Voormalig SecureLink-ceo investeert in startup

Synadia focust op slimme (maak)industrie en ontwikkelt eigen paas-platform.

Marco Barkmeijer, voormalig medeoprichter en ceo van SecureLink, investeert een ‘aanzienlijk’ bedrag in de Amersfoortse startup Synadia. De onderneming focust op de slimme (maak)industrie en ontwikkelt een eigen paas-platform.

Synadia is opgericht door de broers Remi en Sebastiaan van Wijngaarden. De naam verwijst naar hun samenwerking (synergie), maar ook naar hun tegenstellingen (dia). Wat betreft de rolverdeling is Sebastiaan operationeel verantwoordelijk, terwijl Remi de commerciële kar trekt. Momenteel telt de startup 27 werknemers. De onderneming richt zich op het verbinden van fabrieksomgevingen, biedt diensten gebaseerd op AWS-cloudtechnologie en is specialist in industriële iot, saas- en paas- en devops-diensten voor fabrikanten. De onderneming uit Amersfoort wil met de investering haar paas-platform verder ontwikkelen. Dit doet ze samen met partner AWS. Het te ontwikkelen platform is gebaseerd op de ‘verbonden fabriek’-dienst van de cloud-aanbieder. Deze dienst zou al bewezen zijn bij onder meer Volkswagen.

Groeikansen in slimme (maak)industrie

"De slimme maakindustrie groeit volgens onderzoeksbureaus van 181,8 miljard euro in 2020 naar 454,4 miljard euro in 2025"

In een persbericht verwijst Synadia naar de groeikansen van de slimme (maak)industrie. Zo zou de markt volgens verschillende onderzoeksbureaus groeien van 181,8 miljard euro in 2020 naar 454,4 miljard in 2025. Oorzaken zijn de toenemende adoptie van industrie 4.0, de toenemende complexiteit van voorraadketens, de nadruk op industriële automatisering binnen het maakproces en de toegenomen vraag naar software die zowel tijd als geld reduceert.

Investeerder Barkmeijer geeft aan dat hij onder de indruk is van de expertise en het team van Synadia. Ook hij stelt dat er in de komende jaren een grote transformatie plaatsvindt binnen de maakindustrie. De Amersfoortse startup heeft volgens hem alles in zich om marktleider te worden waarbij het AWS-cloud-technologie gebruikt om bedrijven binnen de maakindustrie te helpen. De voormalig SecureLink-ceo krijgt ook een rol binnen het bedrijf waarbij hij zijn ervaring wil inzetten om de onderneming verder te laten groeien. Specifiek gaat hij de komende vijf jaar twee dagen per week aan de slag als strategisch adviseur waarbij hij zich focust op het commerciële aspect.

Toekomst

'Samen met AWS zijn we bezig met een maakindustrie-platform dat focust op automatisering en cloudmigratie’, licht Sebastiaan van Wijngaarden de toekomstplannen toe. Hij geeft aan dat zijn bedrijf werkt op consultancybasis, maar in de toekomst een platform wil ontwikkelen waarbij het hardwareonafhankelijk kan werken. De binnen de maakindustrie gebruikelijke hardwareplatformen als Siemens, Sigmatek en IFM kunnen dan probleemloos aangesloten worden op de AWS-cloud.

‘Met Volkswagen heeft AWS eerder een groot project met een waarde van ruim twee miljard afgerond. Deze automatiseringsslag willen wij ook realiseren, maar dan in kleinere vorm voor de Nederlandse maakindustrie waar er kleinere budgetten gelden.’ Van Wijngaarden geeft aan dat er nu al 350 hardwareprotocollen op het platform zijn aan te sluiten, zodat vrijwel elk Nederlands maakbedrijf van hun diensten gebruik kan gaan maken, op basis van een abonnementsmodel. ‘We tracken hierbij de data uit de lokale omgeving en plaatsen ze naar de cloud om vervolgens daarop analyses te doen wat betreft onder meer voorspellend onderhoud.' Op dit moment kan hij al één klant noemen en dat is vliegmaatschappij Condor, waar Synadia onlangs een tweejarig project afrondde.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-26T10:44:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.