Miljardencontract Microsoft en Pentagon verscheurd

De overeenkomst voor de levering van clouddiensten voor het Amerikaanse leger tussen Microsoft en het Pentagon is door laatstgenoemde opgezegd. De aanbesteding moet opnieuw. Het contract was tien miljard dollar waard.

Jedi (Joint Enterprise Defense Infrastructure) heette het project dat Microsoft in 2019 in de wacht sleepte, in ruil voor tien miljard dollar aan Amerikaans belastinggeld. De opdracht omvatte de levering van infrastructure-as-a-service (iaas) en platform-as-a-service (paas) voor de ondersteuning van de bedrijfsvoering, missies en operaties. Zowel de landmacht, de luchtmacht als de marine waren bij het project betrokken.

Vanaf het begin was het contract omstreden. Concurrenten als Oracle en Amazon uitten hun bezorgdheid over het complete contract dat naar een bedrijf was gegaan. Amazon en Oracle stapten zelfs naar de rechter hierover. Ook IBM viste achter het net. Amazon stelde zelfs dat het voormalig president Trump was die er voor gezorgd had dat zij het contract niet kregen, omdat Trump en Amazon-ceo Jeff Bezos elkaar niet bepaald gunstig gezind waren.

Het Pentagon volgt nu die kritiek, want het nieuwe project wordt ‘multi-cloud/multi-vendor’, klinkt het in een persbericht. De legerbazen zeggen dat zowel de technologie en als hun noden geëvolueerd zijn en dat een nieuw contract zich dus opdringt.

Toch zal ook voor een nieuwe overeenkomst initieel slechts bij twee bedrijven een offerte opgevraagd worden: opnieuw Microsoft en Amazon. Dat zijn, zo zegt het Pentagon, immers de enige twee bedrijven die voldoen aan de vereisten van het contract.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-07-07T10:11:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.