Hosters krijgen BTW-verhoging voor de kiezen

Euro

De verhoging van de omzetbelasting op van 19 naar 21 procent valt duur uit voor hosters en internet service providers. Het gaat over de resterende maanden van 2012 per kleine zakelijke afnemer om zulke lage bedragen dat het niet rendabel is om deze te innen. Bij grote zakelijke klanten is een naheffing wel rendabel. Dat meldt de Dutch Hosting Provider Association (DHPA).

De hogere omzetbelasting wordt wel doorberekend aan grote, zakelijke klanten. Over het algemeen betalen deze klanten bij hosters en ISP's de kosten voor bijvoorbeeld domeinnamen of managed hosting vooraf. Dit doen ze per jaar of voor meerdere jaren.

Door de btw-verhoging krijgen grote afnemers van ict-diensten te maken met een fikse naheffing. Voor het midden- en kleinbedrijf gaat het veelal om relatief kleine bedragen van 9,95 of 12,95 euro. In dat geval komt de doorberekening van de extra twee procent neer op maximaal enkele dubbeltjes.

Voor hosters en ISP's zijn de facturatie- en verwerkingkosten veelal hoger dan het af te dragen btw-bedrag. Het gevolg is dat hosters ervoor kiezen om het innen van de lage bedragen maar achterwege te laten. Ze kiezen eieren voor hun geld en betalen de twee procent extra afdracht zelf.

Lastenverzwaring

'Per saldo komt de btw-verhoging dus neer op een ordinaire lastenverzwaring voor de hosters', zegt directeur Michiel Steltman van de Dutch Hosting Provider Association (DHPA). 'Zo ontstaat er een onbedoelde meevaller voor de overheid - ten koste van deze sector. Bedrijven moeten namelijk ook btw in rekening brengen aan hun zakelijke klanten. Maar omdat btw voor consumenten is bedoeld, ontvangen die klanten de aan hen in rekening gebrachte btw weer terug van de belasting. Als dat in rekening brengen achterwege blijft, hoeft de belastingdienst die bedragen dus ook niet terug te betalen. Zo heeft de overheid een extra meevaller ten koste van deze hosters.'

De DHPA vindt dat de ISP- en hostingsector op meer coulance hadden mogen rekenen van het ministerie van Financiën. 'Zeker als de overheid zich steeds op de borst klopt voor haar positieve grondhouding ten aanzien van het mkb. Het is niet erg netjes om ons op te zadelen met extra, en bovendien nog onnodige kosten. De maatregel wordt zo een dure grap waar niemand om kan lachen.'

DHPA

De DHPA is de belangenorganisatie van 26 Nederlandse hostingproviders. De club wordt gesteund door zo'n twintig aangesloten business-partners.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit is onzin. Alle leveranciers van doorlopende prestaties die per jaar vooruit factureren hebben hetzelfde probleem. Oplossing is dat (Zoals bij mijn hoster) dat zij de extra kosten in rekening op de volgende jaarfactuur brengen. Ze zijn dus iets kwijt door renteverlies.
Is er niemand bij DPHA of Computable met een heel klein beetje verstand van zaken?

Er wordt nergens beweerd of gesuggereerd dat hosters de enige slachtoffers zijn van deze maatregel. Maar dat terzijde.
Dhr James gaat voor het gemak voorbij aan de complexiteit van facturatie bij providers van doorlopende diensten. Zoals elke telecom provider en hoster zal beamen is het "even", eenmalig opvoeren van extra berekeningen op de factuur niet zo eenvoudig als het lijkt.
Die kosten waren niet nodig geweest als de overheid deze kwestie niet op het bedrijfsleven af had geschoven.
Dhr James stapt daarmee in twee bekende bekende valkuilen: Problemen op gebieden waar je geen verstand van hebt zijn altijd simpel op te lossen, en het is een stuk makkelijker praten over de portemonnee van een ander dan over die van jezelf.

Ah, het feit dat BTW iets is dat kan veranderen dient men gewoon voor lief te nemen. Factureringssystemen dienen zodanig gebouwd te worden (of gebouwd te zijn) dat een BTW verandering niets anders is dan het veranderen van een getal (van 19 in 21) en de exacte datum waarop dit dient te gebeuren ( 01-okt-2012). Ik weet zeker als de BTW verlaagd was van 19 naar 17 % had er niemand lopen klagen.

Ik begrijp niet hoezo er 'extra' berekeningen op de factuur moeten, er was toch al een 19% BTW berekening, dat wordt nu een 21% BTW berekening.

Erwin,
Het gaat niet om de aanpassing van de doorlopende berekeningen, maar om de eenmalige nacalculaties voor de verrekening van de extra BTW voor diensten die al eerder vooraf werden gefactureerd.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Cloud Computing

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-09-28T10:49:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.