Afas Software vecht zich terug als financieel sterkste

Financieel onderzoek voor Computable 100 door CFI Netherlands

Geld groei financieel

Het moest vorig jaar ineens ASML voor zich dulden, maar Afas Software heeft zich in 2019 terug gevochten naar de toppositie in de financiële lijst. Het Leusdense bedrijf heeft al jaren zijn financiële huishouding dik op orde. Wel krijgt het uit het niets serieuze concurrentie van Ymor. Het dienstenbedrijf komt met stip op de tweede positie binnen in het financiële onderzoek.

Het financiële onderzoek in de Computable 100 wordt uitgevoerd door de Nederlandse vestiging van Corporate Finance International. CFI werkt alleen met beschikbare, financiële informatie van ict-bedrijven in Nederland. De financiële lijst kent traditioneel veel nieuwkomers en grote verschuivingen. Zo ook dit jaar, ten opzichte van vorig jaar zijn er maar vier spelers die het wederom tot de top tien hebben geschopt.

Afas Software is daar de eerste van, het is het financieel krachtigste ict-bedrijf in Nederland. CA zet de goede prestaties van vorig jaar door en stijgt van de vierde naar de derde plek. VodafoneZiggo handhaaft zich op de achtste positie en Aareon moet wat terrein prijsgeven. Het bedrijf zakt van de derde naar de negende plek, maar weet dus nog wel een plekje in de top tien te bemachtigen.

Grootste sprong

Top 10 grootste stijgers t.o.v. 2018

Positie Bedrijf Aantal plekken
1 Huawei 43
2 Econocom 38
3 HCL 27
4 Odin Groep (incl. Winvision) 24
5 Irdeto  21
6 NGA Human Resources 20
7 ilionx 16
8 Avanade 15
9 Nedap 15
10 Salesforce 14
  Comparex 14

We zien verder nog drie spelers die een enorme sprong de top tien in maken en drie nieuwkomers die gelijk bovenin meedraaien. Odin Groep raakte eerder Vosko kwijt, maar nam op zijn beurt weer Winvision over. En niet zonder succes, want financieel gezien stijgt het hiermee van plek 29 naar de vijfde positie in de lijst. Ook Adyen doet het goed en stijgt van vijftien naar zes. Een ander ict-bedrijf dat een sprong op de lijst maakt is Schuberg Philis. Het bedrijf stijgt van 21 naar tien. Verder zien we nog op de posities twee, vier en zeven de nieuwkomers Ymor, DevOn en Frontmen.

Odin Groep maakt dus een sprong van 24 plekken in de financiële lijst. Toch zijn er drie ict-bedrijven in de totale top honderd die een grotere sprong maken. De absolute grootste sprong wordt gemaakt door Huawei, het klimt 43 plaatsen van 68 naar 25. De commotie rondom dit bedrijf in de Nederlandse politiek lijkt Huawei dus vooralsnog financieel geen pijn te doen. Ook Econocom groeit hard, het bedrijf stijgt 38 plekken van 56 naar achttien. HCL tot slot wist 27 plekken te klimmen ten opzichte van 2018 en is nu terug te vinden op plek 59.

Deellijstjes

CFI heeft op basis van de financiële lijst ook zes deellijstjes ontwikkeld. Hierin wordt er specifiek gekeken naar de groei die het bedrijf het afgelopen jaar heeft doorgemaakt ten opzichte van het jaar ervoor. Hierdoor veranderen de verhoudingen tussen de bedrijven omdat in de hoofdlijst naar de ontwikkelingen over drie jaar wordt gekeken. De deellijstjes zijn op het vlak van ict-dienstverleners, cloud en software, hardware en infrastructuur, Nederlandse ict-bedrijven, beursgenoteerde ict-bedrijven en ict-bedrijven waarin een investeringsmaatschappij participeert. Bekijk deze lijstjes hier. In het interview ‘Nederlandse ict-markt floreert’ LINK geeft CFI Netherlands toelichting op en achtergronden bij hun financieel onderzoek.

Verantwoording financiële onderzoek CFI

Corporate Finance International (CFI) werkt alleen met gerapporteerde Nederlandse financiële gegevens van ict-bedrijven over een periode van drie jaar. Omzetgroei, ebitda-marge en solvabiliteit wegen alle een factor drie, de omzet per medewerker wordt met een factor één gewogen. De financiële eindscore op de lijst is geïndexeerd ten opzichte van de nummer één Afas Software. De ondergrens van de omzet voor deelname aan het onderzoek is dit jaar vastgesteld op twaalf miljoen euro.

CFI begeleidt bij de koop en verkoop van bedrijven en richt zich voornamelijk op de sectoren ict, businessservices, plastics & packaging en machinery. Het kantoor in Nederland is gevestigd in Ouderkerk aan de Amstel en opereert wereldwijd met 24 kantoren in circa twintig landen.

Linkit

Door een technische fout zijn helaas de cijfers van Linkit niet goed verwerkt, terwijl deze wel op tijd zijn aangeleverd. Linkit zou op plek zeven zijn geëindigd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Qua omzet is Exact bijna 2 keer zo groot!! Exact omzet: https://www.exact.com/nl/nieuws/record-boekjaar-voor-exact-in-2018

Afas omzet: https://www.afas.nl/persbericht/omzet-afas-software-groeit-met-17-naar-141-miljoen-euro

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-18T11:30:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.