Inkoop van clouddiensten vaak onveilig

NCSC luidt noodklok

Veel organisaties falen bij de inkoop van clouddiensten. Ze letten onvoldoende op de veiligheid wat leidt tot onbeheerste risico's.

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) luidt hierover de noodklok. De dienst van het ministerie van Justitie en Veiligheid adviseert om geen clouddienst in te kopen zonder vooraf vijf maatregelen te nemen. Het gaat om risicoanalyse, configuratie en monitoring, exit-strategie, functioneel beheer en audittoegang. 

Daarmee worden risico's verholpen die na het sluiten van de overeenkomst met de cloud-aanbieder nog nauwelijks te verhelpen zijn, aldus het NCSC. Voor een aantal maatregelen geldt dat die alleen effectief zijn als ze vooraf getroffen worden. 'Als medewerkers zich niet bewust zijn van de gevoeligheid van de gegevens waar ze mee werken, bestaat het risico dat onbedoeld ongevoelige gegevens in cloud-omgevingen staan', stelt het NCSC.

Wanneer aanvullende maatregelen voor veilig cloudgebruik achterwege blijven, loopt men een verhoogd risico op beveiligingsincidenten zoals datalekken of overtredingen van wetgeving. De overheidsdienst merkt op dat de opsomming van genoemde maatregelen niet volledig is. Zo zijn er veel meer maatregelen die genomen kunnen worden. Daarnaast kunnen er binnen organisaties aanvullende belangen of beveiligingsbehoeften spelen wanneer er voor de cloud wordt gekozen.

De factsheet met adviezen staat op de site van het NCSC.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Ministerie van Justitie en Veiligheid

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-11-03T13:47:00.000Z Alfred Monterie