Huishoudens handelen zelf in energie via blockchain

Computable Future Lab

Zonne-energie

De Deventer startup Hanzenet heeft een blockchain-toepassing ontwikkeld voor de energiemarkt. Huishoudens kunnen daarmee zonder tussenkomst van energiemaatschappijen handelen in energie. Bijvoorbeeld de overcapaciteit van zonnepanelen die wordt doorverkocht aan buurtgenoten. Op het blockchainplatform worden de transacties maandelijks verwerkt. Mark Buis van Hanzenet legt uit hoe dat werkt.

Computable Future Lab-deelnemer Hanzenet uit Deventer brengt lokaal vraag en aanbod bij elkaar door productie, opslag, consumptie en netwerkcapaciteit slim op elkaar af te stemmen. Dat noemt het bedrijf Peer-to-Peer (P2P) handel. Mensen gaan onderling transacties aan zonder tussenkomst van een centrale autoriteit.

Mark Buis van Hanzenet legt uit dat via een blockchainplatform energieafnemers energie kunnen uitwisselen zonder tussenkomst van een energieleverancier. ‘Iemand die teveel energie heeft uit bijvoorbeeld zonnepanelen kan zijn energie doorverkopen aan iemand die extra energie wil inkopen. Door het blockchainplatform ontstaat een rechtstreeks handelsplatform.’

Op een animatie die draaide op het Computable Future Lab, een plek waar startups en tech-vernieuwers hun kunsten vertoonden tijdens Infosecurity en Data & Cloud Expo in de Jaarbeurs in Utrecht liet het bedrijf zien hoe dat werkt en hoe die transacties worden verwerkt. 

Kastje aan slimme meter

Buis legt uit dat deelnemers een extra kastje aan hun slimme energiemeter hebben hangen dat het verbruik of het opwekken afleest. In de blockchain-toepassing wordt de energie autonoom verhandeld op basis van de voorkeuren en instellingen van de deelnemers. Maandelijks worden alle transacties verwerkt en daar rolt een factuur uit.

Er is inmiddels een pilot met vijftig bewoners afgerond via energiebedrijf Greenchoice. Eind 2018 start een nieuwe proef met een wooncorporatie. Bekijk hieronder het interview met Mark Buis van Hanzenet

Hanzenet bouwt blockchain voor energiehandel zonder tussenkomst energiebedrijven

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-11-06T14:56:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.