Agile blijft belangrijkst in it-developmentproces

Trend 4 in IT Trendsonderzoek 2020 van Supply Value

agile

Het blijft een uitdaging om it-ontwikkelingen binnen tijd en budget af te ronden. Om deze reden wordt er veel onderzocht en geëxperimenteerd met nieuwe werkwijzen om het ontwikkelproces effectiever en efficiënter te maken. Meer dan zeventig procent van de it-professionals geeft aan veel tot heel veel prioriteit te geven aan het it-developmentproces komend jaar, zo blijkt uit het IT Trendsonderzoek van Supply Value. Daarmee eindigt de nieuwkomer in het onderzoek dit jaar op een vierde plek. Het laat zien hoe belangrijk het voor een succesvolle implementatie van (nieuwe) technologie is om it-projecten goed te organiseren.

In deze digitaliserende wereld veranderen veel technologieën in een razend tempo de manier waarop organisaties hun werkzaamheden uitvoeren. In dit web van technologieën is het voor it-professionals belangrijk om te weten wat de meest opkomende trends zijn van komend jaar, zodat hier de juiste toegevoegde waarde uit is te halen voor hun organisatie. Het doel van het IT Trendsonderzoek is het ondersteunen van informatiemanagement en -technologieprofessionals bij het stellen van de belangrijkste prioriteiten en de juiste focus.

Agile en design thinking

IT Trendsonderzoek 2020

Supply Value voert jaarlijks het IT Trendsonderzoek uit. Via het onderzoek worden tien belangrijkste ict-trends voor het komende jaar in kaart gebracht. Computable is partner van het IT Trendsonderzoek. Via tien verschillende artikelen in de maand augustus tellen we terug van nummer 10 naar de absolute nummer 1.

Het traditionele it-developmentproces bestaat uit zes stappen die achtereenvolgens worden uitgevoerd: voorwaarden formuleren, ontwerp, implementatie, testen, documentatie en onderhoud. Tegenwoordig zijn businessprocessen, it en data steeds meer met elkaar verweven. Hierdoor maakt het traditionele It-developmentproces plaats voor een meer iteratieve aanpak: it-oplossingen in kleine stukjes opleveren, testen en toetsen bij de gebruiker, aanpassen en het volgende stukje ontwikkelen. Het onderzoek van Supply Value wijst dan ook uit dat agile de meest gebruikte it-ontwikkelmethode is, waarbij 56 procent van de respondenten een agile manier van werken de voorkeur geeft. ‘Er zijn diverse methodes ontwikkeld om het it-developmentproces effectiever en efficiënter te laten verlopen’, aldus Eline Spee, consultant bij Supply Value. ‘Agile is hierin nog steeds de meeste gebruikte methode.’

In het IT Trendsonderzoek geven respondenten aan een aantal ontwikkelingen binnen it-development als meest belangrijk te zien. De helft van de respondenten zegt design thinking een belangrijke toepassing te vinden. Design thinking gebruikt methodes en technieken uit de designwereld bij het bedenken van creatieve, vernieuwende it-oplossingen. Het is een wijze waar binnen een kader geëxperimenteerd wordt om zo de gewenste oplossing te ontwerpen. Denk aan het terugdringen van delicten, waarbij eerst het gedrag van criminelen onder de loep wordt genomen (wat drijft hen, wat zorgt voor dit gedrag?) om vervolgens een probleemstelling te definiëren (waar hebben zij behoefte aan?). Vervolgens komt het bedenken, prototypen en testen van een it-oplossing met als centraal punt het gedrag van criminelen, om op deze manier het aantal delicten omlaag te krijgen.

Hybride projectmethodiek

Een andere belangrijke ontwikkeling is het toepassen van een hybride aanpak om aan alle eisen van een project te kunnen voldoen. Zo kan een agile aanpak goed werken om deelprojecten aan te sturen, maar kan Prince2 parallel toegepast worden om de voortgang te verantwoorden naar bestuurlijk niveau. Bekijk voor alle onderdelen van het project dus wat het gewenste resultaat is, hoe dit bereikt kan worden en kies vervolgens een passende (desgewenst hybride) projectmethodiek.

De steeds sneller veranderende omgeving beïnvloedt de manier waarop organisaties opereren en organiseren. Waar agile ooit ontstond in it-development wordt het nu ook toegepast op hele organisatiemodellen. Sinds de laatste jaren is er een ware agile-trend te zien. In 2020 maakt inmiddels meer dan de helft van de organisaties al drie jaar of langer gebruik van deze populaire manier van opereren. Ook geeft dit jaar meer dan tachtig procent van de respondenten van het onderzoek aan ‘redelijk bekend’ tot ‘expert’ te zijn in de vernieuwing van het It-developmentproces. De verwachting is dat dit de komende jaren nog zal aanhouden of zelfs toenemen, waarbij ook nieuwe, soms hybride, ontwikkelmethoden worden toegepast.

Succes van it-ontwikkelingen

Om tot een succesvol ontwikkeltraject te komen, is het dus nodig om voor alle onderdelen van een project te bekijken wat het gewenste resultaat is, hoe dit resultaat bereikt wordt en welke (hybride) projectmethodiek hiervoor gewenst is. Kiezen van het juiste It-developmentproces, en het inrichten van de besluitvorming eromheen, zal meer en meer het succes van it-ontwikkelingen bepalen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

En welke soft skills horen daar bij?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-17T10:26:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.