Afas voelt hete adem in nek van nieuwkomers

Covid-19 legt top geen windeieren

Voor het tweede jaar op rij is Afas Software het financieel gezondste ict-bedrijf van Nederland. Het bedrijf uit Leusden, al jaren in de top meedraaiend, heeft wel drie nieuwkomers op de huid zitten, nieuwkomers die zich volgend jaar nog meer gaan roeren in het financiële onderzoek, dat de Nederlandse vestiging van Corporate Finance International (CFI) uitvoert voor Computable.

Het codewoord is Covid-19, of corona zo u wilt. Heel 2020 staat in het teken hiervan en zal uiteraard ook gevolgen gaan hebben voor de financiële resultaten over het afgelopen jaar. Toch vreest CFI niet voor de toekomst van ict. Ja, veel bedrijven wachten met investeringen in nieuwe technologie, maar bestaande systemen moeten wel blijven draaien. Daarnaast is er een shift naar online, waardoor alle producten en diensten die via internet afgenomen worden stevig plussen.

Aan de ene kant heeft Afas, nummer één van het financieel onderzoek 2020 van Computable, dan niks te vrezen, omdat het vooral in het mkb over een ‘sticky business’ beschikt, aan de andere kant zal het voor Afas lastig zijn om nieuwe klanten op te tekenen. De naaste belagers en nieuwkomers, respectievelijk Mollie, WeTransfer en Netrom, profiteren van de coronacrisis. Mollie zit in de online payment services, een business die door corona flink is gegroeid, en WeTransfer zit in de online-deling van grote bestanden, ook al een gouden business nu iedereen op afstand moet werken. Netrom ontwikkelt software van hoge kwaliteit dat ook goed voor online in te zetten is. De verwachting is dat deze drie bedrijven het in 2020 niet slechter zullen gaan doen.

Adyen, WeTransfer en Unica ICT Solutions

Top 10 grootste stijgers ten opzichte van 2019

   
Positie Bedrijf Aantal plekken
1 Unica ICT Solutions 60
2 Hollander Techniek 25
3 Ordina 22
4 NXP Semiconductors 13
5 Novisource 11
6 Epam Systems 9
  Brother 9
8 Solera 8
  Cegeka 8
  Elastic 8
Bekijk hier de Computable 100 financieel onderzoek 2020

En dan is er nog Adyen, dat ook al in de betalingsservices zit. Het Nederlandse bedrijf is al jaren met een opmars op de financiële lijst bezig en stijgt dit jaar met één plek door naar de vijfde positie. Adyen doet het wereldwijd erg goed en wordt alsmaar groter. Die groei zet naar verwachting ook in 2020 door en dus heeft Afas Software voor volgend jaar wel met een aantal beduchte tegenstanders te maken.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat drie van de vijf genoemde namen tot nog toe vijf van de zes deellijstjes in het financiële onderzoek aanvoeren. Afas leidt de lijstjes van Nederlandse ict-bedrijven en die van cloud & software, Adyen doet dit bij de beursgenoteerde bedrijven en als ict-dienstverlener.

WeTransfer is het financieel gezondste bedrijf waarin een investeerder anticipeert. Ook is er nog een nummer één-positie voor Unica ICT Solutions op het gebied van hardware en infrastructuur. Als we kijken naar de grootste stijgers ten opzichte van vorig jaar, dan zien we nog een keer Unica ICT Solutions als nummer één terug. Het stijgt met maar liefst zestig plekken naar de twaalfde positie op de lijst. 

Dit artikel staat ook in Computable-magazine #01/2021.

Lees ook het interview met CFI: 'Ict heeft geen last van Covid-19; ook in 2021 niet'

Verantwoording financiële onderzoek CFI

Corporate Finance International (CFI) werkt alleen met gerapporteerde Nederlandse financiële gegevens van ict-bedrijven over een periode van drie jaar. Omzetgroei, ebitda-marge en solvabiliteit wegen alle een factor drie, de omzet per medewerker wordt met een factor één gewogen. De financiële eindscore op de lijst is geïndexeerd ten opzichte van de nummer één Afas Software. De ondergrens van de omzet voor deelname aan het onderzoek is dit jaar vastgesteld op twaalf miljoen euro.

CFI begeleidt bij de koop en verkoop van bedrijven en richt zich voornamelijk op de sectoren ict, businessservices, plastics & packaging en machinery. Het kantoor in Nederland is gevestigd in Ouderkerk aan de Amstel en opereert wereldwijd met 26 kantoren in achttien landen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-18T11:55:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.