Amazon wint contract van tien miljard bij NSA

Microsoft tekent bezwaar aan

De National Security Agency (NSA) gunt een contract ter waarde van tien miljard dollar aan Amazon. De Amerikaanse binnenlandse veiligheidsdienst wil de clouddiensten van Amazon inzetten om zijn data in op te bergen. Microsoft betwist het contract.

De codenaam van het nieuwe contract is WildAndStormy, en wild en stormachtig belooft ook de nasleep ervan te worden. Nadat Microsoft en Amazon al de degens kruisten bij de gunning van het Jedi-contract, voor het Amerikaanse ministerie van Defensie, gaan ze nu ook in de clinch over deze overeenkomst. 

Veel details over het contract zijn onbekend, maar WildAndStormy zou deel uitmaken van een grotere operatie om de werking van de NSA te moderniseren, zo weet de gespecialiseerde website NextGov. Tot nu toe bewaarde het agentschap zijn gegevens in een datalake dat Intelligence Community GovCloud werd gedoopt. Daar konden specialisten van de NSA en andere overheidsdiensten dan hun analyses op uitvoeren. 

Explosie

In de loop van de jaren werd duidelijk dat genoemd model door de explosie aan data almaar moeilijker te handhaven viel. Op zoek naar een commerciële provider van clouddiensten, viel de keuze van de NSA op Amazon. ‘De gunning toont nog maar eens aan dat Amazon nog steeds de te kloppen cloudprovider is voor de federale overheid’, zegt Chris Cornillie, een analist bij Bloomberg Government. ‘Microsoft heeft een lange weg afgelegd en heeft er een race tussen twee paarden van gemaakt. Maar Amazon was tien jaar geleden al relaties aan het opbouwen en veiligheidscertificaten aan het verzamelen. Microsoft is nog bezig met een inhaalslag.’

Microsoft heeft tegen het contract protest aangetekend bij het Government Accountability Office. Volgens het bedrijf zou de NSA geen deugdelijke technologische evaluatie hebben uitgevoerd voor ze het contract hebben toegewezen. De twee bedrijven lagen eerder in de clinch over Jedi, een cloudcontract met het ministerie van Defensie. Dat contract werd aan Microsoft gegund, maar betwist door Amazon. Volgens die laatste was er sprake van ‘fouten en onweerlegbare vooringenomenheid’. Jedi is ondertussen in de vuilbak beland en vervangen door een compleet nieuw contract waar meer bedrijven aan meedoen. 

Datzelfde model werd ook gehanteerd door de CIA. In november gunde het spionageagentschap zijn C2E-contract, met een potentiële waarde van meerdere tientallen miljarden dollars, toegekend aan vijf bedrijven: AWS, Microsoft, Google, Oracle en IBM. Zij dingen allemaal mee naar specifieke deelopdrachten voor bepaalde inlichtingenbehoeften.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-08-11T11:14:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.