Snowflake 'spreekt' straks ook Python

Innovaties aangekondigd op Snowday-evenement gericht op wereldwijd opereren

Spreken praten

Data-cloudbedrijf Snowflake biedt nu ook de mogelijkheid tot het gebruik van Python. Data-scientists, dataengineers en applicatie-ontwikkelaars kunnen binnen het ontwikkelaars-raamwerk Snowpark gaan werken met deze snelgroeiende programmeertaal. Snowpark ondersteunt thans Java en Scala.

Snowflake kondigde dit aan tijdens het evenement Snowday. De leverancier van database-software, die werkt op de clouds van Amazon, Google en Microsoft, blijft de mogelijkheden van zijn clouddataplatform in een hoog tempo uitbreiden. De beurswaarde van het bedrijf, tot grote hoogte gebracht door de Nederlandse Amerikaan Frank Slootman, is opgelopen tot bijna 120 miljard dollar.

Vier thema's

Voorafgaande aan het Snowday-evenement gaf product-directeur Christian Kleinerman een toelichting op de voornaamste aankondigingen. Hij sprak van vier belangrijke innovatie-thema’s: ‘opereer wereldwijd’, ‘bouw sneller’, ‘elimineer data-silo’s en ‘begin nieuwe business’.

Snowflake maakt het mogelijk om data op bijna onbeperkte schaal te verwerken. Het Californische bedrijf richt zich op multinationale ondernemingen die overal ter wereld applicaties hebben draaien. Onder meer Siemens is een grote klant.

Veel innovaties die vandaag werden gepresenteerd, moeten deze spelers in staat stellen gemakkelijker, goedkoper en veiliger wereldwijd meerdere clouds te gebruiken. Daarbij is het belangrijk snel en gemakkelijk toegang te krijgen tot de juiste data, ongeacht de cloud en de locatie. Het motto is: opereer wereldwijd.

Een nieuwe troef is ‘cross-cloud account replicatie’. Volledige account-metadata zijn nu automatisch te synchroniseren over meerdere clouds en regio’s. Dat geldt voor allerhande zaken variërend van toegangscontroles tot toezicht (governance) en monitoring van hulpbronnen. Daarnaast is de replicatie van databases verbeterd. Snowflake handelt dit met een paar muisklikken af. Bij data-replicatie zou sprake zijn van een prestatieverbetering met 55 procent. Ook de kosten gaan met een dergelijk percentage omlaag, aldus Kleinerman.

Opnames

Verder stelt Snowflake dat het bouwen van applicaties sneller gaat. De architectuur is vereenvoudigd. Nieuwe Java- en Scala-mogelijkheden zijn aan Snowpark toegevoegd. Daardoor wordt de bouw gemakkelijker terwijl ook meer use-cases worden ondersteund.

Een ander belangrijke groep innovaties heeft betrekking op het elimineren van data-silo’s. Nieuw is de ondersteuning van ongestructureerde data. Voorbeeld zijn opnames van gesprekken die vanuit een callcenter zijn gevoerd.

‘Begin nieuwe business’ is de vierde pijler onder Snowflake’s innovatiestrategie. Veel r&d is erop gericht belemmeringen weg te nemen die het lastig maken de juiste data bij de eindklant te brengen. De Data Cloud stelt klanten in staat eigen data en data van derde partijen te ontdekken en delen. Via de nieuwe Data Marketplace heeft Snowflake het proces voor de vercommercialisering van dataproducten aanzienlijk vereenvoudigd. Daarbij bestaat de optie data te proberen alvorens deze aan te schaffen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-17T10:23:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.