'Cloud-gangers te weinig kostenbewust'

Dennis Kuipers, ceo van AnyLinQ:

Bedrijven die naar de cloud gaan, realiseren zich onvoldoende welke kosten dit met zich meebrengt. Het parkeren van data bij cloudproviders is goedkoop maar het weer ophalen, kan kostbaar zijn.

Dit stelt Dennis Kuipers, ceo van AnyLinQ, een dienstverlener die organisaties op weg helpt naar datagedreven werken. Zeker als wordt besloten tot een multi-cloudstrategie, dan neemt de complexiteit toe. Dit geldt met name als data uit meerdere systemen moeten worden gecombineerd om tot inzichten te komen. Het kan voorkomen dat het erp-, crm- en hr-systeem in verschillende clouds zit. Dan zal elke cloudprovider kosten in rekening brengen voor de extractie van die gegevens.

Kuipers: ‘Vaak wordt vergeten dat je bij het gebruik van een eigen datacentrum net zo vaak gegevens kan opvissen als je wilt zonder dat dit tot kosten leidt. Maar bij de cloud ligt dat anders. Overigens zijn die afrekenmodellen van de cloudproviders wel transparant. Het kost alleen veel werk om uit te zoeken hoe precies wordt gecalculeerd en de modellen wijzigen regelmatig. Bovendien moet je weten wat het gedrag is van je applicaties die in de cloud zitten en hoe je eigen infrastructuur in elkaar steekt. Pas als je die analyse hebt gemaakt, krijg je grip op de kosten.’

Vallen en opstaan

"De markt valt lastiger te doorgronden"

Kuipers merkt ook dat veel bedrijven die naar de cloud gaan, een hogere factuur krijgen dan was verwacht. 'Dat geldt zeker in het begin. Wat je voorheen in het datacenter deed, is niet per se goedkoper in de cloud. Zo moet je eraan wennen om systemen niet altijd aan te laten staan. Bij een eigen datacenter kon je dat gewoon doen omdat daar toch geen kosten aan waren verbonden. Bij de cloud is dat anders. Omdat je naar gebruik betaalt, moet je systemen uitzetten wanneer ze niet nodig zijn. Het louter verplaatsen van applicaties naar de cloud heeft geen zin. Om echt voordeel te halen uit de cloud moet je leren die technologie slim te gebruiken. Na veel vallen en opstaan, kom je erachter hoe dit model gunstig voor je uitpakt.’

Volgens Kuipers komt het nog steeds voor dat ondernemers roepen ‘cloud first’, alsof dat alle problemen oplost en het databeheer daardoor van zelf makkelijker wordt. Integendeel, de ict wordt alsmaar complexer. Steeds groter wordt de reeks oplossingen waaruit is te kiezen. Veel leveranciers kunnen iets soortgelijks leveren. De markt valt lastiger te doorgronden. Diverse technologieën moeten worden gecombineerd tot bruikbaar oplossingen en diensten voor klanten.

Kuipers: ‘Veel ondernemers beseffen terdege dat data een strategische ‘asset’ op hun balans zou moeten vormen, maar ze zwijgen als je vraagt naar hun datastrategie. Het is al heel wat als ze weten hoeveel data ze hebben en waar die staan.’ De it-managers komen meestal niet toe aan het maken van een goed strategisch plan. Ze worden helemaal opgeslokt door de waan van de dag. Er wordt veel van hen geëist. Daarom is het verstandig tijd in te ruimen voor een goede data strategie. Aarzel niet daarvoor een trusted advisor in te schakelen. Samen kan je dan tot beter databeheer komen en het gebruik van de voordelen van cloud technologie. Nu gebeurt nog te veel met kunst en vliegwerk wat niet leidt tot de verwachte voordelen.

AnyLinQ gelooft in kennisuitwisseling. Om die reden wordt vandaag een online-evenement gehouden met experts van strategische partners Huawei, Commvault, Fortinet en VMware.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De spijker op zijn kop!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-01T11:10:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.