Surf organiseert wedstrijd met slimme modelauto AWS

Welk team weet zijn zelfrijdende modelauto het snelst over een parcours te loodsen? Dat is de insteek van een racecompetitie die Surf (ict-samenwerkingsorganisatie voor het onderwijs) binnenkort organiseert voor Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstituten. Alle teams gebruiken modelauto Deepracer van Amazon Web Services (AWS), die is verbonden met machinelearningdiensten in de cloud.

De teams kunnen vanaf medio april 2019 onderling hun skills vergelijken op het vlak van machine learning vanuit de cloud. Dan vinden de voorrondes plaats. Na drie competitierondes vindt de finale plaats in juni. Elke competitie bestaat uit drie fysieke races en twee virtuele. 

Voor de competitie gebruiken de teams AWS Deepracer, een modelauto die zelfstandig rijdt met behulp van zogeheten reinforcement learning (rl). Rl is een geavanceerde vorm van machine learning. Een rl-model kan zelfstandig complex gedrag aanleren zonder gebruik te maken van vooraf gelabelde trainingsdata. Naar eigen zeggen is rl geschikt om kortetermijnbeslissingen af te wegen tegen langetermijndoelen.

Cloud en data-applicaties

De teams worden getraind, gecoacht en begeleid door Binx.io en GoDataDriven, beiden onderdeel van het Hilversumse it-bedrijf Xebia. Binx ontwikkelt zakelijke cloudproducten en specialiseert zich daarbij op technologie van AWS, Google, Azure en Alibaba. GoDataDrive bouwt data-applicaties gebaseerd op de machine learning, big data en de cloud.

De twee ondernemingen maken de teams onder meer wegwijs in AWS Sagemaker, een beheertool voor machine learning in de Amazon cloud. Ze leren ze ook over machine learning in het algemeen en reinforcement learning in het bijzonder.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-05T10:03:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.