DCC: ACM moet clouddominantie VS harder aanpakken

De Nederlandse cloudsector vindt dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) als toezichthouder meer analyse en aanbevelingen moet doen om de dominantie van Amerikaanse cloud-aanbieders te verminderen. Dat schrijft de Dutch Cloud Community (DCC) in een reactie op de recente marktanalyse van de ACM.

De ACM concludeerde eerder deze maand dat Amerikaanse aanbieders in Europa een te dominant marktaandeel hebben, vooral door een gebrek aan interoperabiliteit en portabiliteit. Hoewel de DCC deze conclusie deelt, mist de brancheorganisatie een analyse van de oorzaak waardoor Amerikaanse cloudpartijen 'zoveel meer konden profiteren van het schaalvoordeel dan Europese aanbieders'.

Andere oorzaken

En dat gaat verder dan gebrekkige interoperabiliteit en portabiliteit, aldus de brancheorganisatie. Zo zouden Europese overheden lange tijd terughoudend zijn geweest met de inkoop van publieke clouddiensten, waardoor kleinere spelers geen toegang kregen tot die markt, terwijl overheden vaak wel Amerikaanse private-cloudtechnologie van Microsoft, VMware en Oracle inzetten.

Een andere oorzaak zou de sterk gefragmenteerde Europese markt zijn, waardoor er volgens de DCC weinig Europese aanbieders zijn bijgekomen met een vergelijkbare schaal als hun Amerikaanse concurrenten. Tot slot wijst de DCC naar de strenge regulering in de EU en de kosten die onevenredig zwaar drukken op kleine spelers.

De brancheorganisatie roept de ACM op tot een vervolg op de recente marktanalyse. Daarin zouden dan de oorzaken van het achterblijven van de groei van Europese aanbieders beter moeten worden onderzocht, 'zodat ook daarvoor een beleid is te ontwikkelen'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik vind dit wel een beetje krokodillentranen van de DCC. AWS is inmiddels 20(!) jaar oud, gaan de meer dan 40 leden van de DCC nu echt met droge ogen beweren dat ze die ontwikkeling de afgelopen twee decennia gemist hebben? En gaan ze dan nu klagen dat ze links en rechts ingehaald zijn door Amazon en Microsoft? Dat ze zich op geen enkel moment hebben afgevraagd hoe ze deze ontwikkeling kunnen keren, hoe er een Europese tegenhanger gebouwd kan worden? Ik heb meer dan een decennium geleden wel eens met wat (commerciële) mensen van een lid van de DCC gesproken, en die kwamen niet verder dan "ja, maar cloud is niet veilig"... het gemak waarmee er gebruik gemaakt kon worden van resources in de cloud werd door de mensen "die er verstand van hadden" als irrelevant beschouwd. Ook zaken als een noodzaak tot pan-Europees diensten kunnen verlenen (ivm schaalvoordelen) werd toch vooral als moeilijk gezien... in dat opzicht is het niet raar dat er in de top 10 grootste ICT dienstverleners maar twee Europese bedrijven staan.

https://dutchcloudcommunity.nl/over-ons/ : "Nederland loopt voorop als het gaat om een bloeiende en snel groeiende digitale infrastructuur voor hosting- en clouddiensten. Op verschillende internationale lijsten behoort deze sector bij de beste ter wereld. Bij Dutch Cloud Community streven we naar meer."

Zelf vinden blijkbaar niet dat ze zoveel ontwikkelingen gemist hebben.
Het gaat dus om de schaalvoordelen t.o.v. de onderlinge verdeeldheid, klinkt wel beetje Europa he.
Wat Zou die aanbeveling van ACM eigenlijk moeten zijn ?
En nu geen ruzie meer maken, maar netjes samenwerken !!!

En dan DCC die de Anaylyse mist naar "de oorzaak waardoor Amerikaanse cloudpartijen 'zoveel meer konden profiteren van het schaalvoordeel dan Europese aanbieders'."
Als ze nou eens draagvlak creeren om onderzoek te doen naar mogelijkheden voor internationale Europose samenwerkingsvormen om een team samen te stellen dat die analyse ...rapportage enzo.

Wat betreft Machiavelli in de polder is de Dutch Cloud Community de belangenbehartiger voor de hosting-, cloud-, VOIP- en managed serviceproviders op de Nederlandse markt. Calimero die klaagt over Amerikaanse concurrentie vergeet dat ze zelf debet zijn aan de sterk gefragmenteerde Europese markt. En wat betreft verder kijken dan de dijken zijn het zoals Robert D zegt krokodillentranen van de DCC omdat ‘cloud adoptie’ van allerlei providers op de Nederlandse markt om het koekoeksei in hun eigen nest leggen ging. Rol van reseller aangaande een adoptie van Amerikaanse IP zorgde voor dertien-in-een-dozijn oplossingen met als voordeel een grote portabiliteit als ik kijk naar het gemak van verplaatsing tussen de hosted private cloud en een publieke cloud bij Amazon of Microsoft door een Amerikaanse samenwerking in de hybride cloud.

Interoperabiliteit is nog wel een dingetje want de overdraagbaarheid van het geheim van de keuken gaat tenslotte om de procedurele IP aangaande de processen. Ik lees daarom oude opinies aangaande eerdere visies want zoals altijd leert de tijd en volgens mij is er nog niks veranderd in het landschap van de cloud als we kijken naar de infrastructuur. Want iets zegt me dat het netwerk belangrijk is en de toegang hiertoe want businessmodel van spionage gaat om beter goed geïnformeerd dan slecht bedacht en het idee van een community cloud begint hierdoor steeds meer te leven.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-09-16T12:31:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.