Bedreigt NL-ict Microsoft, Google en Apple?

Nederlandse bedrijven op jacht naar wereldwijde top

Target

Al jaren worden de ranglijsten van de jaargids Computable 100 gedomineerd door de grote, internationale ict-bedrijven. Structureel staan Microsoft, Google en Apple bovenaan, sporadisch wisselen ze onderling van plek. Toch zien we de afgelopen twee jaar de Nederlandse ict-bedrijven langzaam maar zeker opklimmen in de algemene eindlijst. Wordt 2019 het jaar dat we (eindelijk) een Nederlands ict-bedrijf in de top drie gaan terugzien?

Op dit moment voert Enigma Research in opdracht van Computable het imago-onderzoek uit voor de Computable 100. Dit onderzoek loopt tot en met zondag 2 juni. Als we kijken naar de rangen en de standen van de afgelopen jaren, dan zou de dreiging voor de gevestigde orde vooral moeten komen van ASML. Dit bedrijf uit Veldhoven staat de afgelopen jaren steevast op plek vier in de lijst, maar klimt qua eindscore wel steeds dichter naar Microsoft, Google en Apple.

KPN en Afas Software

ASML is het enige Nederlandse ict-bedrijf in de top tien. Nog wel, maar de kans dat er in 2019 twee of misschien zelfs wel drie Nederlandse ict-bedrijven in de top tien staan, is serieus aanwezig. KPN wist het afgelopen jaar namelijk één plek te stijgen naar positie elf en zit qua eindscore nummer tien HPE op de hielen.

De derde Nederlandse kanshebber om tot de top tien door te dringen is Afas Software. Het bedrijf uit Leusden stond afgelopen jaar op plek twaalf, maar kwam wel van positie zeventien af. Procentueel zit het nog wel een stukje van deze top tien af, maar met de groei die het bedrijf heeft doorgemaakt, behoort een plek bij de beste tien zeker tot de mogelijkheden.

Accenture en HPE

Als we meer Nederlands bloed in de top tien gaan krijgen, dan gaat dat waarschijnlijk ten koste van Accenture en het al eerder genoemde HPE. Beide bedrijven in de top tien moesten vorig jaar en plekje prijsgeven en eindigden respectievelijk op de posities negen en tien. Wel zit er qua eindscore een gat van bijna twee procent tussen deze bedrijven, dus er moet wel wat gebeuren om Accenture voorbij te gaan.

Het imago-onderzoek van Computable onder ict-bedrijven vindt jaarlijks plaats. In ditzelfde onderzoek worden ook niet-ict-organisaties door de markt beoordeeld op basis van hun ict-inspanningen. Beide categorieën kunnen gelijktijdig in het onderzoek worden ingevuld. In het imago-onderzoek laten we ict’ers oordelen hoe andere partijen het volgens hen in de markt doen. Ict’ers beoordelen dus niet hun eigen werkgever. Meedoen aan het Computable 100-onderzoek kan tot en met zondag 2 juni. Gebruik hiervoor de volgende link:

https://www.ersm.nl/computable

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-27T10:14:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.