Ict’er waardeert werkgever met dikke acht

Nieuwkomer RedLogic met stip op 1 in Computable Career Guide

Winnaar juichen

Dit jaar is er een verrassende lijstaanvoerder in het werkgeversonderzoek van Computable onder ict-organisaties: RedLogic. Het bedrijf uit Houten scoorde met een gemiddelde van 9,57 het hoogste eindcijfer van alle ict-organisaties. Er deden 3436 personen mee aan het totale werkgeversonderzoek en zij beoordeelden in totaal 317 ict-bedrijven. Het gemiddelde eindcijfer voor ict-bedrijven kwam op een 8,16. Group9 en Uniserver eindigde met respectievelijk een 9,31 en 9,23 op plek twee en drie.

Dit jaar heeft Computable de voorwaarden voor ict-organisaties om deel te nemen aan het werkgeversonderzoek aangescherpt. Om toegelaten te worden tot het eindoordeel moest een ict-organisatie minimaal acht beoordelingen van zijn eigen ict’ers krijgen. Bij minder beoordelingen ontbreekt de desbetreffende ict-organisatie dus in de rangschikkingen, maar doen de beoordelingen wel mee in alle gemiddelde marktresultaten. Van de 317 beoordeelde ict-bedrijven zijn er uiteindelijk 53 met acht of meer beoordelingen. Daarom communiceren we dit jaar een top vijftig, waar we vorig jaar nog een top honderd hadden. De complete lijst staat onderaan dit artikel.

Topics en branches

Onderzoeksverantwoording Enigma Research

Computable-lezers zijn uitgenodigd om de organisatie waarvoor zij werken te beoordelen als ict-werkgever. In het onderzoek wordt onder andere de mate van tevredenheid over de doorgroei- en carrièremogelijkheden bij de werkgever, de waardering die de werkgever voor zijn werknemers toont en uiteraard de algemene tevredenheid over de ict-werkgever in kaart gebracht. Computable heeft aan Enigma Research gevraagd om het onderzoek uit te voeren.

Voor dit onderzoek is gebruik gemaakt van de internetmethode. De respondenten voor dit onderzoek zijn op drie manieren geworven:

- Via een aangeleverd bestand met e-mailadressen. Deze personen hebben een mail ontvangen met het verzoek om de enquête in te vullen.

- Via een openbare link naar de enquête op de website van Computable.

- Via het Computable Opleidersonderzoek 2019; dat gelijktijdig met dit onderzoek werd uitgevoerd.

Uiteindelijk hebben 3436 personen de vragenlijst volledig ingevuld. Dit is voor het volledige werkgeversonderzoek, dus inclusief de niet-ict-organisaties (zie vanaf pagina 34). Bij 3436 afgenomen vragenlijsten valt, met een betrouwbaarheid van 95 procent, te concluderen dat de steekproefuitkomst maximaal 1,7 procent zal afwijken van de werkelijke situatie.

Net als voorgaande jaren zijn de ict-werkgevers op allerlei gebieden beoordeeld. Te denken valt aan zaken als werkzaamheden en verantwoordelijkheden, waardering voor de prestaties, scholingsmogelijkheden, bedrijfscultuur, et cetera. Voor deze in totaal achttien deelgebieden hebben we telkens een top tien samengesteld. Net als voorgaande jaren hebben we een gemiddeld eindcijfer per deelgebied bepaald. Nieuw dit jaar is dat we de deelnemers aan het onderzoek expliciet hebben gevraagd om te benoemen welk van de gebieden voor hen het belangrijkst zijn. Door hiervoor extra waarde toe te kennen, kunnen organisaties dus stijgen (of dalen) op de ranglijsten.

Nieuw dit jaar in het werkgeversonderzoek is dat we de respondenten ook gevraagd hebben naar de ict-onderwerpen waar zij zich mee bezighouden in hun dagelijkse werk. Dit levert in totaal 22 keer een top vijf op met de beste spelers in dat specifieke topic. De rangschikking wordt bepaald op basis van het aantal respondenten ten opzichte van het totaal respondenten van de ict-organisatie en ten opzichte van het markttotaal. Deze percentages worden gekoppeld aan de gemiddelde eindscore van de ict-organisatie om zo de onderlinge verhoudingen te bepalen. Op een vergelijkbare manier hebben we dit ook voor branches gedaan waarin of waarvoor de ict’ers met name werkzaam zijn. Dit levert in totaal 29 keer een top drie op.

Top drie

Deellijstjes

Zie alle deellijstjes

RedLogic is dus de verrassende nieuwe nummer één in het werkgeversonderzoek onder ict-organisaties. Het Houtense bedrijf wordt vooral gewaardeerd om de uitstraling die het bedrijf heeft op de eigen ict’ers. Zo scoren zaken als bedrijfscultuur, collega’s/collegialiteit, werksfeer en de uitdaging in het werk enorm hoog. Het is dan ook niet verwonderlijk dat RedLogic ook hoog scoort op de betrokkenheid van de medewerkers. Gekoppeld aan deze positieve vibe wordt het bedrijf ook hoog gewaardeerd om zijn financiële stabiliteit, de doorgroei- en carrièremogelijkheden en het realiseren van aansprekende producten en diensten. Al met al weet RedLogic een gemiddeld eindcijfer te realiseren van een 9,57; goed voor de eerste plaats in het Computable-onderzoek.

RedLogic is ook een duidelijke winnaar, want nummer twee Group9 scoorde een gemiddeld eindcijfer van 9,31. Daarmee scoort het bedrijf slecht één honderdste minder dan vorig jaar, maar klimt het wel in de ranglijst op van plek zes naar twee. Group9 doet het eigenlijk op dezelfde gebieden als RedLogic goed. Het allerbest scoort het bedrijf op de werksfeer, op de voet gevolgd door de bedrijfscultuur. Nummer drie Uniserver kreeg als eindcijfer een 9,23 en wist zo op één honderdste ICTZ achter zich te houden. Het cloudbedrijf uit Alkmaar wordt door zijn medewerkers vooral geprezen om de ruimte die het biedt om optimaal te presteren.

Topdesk en Telindus

Topdesk verdient een bijzondere vermelding in dit onderzoek. Het Delftse bedrijf in servicemanagementoplossingen werd namelijk door maar liefst 156 van de eigen ict’ers beoordeeld. Hiermee realiseerde Topdesk de hoogste N (het aantal respondenten) per deelnemer in het werkgeversonderzoek onder ict-organisaties. Dat is al knap, ook is het knap dat de softwareleverancier ook nog eens een gemiddeld eindcijfer van een 8,90 van zijn eigen medewerkers kreeg. Dit resulteert in plek elf in de eindrangschikking. Niet echt heel verrassend is het dat Topdesk de nummer één is op het gebied van it-servicemanagement. Wel verrassend is de eerste plaats op het gebied van dienstverlening.

Ook de Telindus-medewerkers hebben en masse deelgenomen aan het werkgeversonderzoek van Computable. Deze Utrechtse netwerkintegrator realiseerde een N van 85 en kreeg als eindcijfer een 7,87 van zijn ict’ers mee. Het bedrijf scoort goed vanwege zijn secundaire arbeidsvoorwaarden en de nummer één-positie op storage-vlak mag niet als heel verrassend worden omschreven. Al met al is alles goed genoeg voor plek 38 in de eindrangschikking.

Rapportcijfers markt

Rapport

Zo zien de rapportcijfers van de totale Nederlandse ict-markt eruit:

8,73 - Collega’s/collegialiteit
8,71 - Financiële stabiliteit van werkgever
8,47 - Werksfeer
8,44 - Werkzaamheden en verantwoordelijkheden
8,33 - Uitdaging in werk
8,29 - Ruimte en kansen om optimaal te presteren
8,29 - Betrokkenheid bij werkgever
8,26 - Bedrijfscultuur
8,24 - Aansprekende producten en/of diensten
8,15 - Balans tussen werk en privé
8,11 - Scholingsmogelijkheden
8,07 - Overall tevredenheid
8,04 - Innovativiteit werkgever
7,89 - Waardering voor prestaties
7,89 - Secundaire arbeidsvoorwaarden
7,84 - Maatschappelijke betrokkenheid werkgever
7,67 - Doorgroei- en carrièremogelijkheden
7,38 - Salaris(groei)

Als we kijken naar de marktgemiddelden dan zien we dat Nederlandse ict-organisaties het allerhoogste gewaardeerd worden om de collega’s en collegialiteit. Dit onderdeel in het werkgeversonderzoek wordt met maar liefst een 8,73 gemiddeld beoordeeld door de deelnemers. Daarmee scoort het net iets beter als de financiële stabiliteit van de ict-organisaties, een onderdeel dat met gemiddeld een 8,71 wordt gewaardeerd.

Toch zijn er ook onderdelen waar de Nederlandse ict-markt minder op scoort. Het slechtst worden de ict-organisaties beoordeeld op, hoe kan het ook anders, salaris en salarisgroei. Dit onderdeel krijgt van de deelnemers een gemiddeld eindcijfer van een 7,38 en scoort hiermee by far het minst. Met een 7,67 worden de doorgroei- en carrièremogelijkheden het op-één-na slechtst beoordeeld. Zie voor alle rapportcijfers het kader.

Specialisten

Topics en branches

Zie alle topics

Zie alle branches

Op basis van alle beoordelingen in het werkgeversonderzoek zijn ook meerdere specialisten te benoemen op specifieke ict-onderwerpen. Dit zijn ict-organisaties die met een straatlengte voorsprong nummer één zijn geworden in desbetreffende topic. VX Company krijgt maar liefst twee specialisaties toebedeeld en scoort nummer één-posities in blockchain en softwarebeheer. Xomnia wint met grote overmacht op het gebied van artificial intelligence en machine/deep learning, net als Macaw dat doet op het vlak van internet/e-commerce en Conoscenza op mobilitygebied. Topdesk en Telindus werden al eerder vermeld op respectievelijk it-servicemanagement en storage en als laatste specialist hebben we KPN op, hoe kan het ook anders, telecomgebied.

Ook blijkt uit de cijfers dat we te maken hebben met meerdere branchespecialisten die met grote overmacht winnen. Itility verdient hier de grootste pluim, het schopt het in maar liefst drie branches tot de winst (automotive, elektronica en techniek). Schouw Informatisering prijkte twee keer bovenaan, te weten in de fast moving consumer goods en in de (groot)handel. Winvision is de beste in de bouwnijverheid en -installatie, Simac in de detailhandel/retail, Topdesk in de facilitaire dienstverlening, Valid in makelaardij/vastgoed, RedLogic in de markt voor media, uitgeverijen en televisie en Peak-IT in, niet heel verrassend, de branche uitzend/detachering/werving en selectie.

Computable Career Guide, werkgeversonderzoek ict-organisaties
Was in 2018 nog top 100, minimaal N=8 per organisatie, afgerond op 2 decimalen
Positie 2018 Organisatie Cijfer
1 - RedLogic 9,57
2 6 Group9 9,31
3 - Uniserver 9,23
4 - ICTZ 9,22
5 19 Quint Wellington Redwood 9,18
6 - Ventus IT Professionals 9,15
7 27 PeopleWare 9,08
8 - Xomnia 9,08
9 60 OGD ict-diensten 9,02
10 - Pinewood 8,97
11 21 Topdesk 8,90
12 23 Legian 8,81
13 26 Ormer ICT 8,79
14 37 Delta-N 8,76
15 30 Itility 8,74
16 - Macaw 8,69
17 56 Peak-IT 8,65
18 34 ilionx * 8,61
19 61 JIVC (it-organisatie van Defensie) 8,58
20 36 VX Company 8,58
21 18 Winvision 8,58
22 39 Qualogy 8,57
23 10 Ictivity 8,56
24 - Proxsys 8,43
25 68 KZA 8,40
26 92 Motiv 8,31
27 49 Solvinity 8,30
28 - Schouw Informatisering 8,28
29 43 Info Support 8,10
30 32 Fujitsu 8,06
31 - Valid 8,06
32 - Gemba Service 8,05
33 25 Strict 8,04
34 15 Conoscenza 8,02
35 67 Axians (onderdeel van Vinci-Energies) 7,98
36 79 Simac ICT 7,96
37 51 QNH Consulting * 7,94
38 - Telindus 7,87
39 78 Sogeti 7,87
40 59 Conclusion 7,76
41 62 KPN 7,75
42 84 CGI 7,35
43 94 Ordina 7,23
44 86 Centric 6,93
45 76 Hewlett Packard Enterprise (HPE) 6,91
46 77 Cimsolutions 6,87
47 83 Cegeka 6,87
48 93 Unisys 6,83
49 90 T-Systems 6,70
50 89 IBM 6,59
* = apart onderzocht, inmiddels is QNH Consulting opgegaan in ilionx

Zij haalden het net niet

Het werkgeversonderzoek onder ict-organisaties leverde uiteindelijk een top vijftig op met organisaties die minimaal acht beoordelingen kregen. Toch zijn er ook drie bedrijven die wel voldoende resultaten scoorden, maar uiteindelijk net buiten de top vijftig vielen. Dit zijn in alfabetische volgorde:

  • Atos
  • Capgemini
  • DXC

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik mis Indiase IT bedrijven.

Van de onderzochte bedrijven hebben er 53 een 8 of hoger. Alleen de namen van deze bedrijven zijn bekend. Welke bedrijven er de nummers 54 t/m 317 bezetten is (mij) niet bekend. Zitten daar de missende Indiase bedrijven tussen?

Overigens zet ik mijn vraagtekens bij het gemiddelde (!!!) cijfer 9,57. Dat betekent dat er minimaal 8 personen zijn geweest die vrijwel geen kritiek op hun werkgever hebben. Er zit waarschijnlijk geen 8 tussen (wat overigens ook een erg mooi cijfer is), maar alleen negens en (nog meer) tienen als waardering. Ik zeg niet dat het niet waar kan zijn, alleen erg realistisch vind ik dat niet.

@Frank, er staat niet dat 53 bedrijven een 8 of hoger scoren. Die 53 bedrijven hebben voldoende beoordelingen (8), maar de 3 die buiten de top 50 vielen zijn te laag beoordeeld.

Daryll Huff - How to lie with statistics - uit 1954

Inmiddels gratis van internet te halen omdat het copyright afgelopen is.
Nog steeds aktueel.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-14T10:01:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.