.

ABN Amro verwacht dit jaar een groei van vijf procent en in 2020 van 4,5 procent van de sector. In de it-branche zijn op dit moment ruim tweehonderdduizend personen werkzaam die samen goed zijn voor een omzet van in totaal 90,3 miljard euro. Daarmee is de it-branche traditioneel belangrijke sectoren als de landbouw en bouw qua economische omvang genaderd of zelfs voorbijgestreefd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-26T16:15:00.000Z Cees Visser
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.