Sentia is financieel krachtigst van Nederland

Top tien wijzigt drastisch

Dit artikel delen:
Financiering

Het financiële onderzoek dat MBCF jaarlijks voor de Computable 100 doet, heeft (weer) een totaal andere lijst opgeleverd dan voorgaande jaren. Doordat niet altijd de Nederlandse financiële gegevens beschikbaar zijn, verdwijnen partijen regelmatig uit de lijst. Daarnaast is er dit jaar voor het eerst een aangepaste manier van meten toegepast op basis van de resultaten over drie jaar. Dit heeft ertoe geleid dat Sentia dit jaar de lijst aanvoert.

De financiële lijst van de Computable 100 heeft altijd te maken gehad met grote schommelingen. Om dit wat meer op te vangen en om bedrijven met stabiele financiële resultaten eerlijker te beoordelen, is er vanaf dit jaar voor gekozen om de resultaten over drie jaar mee te nemen. Nieuw dit jaar is dat ook omzetgroei in de berekeningen is meegenomen. Deze telt met een factor drie mee, net als de EBITDA-marge en de solvabiliteit. De omzet per medewerker tot slot telt nog met een factor één mee.

Het is vooral die nieuwe factor, de groei van de omzet, die Sentia aan de winst heeft geholpen. Daarnaast doet het bedrijf met een negende positie het ook niet slecht met zijn EBITDA-marge. Dit is het brutobedrijfsresultaat (EBIT) voor aftrek van afschrijvingen en amortisatie. Eurofiber doet het op dit vlak het beste van de totale top honderd en weet zo een tweede positie te verwerven in de totaallijst. De nummer 6 op de lijst, Raet, beschikt over de beste solvabiliteit. Zij hebben dus de beste balans tussen het vreemd vermogen en het eigen vermogen. Econocom weet opvallend efficiënt te werken, want zij beschikken over de gemiddeld hoogste omzet per medewerker. Econocom eindigde als zestiende in het totaaloverzicht.

In de top tien zijn slechts twee bedrijven terug te vinden die er vorig jaar ook in stonden. Op positie 3 is dit Afas Software met één plek winst. Avanade is zes plekken gedaald ten opzichte van vorig jaar en staat op positie 9. Ziggo stijgt tien plekken en heeft de zevende plaats weten te bemachtigen. Verder kent de top tien alleen maar nieuwkomers met Ultimo Software op 4, Vosko (Nijkerk Groep) op 5, Raet dus op 6, Incentro op 8 en Bartosz ICT op 10.

Totaaloverzicht en interview

Gekoppeld aan dit artikel zit het totaaloverzicht en een interview met de adviseurs van MBCF. Zo leggen zij uit waarom Sentia zo gezond is, gaan ze in op het voordeel van Eurofiber en doen ze haarfijn uit de doeken waarom Afas Software het financieel zoveel beter doet dan zijn concurrent Visma Software.

Klik hier voor het financiële onderzoek van MBCF voor de Computable 100.

Verantwoording financiële onderzoek

MBCF werkt alleen met gerapporteerde Nederlandse financiële gegevens van ict-bedrijven over een periode van drie jaar. Omzetgroei, EBITDA-marge en solvabiliteit wegen allen een factor drie, de omzet per medewerker wordt met een factor één gewogen. De financiële eindscore op de lijst is geïndexeerd ten opzichte van de nummer 1 Sentia. De ondergrens van de omzet voor deelname aan het onderzoek is dit jaar vastgesteld op twaalf miljoen euro.

MBCF begeleidt bij de koop en verkoop van bedrijven en richt zich voornamelijk op de sectoren ict, business services, plastics & packaging, food & agri en machinery. MBCF is gevestigd in Ouderkerk aan de Amstel en is mede-oprichter van de wereldwijde groep Corporate Finance International (CFI).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-12-15T09:46:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.