Microsoft: containers geschikt voor edge/serverless

Bekendmaking tijdens conferentie KubeCon/CloudNativeCon in Barcelona

Microsoft heeft een behoorlijke stap gezet om containers uit te rollen in niet-traditionele computeromgevingen zoals ‘edge’ en ‘serverless’. De software-onderneming kondigt Virtual Kubelet 1.0 aan, een uitbreiding van de Kubernetes naar edge computing en serverless computing.

Volgens de software-onderneming is Virtual Kubelet nu klaar voor productie-workloads. Wanneer deze extensie wordt gecombineerd met serverless containers, kunnen gebruikers gemakkelijk en soepel hun workloads op de juiste schaal brengen.

Dit is tijdens de conferentie KubeCon en CloudNativeCon in Barcelona bekend gemaakt. Ongeveer 1,5 jaar geleden had Microsoft Virtual Kubelet voor het eerst gepresenteerd als extensie van Kubernetes API.  

Onder meer VMware, Amazon, Alibaba en HashiCop hebben Virtual Kubelet omarmd. Ze hebben hiermee eigen opensource-implementaties gebouwd. Integraties zijn tot stand gekomen met meerdere diensten waaronder Azure Container Instances, AWS Fargate, Alibaba ECI en Azure IoT Edge. 

Eind vorig jaar accepteerde de Cloud Native Computing Foundation (CNCF) Virtual Kubelet als een ‘sandbox’ project. Tegelijk doneerde Microsoft het hele Virtual Kubelet-project aan de CNCF. De software-onderneming denkt dat de community daardoor nog meer betrokken raakt. Uiteindelijke doel is de Kubernetes-orkestratie met meer omgevingen te integreren. 

CNAB

Een half jaar geleden introduceerde Microsoft ook de ‘Cloud Native Application Bundles’ (CNAB). Dit gebeurde in nauwe samenwerking met Docker, leverancier van enterprise container platform software suites. Met CNAB is het mogelijk om gedistribueerde applicaties te beheren. Dit kan met één installeerbaar bestand. De hele applicatie-levenscyclus kan worden beheerd zonder dat je meerdere toolsets hoeft te gebruiken.  

Tijdens KubeCon werd bekend gemaakt dat CNAB nu dichtbij de status van ‘release candidate’ (RC) is. Aan de specificaties voor het ‘inpakken’ van gedistribueerde apps dragen inmiddels meerdere bedrijven bij, waaronder Pivotal. 

Microsoft kondigde verder aan dat CNAB nu een project is van de Joint Development Foundation die weer lid is van de Linux Foundation. De software-onderneming heeft ook Porter gemaakt, een ontwikkelingstool waarmee makkelijk CNAB-bundels zijn te bouwen. Porter kan ook werken met bestaande tools als Terraform en Ansible.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-21T18:22:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.