Publieke cloud is Covid19-winnaar, met één groeier

Gaan alle it-uitgaven dit jaar naar beneden, dan is de cloud het lichtpunt. De wereldwijde markt voor publieke clouddiensten zal met ruim 6 procent groeien. Eén bepaalde cloud-categorie moet zelfs bijna verdubbelen.

De voorspelling komt van onderzoeksbureau Gartner die de markt voor publieke clouddiensten in 2020 ziet stijgen naar 258 miljard dollar, een stijging van 6,3 procent.

Die toename staat in schril contrast met de verwachte daling van alle (andere) it-uitgaven die een daling van 8 procent zouden kennen.

DaaS als topwinnaar

De grote cloud-groeier is desktop-as-a-service (DaaS) met een stijging van 95 procent tot 1,2 miljard dollar. DaaS komt bij veel organisaties op de agenda om de golf van externe werknemers, en hun behoefte aan veilige toegang tot bedrijfsapplicaties vanaf meerdere apparaten en locaties, te ondersteunen.

‘Toen de Covid-19-pandemie toesloeg, bracht de cloud uiteindelijk wat ervan verwacht werd’, oppert Sid Nag, onderzoeksdirecteur bij Gartner, als toelichting op de cijfers. De leveranciers reageerden op de toegenomen vraag en kwamen, volgens hem, tegemoet aan de voorkeur van klanten voor elastische, pay-as-you-go-consumptiemodellen.

SaaS de grootste…

DaaS mag dan wel de snelste stijger zijn, in omzet is het een erg bescheiden categorie. Het grootste cloud-segment is software-as-a-service (SaaS). Dat zal in 2020 naar verwachting groeien tot 104,7 miljard dollar (zie onderstaande tabel). 

De voortdurende verschuiving van on-premise-licentiesoftware naar SaaS-modellen op basis van abonnementen, in combinatie met de stijgende behoefte aan nieuwe samenwerkingstools tijdens Covid-19, is, volgens Gartner, de drijvende kracht achter de groei van SaaS. Al is de jaarlijkse groei (met ongeveer 2,5 procent) eerder bescheiden in vergelijking met het hele cloud-plaatje.

Maar IaaS groeit meer

Het op een na grootste marktsegment is IaaS of infrastructure-as-a-service, wat naar verwachting zal groeien met 13,4 procent tot ruim vijftig miljard dollar in 2020. ‘De gevolgen van de wereldwijde economische crisis maken het voor organisaties steeds urgenter om af te stappen van de oude operationele infrastructuurmodellen’, zo klinkt het bij Gartner.

Twee voordelen voor cio’s

De publieke clouddiensten vormen dus het enige lichtpuntje in de vooruitzichten voor de it-uitgaven in 2020. Maar daar zijn ook redenen voor. ‘Het gebruik van publieke clouddiensten biedt cio's twee duidelijke voordelen tijdens de Covid-19-pandemie: schalen in gebruik en uitgestelde uitgaven’, aldus Sid Nag.

‘Cio's kunnen aanzienlijk minder geld vooraf investeren door gebruik te maken van cloudtechnologie. Dit in de plaats van de capaciteit van hun plaatselijke datacenters op te schalen of traditionele licentie software aan te schaffen.’

Wereldwijde omzet public cloud (in miljoen dollar)

 

2019

2020

2021

2022

Cloud Business Process Services (BPaaS)

45.212

43.438

46.287

49.509

Cloud Application Infrastructure Services (PaaS)

37.512

43.498

57.337

72.022

Cloud Application Services (SaaS)

102,064

104.672

120.990

140.629

Cloud Management and Security Services

12.836

14.663

16.089

18.387

Cloud System Infrastructure Services (IaaS)

44.457

50.393

64.294

80.980

Desktop as a Service (DaaS)

616

1,203

1,951

2.535

Total Market

242.697

257.867

306.948

364.062


Bron: Gartner, 2020 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Tja, en met de recente uitspraak van het Europees Hof van Justitie inzake Schrems komt het gebruik van cloud juist onder druk te staan.
Het EU-US Privacy Shield framework is ongeldig verklaard, de bruikbaarheid van de Standard Contractual Clauses (SCCs) en Binding Corporate Rules (BCRs) staat ter discussie.

@P.J. Schrems gaat over data-uitwisseling, niet per sé over gebruik van public cloud.

@RD : tja, dat antwoord zal helaas wel het doorsnee management-niveau zijn.

Peter, beargumenteer dan eens waar het probleem volgens jou bestaat. Als ik al mijn data in de West-Europese Azure region plaats, hoe word ik dan geraakt door Schrems? Ik wissel op dat moment toch geen data uit?

Tuurlijk.

Jammer dat Peter niet antwoord op de vraag van Robert want volgens mij moeten door de uitspraak organisaties nog eens kijken of ze AL HUN DATA in de cloud van Amerikaanse hyperscalers willen zetten die eerder het maatwerk van waarborgen aangaande individuele privacy rechten met de standaard voorwaarden invulden. Dit betekent een administratieve drempel, hoe hoog deze drempel wordt is per Europees land verschillend want de GDPR kent verschillende nationale vertalingen.

We trekken in Nederland nog weleens een te grote broek aan door te denken dat wij de golven in de grote plas maken maar de realiteit in verhoudingen is anders. Zo kennen sommige landen in Europa aanvullende regels op de GDPR om de privacy van werknemers te beschermen en die werknemers kennen steeds beter hun rechten waardoor transities naar de cloud niet mogen of terug gedraaid moeten worden. Gartner staat trouwens ook niet bekend om hun betrouwbare voorspellingen doordat marketinggehalte van onderzoeken groter is dan de onafhankelijkheid en liegen met cijfers is hierin niet ongebruikelijk.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-23T11:22:00.000Z William Visterin
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.