KPN verhoogt tarieven van Back-up Online fors

Onbeperkte opslagcapaciteit voor zes euro per maand is volgens telecombedrijf niet houdbaar

Veel zakelijke gebruikers betalen vanaf juni een stuk meer voor Back-up Online, de cloudback-up-dienst van KPN. Het telecombedrijf voert staffels in en stopt met de fair-use policy op onbeperkte opslagcapaciteit. Niet iedereen is blij.

Back-up Online bestaat al sinds 2006. Toen werden er veel minder data opgeslagen dan nu, legt een woordvoerder van KPN uit aan Computable. 'In de huidige tijd is onbeperkte opslagcapaciteit voor zes euro per maand niet houdbaar. Vandaar dat de kosten per 3 juni aanstaande worden ingedeeld in staffels.'

De staffels die KPN invoert, lopen op per 100 GB opslag. Alleen voor de kleinste staffel, die dus recht geeft op een opslagcapaciteit van maximaal 100 GB, blijven gebruikers de oude prijs van 6 euro per maand betalen. Volgens de woordvoerder heeft het grootste deel van de klanten van Back-up Online genoeg aan deze staffel. Heb je meer nodig, dan lopen de kosten echter snel op. Data-opslag van maximaal 200 GB kost 11 euro, wat oploopt naar 44,40 euro voor 1000 GB en maximaal 372 euro voor 10.000 GB, de hoogste staffel.

Van 6 naar 27,50 euro per maand

"Dit komt over als een goede manier om klanten weg te jagen"

Niet iedereen is blij met de aanstaande wijziging. 'Mijn tarief voor Back-up Online gaat omhoog van 6 naar 27,50 euro per maand', klaagt Daan Rijsenbrij op LinkedIn. De ict-consultant schrijft dat hij al meer dan vijftien jaar klant bij KPN is. Eind april ontving hij een brief waarin stond dat hij op basis van zijn huidige opslagcapaciteit binnenkort dus veel meer gaat betalen. Als hij het er niet mee eens is, moet hij binnen een maand opzeggen. En dat vindt hij veel te kort.

Rijsenbrij krijgt op LinkedIn veel bijval. 'Dit komt over als een goede manier om klanten weg te jagen', schrijft enterprise architect Harro. 'Mijn gebruik van 750 GB betekent een stijging van 6 naar 60 euro. Doei KPN, zodra het kan gaat de telefonie ook weg. Dom dom dom', meldt zelfstandig it-specialist Erik Hamelink. Harrold van Beele: 'Het lijkt me inderdaad een onredelijke eenzijdige verandering van het contract. Vraag is wat er in de voorwaarden van jouw contract/SLA staat of zoiets is toegestaan.' Anderen wijzen hem erop dat er voldoende alternatieven in de markt zijn, zoals Office365, TransIP Stack, Sync.com, Porton en Amazon Glacier.

Vervelend

Het laatste woord is aan KPN. 'Natuurlijk vinden we het heel vervelend dat sommige klanten nu een prijswijziging staat te wachten', meldt de woordvoerder. Ze wijst erop dat de dienst is uitgebreid met nieuwe functionaliteiten en voldoet aan strenge veiligheidseisen. Zo slaat KPN de data op in twee eigen Nederlandse datacenters, onder Nederlandse wetgeving. Volgens haar is de dienst bovendien 'nog altijd zeer concurrerend geprijsd ten opzichte van vergelijkbare volwaardige beveiligde back-up diensten.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit is dus de reden waarom ik zelf een paar netwerkschijven heb draaien.

En hier komt dus de aap uit de mouw. Eerst wordt alles goedkoop verkocht en dan zit je als bedrijf vast aan het contract of kun je technisch gewoonweg niet zo makkelijk ergens anders naar toe en dan gaan ineens de prijzen omhoog. Een tactiek die al zo oud is als de weg naar Rome.

Voor het MKB, koop een eigen NAS van bijv, QNap, Synology of WD en creëer je eigen cloud. Even achter een hardware firewall zetten en voor nog geen 2 mille heb je je eigen back-up feature met RAID. Kan je ook nog al je mobiele devices automatisch laten backuppen als ze binnen het bereik van de wifi zijn…..

Daan Rijsenbrij klaagt wel maar één maand om de data portabiliteit te testen is toch zeker 4 weken meer dan de plotselinge 'end of service' van soortgelijke partijen van 'fair use' storagegebruik in de cloud die plots een probleem hadden omdat ze de rekening niet meer konden betalen. En eenzijdige veranderingen in het contract zijn dus heel gewoon binnen de vele cloudoplossingen, vandaar de wettelijke verplichtingen van data portabiliteit.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-10T17:22:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.