Google cloud wordt vanuit Office toegankelijk

Dit artikel delen:
man cloud laptop kantoor

Microsoft Office-gebruikers kunnen binnenkort een Google-toolbar toevoegen aan hun kantoorpakket. Daarmee kunnen ze documenten delen en synchroniseren binnen Google Docs. Het product verkeert nog in de bétafase. Google onderneemt hiermee een nieuwe poging om verstokte Microsoft Office-gebruikers over te halen hun documenten te delen in Google's cloud.

Vanaf januari 2010 is het al mogelijk om elk type bestand te uploaden naar Google Docs, ook Office-documenten. Met Google Connect gaat het bedrijf echter een stap verder: het infiltreert binnen Microsoft Office.

De zoekgigant maakt daarbij gebruik van technologie van het bedrijf DocVerse, dat het in maart 2010 overnam. DocVerse is drie geleden opgericht door twee oud-medewerkers van Microsoft. De door hen ontwikkelde webdienst is hernoemd in Cloud Connect en geïntegreerd in de Google infrastructuur.

Google Cloud Connect

Gebruikers van Microsoft Office 2003, 2007 en 2010 kunnen binnen dit kantoorpakket een 'Google Cloud Connect'-toolbar installeren. Via die balk kunnen ze documenten delen en synchroniseren, mits ze beschikken over een Google account.

Wanneer de documenten zich eenmaal in de Google cloud bevinden, kunnen Office-gebruikers één en hetzelfde document gelijktijdig redigeren, vanuit Office. Google zorgt voor de synchronisatie binnen de cloud.

Niet beschikbaar voor Mac

Cloud Connect is niet beschikbaar voor Macs. Dat komt door 'het gebrek aan open API's voor Microsoft Office op de Mac', meldt product manager Shan Sinha op een Google blog.

Volgens Google meldden zich binnen enkele uren 'duizenden zakelijke gebruikers' om deel te nemen aan béta-tests van het product. Google accepteert geen nieuwe belangstellenden meer voor het testprogramma. Die mogen wel een formulier invullen op de site van Google, om bericht te krijgen wanneer het product in de defintieve versie beschikbaar komt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Was dat dan niet al mogelijk met OfficeSync?

Was allang mogelijk met officesync. Werkt prima.
Installeert als add-in in word en 'praat'met de cloud.

Jolein haal je de alpha-/alfaversie test en de bèta-versie test (geen béta) niet door elkaar?

De Alpha-versies zijn de eerste door derden te testen versies en bevatten meestal hinderlijke bugs. Alpha-testers zijn een selecte groep van gebruikers.
De verder ontwikkelde bèta-versies kunnen gebruikt worden voor het proef- of zelfs schaduwdraaien van de productie. Doorgaans kan iedere gebruiker zich als bèta-tester aanmelden.

@Kees en @Theo

OfficeSync is van een 3e partij, terwijl die er zodoende tussenuit valt.

Of je dat wilt is de vraag. Hangt af van hoeveel toegevoegde waarde Google wil bieden en hoeveel toegevoegde waarde OfficeSync kan bieden.

@Henri,
jawel, maar waar het om gaat dat beweerd wordt dat dit de eerste oplossing is waarmee de Google-cloud toegankelijk wordt met Word. Dat is het niet want met OfficeSync kun je al naadloos integreren.

Je hebt gelijk over het '3e partij zijn'. Echter, ik vraag mij af wat daar het nadeel van kan zijn.

@Kees
Het belangrijkste nadeel is voor de leverancier zélf. Een Google Docs gebruiker zal liever gebruik maken van Google zélf dan van een externe partij. De kans dat de software van Google ook goed blijft integreren met nieuwe features van Google is uiteraard groter (hoewel niet gegarandeerd). Daarnaast heeft de software van Google het grote voordeel dat het (zo lijkt het althans) gratis is, ook voor privé gebruikers.

Bij dat laatste moet ik even een kanttekening plaatsen. Ook OffiSync (ik neem aan dat men dat product bedoelt) heeft een gratis versie. Deze biedt alleen niet de mogelijkheid van gelijktijdig werken, en slaat de documenten op als Google Docs ipv het native bestandsformaat. Daarbij gaat toch behoorlijk wat informatie verloren. V.w.b. het eerste punt, dit wordt door Google al aangegeven dat het dat gaat ondersteunen. Daarnaast neem ik aan dat Google MS Office bestanden gaat opslaan in Office formaat, daar ze dat net zelf mogelijk hebben gemaakt.

Ik kan zelf in ieder geval niet wachten tot de public launch van Google Connect.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Cloud Computing

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-11-24T11:13:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.