Apple en ChipSoft bovenaan in Computable 100

Award

Van alle ict-bedrijven die in Nederland actief zijn, heeft Apple het beste imago. Het bedrijf scoort vooral goed op het gebied van innovatie en kennisniveau. De Nederlandse softwaremaker voor de zorgmarkt ChipSoft heeft zijn financiële huishouding het beste op orde. Dat blijkt uit de jaargids Computable 100 van 2015.

In de Computable 100 strijden traditiegetrouw Apple, Google en Microsoft om het beste imago. Ook dit jaar is dat weer zo, maar ten opzichte van vorig jaar hebben Apple (1) en Microsoft (3) in 2015 van plek gewisseld. Google was en blijft tweede. Waar Apple de deellijsten op basis van innovatie en kennisniveau aanvoert, scoort Google het beste als het op werkgeverschap aankomt. Microsoft is op zijn beurt weer de populairste zakenpartner.

Naast de imagolijst komt Computable in zijn jaargids ook met de top 100 financieel sterkste ict-bedrijven. Voor dit onderzoek analyseert MBCF de Nederlandse financiële resultaten van ict-bedrijven. Zo wordt er gekeken naar de jaaromzet, de omzet per werknemer en de solvabiliteit. In deze lijst maakt de Nederlandse softwaremaker Chipsoft al jaren een opmars en in 2015 is de nummer 1-positie bereikt. Daarmee verdringt het Amsterdamse bedrijf Apple van de hoogste positie. Dit ict-bedrijf staat in 2015 tweede.

Nederlandse ziekenhuizen investeren volop in een beter ziekenhuisinformatiesysteem en elektronisch patiëntendossier (zis/epd). De Nederlandse leverancier ChipSoft weet hier de afgelopen tijd de vruchten van te plukken. Het in 1986 opgerichte bedrijf uit Amsterdam haalt het ene ziekenhuis na het andere binnen als klant en verslaat en passant diverse buitenlandse concurrenten. Lees het artikel 'Dertig jaar zorgen voor automatisering in de zorg' voor een uitgebreid bedrijfsprofiel van ChipSoft. 

Nieuwe opzet

Dit jaar heeft Computable afscheid genomen van de eindlijst waarin de financiële resultaten en de imagoresultaten zijn samengevoegd. Doordat niet alle ict-bedrijven Nederlandse financiële resultaten rapporteren, kunnen sommige bedrijven niet in het financiële onderzoek meedoen. Hierdoor zouden ze ook op de imagolijst ontbreken, omdat deze lijst gekoppeld was aan de financiële lijst.

In 2015 komt Computable voor het eerst met twee hoofdlijsten en komen er op de imagolijst veel nieuwe namen voor.De hoogste nieuwe binnenkomer op de imagolijst is ASML, op positie 4. De tweede nieuwkomer, op plek 9, is Amazon. Andere nieuwkomers zijn onder andere Citrix (14), Samsung (17), Dell (18), EMC (20), Salesforce (21), Huawei (23) en Red Hat (27). In totaal kwamen er 38 nieuwe bedrijven de Computable 100 binnen.

Computable 100

De Computable 100 wordt ieder jaar op de eerste vrijdag van november uitgegeven. Zie voor de volledige rangschikking de imagolijsten en de financiële lijst van de Computable 100 op Computable.nl De gedrukte versie van de jaargids is na te bestellen via service@computable.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-11-13T10:55:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.