Amazon vecht Pentagon-deal Microsoft aan

Amazon Web Services (AWS) vindt dat het Amerikaanse ministerie van defensie een groot cloud-contract op oneerlijke gronden heeft toegekend aan Microsoft. Met het contract is maximaal tien miljard dollar gemoeid. En dus gaat moederbedrijf Amazon nu officieel in beroep tegen de gunning.

Eind oktober selecteerden de Amerikaanse defensie-ambtenaren Microsoft voor het naar de cloud migreren van systemen die de bedrijfsvoering, missies en operaties van defensie ondersteunen. Het miljardenproject heet Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI) en betreft zowel de landmacht als de luchtmacht van de VS.

Trump

"Aanbesteding bevat tekortkomingen, fouten en vooringenomenheden"

Dat Microsoft er met de buit vandoor ging, was voor veel mensen een verrassing. Velen beschouwden AWS als favoriet voor de klus. Volgens de cloudaanbieder heeft het agentschap dat de aanbesteding namens het Pentagon begeleidde, zich te veel laten leiden door de politiek. President Trump heeft zich in het verleden meermaals kritisch uitgelaten over het bedrijf Amazon en diens topman Jeff Bezos. 

Ook tijdens het aanbestedingsproces bemoeide de president zich met de deelname van AWS. Zo waarschuwde hij openlijk dat zijn regering de bieding van AWS kritisch zou bekijken, na klachten uit de markt. Oracle, een van de andere inschrijvers op de aanbesteding, had kort daarvoor het vermoeden geuit dat een medewerker van AWS tijdelijk had gewerkt voor het ministerie van defensie. Er was ook kritiek dat het megacontract bij een enkele leverancier wordt neergelegd.

Minachting

Aan persdienst Reuters verklaart Amazon nu dat de JEDI-aanbesteding ‘duidelijke tekortkomingen, fouten en vooringenomenheden bevatte’. Volgens de persdienst heeft ceo Andy Jassy van AWS zijn personeel meegedeeld de gunning te betwisten ‘zolang deze niet objectief is uitgevoerd en de president minachtend doet over een van de inschrijvers’. Hij wil dat zaken worden rechtgezet.

Al direct na de gunning aan Microsoft verklaarden experts in de media te verwachten dat Amazon beroep zou aantekenen. AWS is een volle dochter van Amazon.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-11-15T15:18:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.